En Sıcak Konular

Rusya'ya Karadeniz'de doğal gaz arama izni

20 Ekim 2009 12:24 tsi
Türkiye'nin, Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nın Karadeniz'de Türkiye sınırları içindeki bölümünde, Rusya tarafından jeolojik araştırma yapılmasıyla ilgili kararı aldığı belirtildi.

Rusya'nın resmi haber ajansı İtar-Tass, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i dün telefonla arayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Türk hükümeti, daha önce üst düzeyde üzerinde uzlaşıya varılan Güney Akım'ın Karadeniz'de Türkiye sınırları içindeki bölümünde jeolojik araştırma yapılmasına izin verilmesi için gerekli tüm kararları almıştır" ifadesini kullandığını duyurdu.

Medvedev'in de Gül'e, bu haberinden dolayı teşekkür ettiğini belirten İtar-Tass, devlet başkanının, bu kararın Türk-Rus ilişkilerinin stratejik doğasını daha da güçlendireceğine inandığını söylediğini kaydetti.

Gül ve Medvedev'in, ikili işbirliğinin yanı sıra uluslararası örgütler içindeki küresel konularda işbirliğini de ele aldıkları belirtildi.

-MİLANO'DA GAYRİRESMİ İZİN BEYANI-

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'da bugün yayımlanan haberde de, Türkiye'nin Samsun-Ceyhan boru hattı karşılığında Güney Akım'a destek verdiğini belirterek, iki ülke arasında orta vadede iyi bir anlaşma yapıldığı kaydedildi.

Haberde, Rusya ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerde yaşanan sıkıntılar yüzünden Türkiye'nin Güney Akım konusundaki desteğinin Rusya açısından öneminin büyük olduğu ifade edildi.

Kommersant, dün Milano'daki imza töreni öncesinde, törenin yapılacağı salona giden koridorda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile karşılaştığını belirterek, Yıldız'ın Seçin'in yanına gelerek "Birkaç dakika özel olarak görüşebilir miyiz?" diye sorduğunu kaydetti. Yıldız'ın Seçin'e bu görüşmede, Güney Akım doğal gaz boru hattı için Karadeniz'in Türkiye karasuları bölümünde gerekli araştırma yapılmasıyla ilgili izni "gayriresmi" şekilde ilettiğini belirterek, Yıldız'ın, "Bunu işbirliği arzumuzun ifadesi olarak gayriresmi şekilde size veriyorum, yarın da (bugün) resmi kanallardan tüm gerekli izin belgeleri Rus makamlarına teslim edilecek" ifadesini kullandığını duyurdu.

Bakan Yıldız'ın bu jesti, Rus tarafında büyük mutluluk yarattı. Çünkü Rusya, Putin;in Ankara ziyaretinin ardından bu izinlerin belli bir süreçte geleceği, bu yüzden de Güney Akım inşaatının 2010 sonuna kadar gecikebileceği endişesi yaşıyordu. Türk tarafının hafta sonu olmasına rağmen bu işlemleri son derece hızlı bir şekilde halletmesi Rus tarafını da ziyadesiyle memnun etti.

Milano'da bu olumlu gelişmelerin ardından imzalar atıldıktan sonra, akşam da Cumhurbaşkanı Gül'ün Medvedev;i telefonla aramasını, devlet televizyonu 1. ORT kanalı "Az önce Kremlin'den aldığımız habere göre..." ifadesiyle ana bülteninde flaş haber olarak izleyicilerine duyurdu.
 
aa



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,040 µs