Ruslar'ın pek hoşuna gitti | " /> Ruslar'ın pek hoşuna gitti | "/>

En Sıcak Konular

Bu anlaşma Ruslar'ın pek hoşuna gitti

20 Ekim 2009 11:43 tsi
Bu anlaşma Ruslar'ın pek hoşuna gitti Rus gazetesi Samsun-Ceyhan petrol boru hattı için atılan imzaları değerlendirdi: İtalya'da bir taşla iki kuş vuruldu.

İtalya'nın Milano şehrinde Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili tarihi imzalar Çalık Holding ve İtalyan Eni Enerji şirketi tarafından parafe edildi. Anlaşmaya hatta petrol arzı sağlayacak Rus enerji şirketleri Rosneft ve Transneft de imza koydu. 2-2,5 milyar dolara mal olacak 550 kilometre uzunluğundaki hatla, günlük 1,5 milyon varil petrol taşınacak.

Samsun-Ceyhan'da imzalar atılırken, Ankara'dan Rusya'ya 'Güney Akım' sürprizi yapıldı. İmza töreni için İtalya'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakan Yardımcısı ve Rosneft Başkanı İgor Seçin'e 'Güney Akım' doğalgaz boru hattı ile ilgili resmi izinlerin tamamlandığını bildirdi. Taslak belgeleri Seçin'e veren Yıldız, resmi belgelerin de bugün (20 Ekim) Rus tarafına ulaştırılacağını açıkladı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 6 Ağustos'ta gerçekleşen Ankara ziyaretinde imzalanan Türkiye Karadeniz ekonomik bölgesinde Güney Akım'ın geçişi ile ilgili belgelerin hızlı bir şekilde hazırlanması Rusya açısından sürpriz oldu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde teşekkür etti.

Rusya'nın da petrol boru hattının inşa aşamasına dahil olması ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Kommersant, "Rusya, Türkiye ve İtalya'dan heyetler müzakerelerde bulundu. Türkiye'nin uzun süredir rüyasını gördüğü Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarına alternatif bir hat kurulmuş olacak. Bakanlardan bir kaç gün önce gelen heyetler, Rusya'nın Samsun-Ceyhan'a dahil olması kadar Türkiye'nin de 'Güney Akım'da yer alması ile ilgili müzakereler yaptı... Türkiye Güney Akım projenin hızlanmasını sağlayacak, izin belgelerini Seçin'e ulaştırdı." bilgisini verdi.

CEYHAN HOUSTON OLACAK

Kommersant muhabiri Andrey Kolesnikov haberinde, "Toplantı salonuna giderken Yıldız, Seçin'i durdurarak ayak üstü bir kaç mesaj iletmek istediğini söyledi. İtalyan partner oradan ayrılırken, Yıldız hükümetin Güney Akım'la ilgili tüm izinleri hazırladığını bildirdi. Seçin bu cesur adamı kucakladı." ifadelerini kullandı.

Milano'da tarafların bir taşla iki kuş vurduğu değerlendirmesinde bulunan gazete, Rusya'nın Ceyhan'da bir petrol rafineri kurma teklifinin de olduğunu duyurdu. Eni Başkanı Paolo Scaroni Ceyhan'ın Türk Houston'ı olacağını kaydederken, Kommersant muhabiri de Yıldız'ı Teksaslı milyarder J. Howard Marshall'a benzetti.

Cihan



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs