En Sıcak Konular

Skandal sözlere tepkiler çığ gibi

20 Ekim 2009 11:09 tsi
Skandal sözlere tepkiler çığ gibi İsveç'te yabancı düşmanı partinin lideri Jimmie Åkesson'un ülkedeki Müslümanları hedef göstermesi, diğer siyasetçileri ayağa kaldırdı.

İsveç parlamentosunda yer alan bütün partilerin liderleri birer açıklama yaparak, ırkçı partinin bu çıkışını kabul edilemez olarak nitelendirdi.

Sosyal Demokratlar Parti lideri Mona Sahlin, Åkesson'un sözlerini 'derin yabancı düşmanlığı' olarak tanımladı. Sahlin, ırkçı liderle yapılan mülakatı yayınlayan Aftonbladet gazetesinin 'İsveçli Demokratlar'ın normal bir parti olmadığını göstererek doğru bir iş yaptığını kaydetti.

İktidardaki Sağ Koalisyon ortaklarından Hıristiyan Demokratlar Partisi lideri Göran Hägglund, ırkçı parti başkanının ifadelerini, "Benim insanlık bakış açımdan ışık yılı kadar uzakta." sözleriyle değerlendirdi. Hägglund, "Burada çok korkunç bir şekilde insanları kategorize etmek var. Bazı insanlar, diğerlerinden daha değerli görülüyor; bazı insanları da nefretimizle korkutmuş olacağız. Hıristiyanları, Yahudileri bir tarafa çekemeyeceğimiz kadar, Müslümanlara da bunu yapamayız." dedi.

Vänster (Sol) Parti lideri Lars Ohly, 'sapık bir tarikatın başkanı' olarak nitelendirdiği Åkesson'un sözlerine 'ırkçı safsata' ifadeleriyle tepki gösterdi. Ohly, "Irkçı olduğundan hiçbir şüphe yok. Çünkü insanları bir araya toplamak, kategorize etmek, genelleme yapmak ve gizli gündemleri olduğunu, bütün Müslümanların aşağı yukarı aynı olduğunu söylemek ırkçı bir bakış açısı. Umut ediyorum ki, bu şekilde devam ederse meclise giremez." şeklinde konuştu.

İsveç Başbakanı ve Moderat (Muhafazakar) Parti lideri Frerdik Reinfeld "Bu sözler; partinin çekirdeği, temelidir. Bunların tek bir düşüncesi var; insanları ayırmak. 'Biz ve onlar' düşüncesi ortaya koymak ve 'onlar' dediklerini teker teker göndermek için yollar bulmak." yorumu yaptı.

İktidar ortaklarından Merkez Parti ve Folk/ liberal Parti liderleri de İsveçli Demokratlar isimli ırkçı partinin liderinin ifadelerini protesto etti.

Yeşiller Parti eş başkanlarından Maria Wetterstrand, seçimlerin ardından hükümeti kurmak için desteğe ihtiyaçları olsa bile ırkçı partiyle işbirliğine gitmeyeceklerini vurguladı.

IRKÇI PARTİNİN TEPKİ ÇEKEN SÖZLERİ

Aftonbladet'e konuşan ırkçı parti Sveriges Demokrater (İsveçli Demokratlar) Partisinin lideri Jimmie Åkesson, Müslümanları ikinci dünya savaşı sonrası İsveç'in en büyük yabancı tehdidi olduğunu söylemişti. Åkesson, "Müslümanlar en büyük tehdidimiz. Önümüzdeki seçimlerde bu trendi durdurmak, onları buradan göndermek için elimden gelen her şeyi yapacağıma söz veriyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Irkçı ve yabancı düşmanı partinin lideri; İsveç'te on kadar Müslüman terör örgütü olduğunu iddia etmişti. Müslümanlara hakarete devam eden ırkçı lider, İsveç'in Avrupa'da en çok tecavüzün yaşandığı ülke olduğunu ve bunların çoğunun Müslüman erkekler tarafından yapıldığını ileri sürmüştü. Irkçı liderin bu sözleri, Müslüman temsilcilerden ve İsveçli İslamologlardan da büyük tepki görmüştü.

(CİHAN) 



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs