Fransız medyasında da tartışılmaya başladı | " /> Fransız medyasında da tartışılmaya başladı | "/>

En Sıcak Konular

Uzan Fransız medyasında da tartışılmaya başladı

20 Ekim 2009 10:35 tsi
Uzan Fransız medyasında da tartışılmaya başladı Le Figaro Gazetesi, Fransa’ya sığınan Cem Uzan yüzünden Ankara-Paris ilişkilerinin daha da gerginleşebileceğini yazdı. Gazete, “eski bir kodaman” diye tanımladığı Cem Uzan’ın artık Interpol tarafından aranan “kaçak” old

FRANSA’ya siyasi sığınma (iltica) talebinde bulunan ve Paris’te yaşadığı belirlenen Cem Uzan’ın durumu, Fransız medyasında da tartışılmaya başladı. Sağ eğilimli Le Figaro Gazetesi, Uzan’ın Fransa’ya sığınmasının “Ankara-Paris ilişkilerini daha da gerebileceğini” yazdı. Le Monde ise “Cem Uzan, Türk aristokrasisinden İnterpol dosyalarına” başlıklı haberinde “Cem Uzan’ın, Prens Charles ile sosyalleştiği günler çok uzak gibi geliyor. Parıldayan Türk patronu bugün, Interpol tarafından 17 Ekim Cumartesi günü çıkarılan tutuklama emrine göre bir kaçak” diye yazdı.

Eski bir kodaman

Le Figaro, İstanbul mahreçli haberinde, Cem Uzan için Fransızca “eski bir ‘magnat’” (çok zengin sanayici, kodaman) ve “Türk Berlusconisi” ifadesini kullanarak, kendisinin dolandırıcılıkla suçlandığını hatırlattı. Avukatı Saylan Çığgın’ın açıklamasının ardından, Cem Uzan’ın Paris’te olduğunu belirten gazete, Fransız Dışişleri’nin de Uzan’ın dosyasının ‘Fransa Mültecileri ve Uyruksuzları Koruma Ofisi’nde (ORFRA) olduğunu doğruladığını kaydetti.

Bir tuhaf destan

Haberde, Cem Uzan’ın 3 aylık oturum izni olduğunun belgelendiği belirtilirken, “Bir tuhaf destan” başlığıyla da Uzan’ın “yatlar, şampanya ve Boeing uçaklarla dolu lüks hayatı” anlatıldı. Uzan ailesinin 2003’ten bu yana davalar nedeniyle önce elektrik üretim lisansını kaybettiği, ardından İmar Bankası’ndaki “5 milyar dolarlık deliğin” ortaya çıktığı, son olarak Motorola ve Nokia’nın ABD mahkemesinden çıkarttığı 4.8 milyar dolarlık yolsuzluk kararı ile Uzan’ın kaçtığı hatırlatıldı.

Şirketlere el konuldu

Le Monde’un haberinde de Uzan ailesinin zirvede olduğu dönemde Türkiye’de 220, yurt dışında da 40 kadar şirketi kontrol ettiği kaydedildi. Gazete, ailenin hızlı yükselişinin sonucunda Türkiye’nin en zengin dördüncü ailesi haline geldiğini, ancak İmar Bankası’nın çöküşünün ardından ailenin serveti ve şirketlerinin çoğuna devletçe el konulduğunu belirtti. Fransız gazetesi, Nokia ve Motorola tarafından temsil ile ilgili olarak açılan davalara da dikkat çektiği haberde Cem Uzan’ın siyasi kariyerini ise ‘başarısız’ olarak niteledi. Gazete, “Bugün, Cem, kendisi gibi birkaç milyar doları hortumladıklarından kuşkulanan babası Kemal ve kardeşi Hakan gibi kaçak” ifadesini kullandı.Cem Uzan’ın Fransa’ya sığınmasının ardından TMSF’nin talebi ile ‘gıyabi tutuklama’ kararı, sonra ‘kırmızı bülten’ çıkarılmıştı.

Çevresinde Fransız ve Türk koruma çemberi var

CEM Uzan’ı Paris’te görüntülen-mesinin ardından, basın mensupları dün sabah kaldığı rezidansın önünde kamp kurdu. Paris’te Eyfel Kulesi’ne nazır Trocadero Meydanı’nda; günlüğü 4 bin Euro olan ‘La Reserve Paris’ adlı lüks konutta kalan Uzan, korumalarının etrafı kolaçan etmesinin ardından binadan çıkarak uzaklaştı. Türk gazeteciler gelişmeleri karşı kaldırımdan izleyebildi. Cem Uzan, araca binerken Türk ve Fransız korumaları kimseyi yaklaştırmadı. Cem Uzan’ın takım elbise giydiği gözlendi. Uzan, 5 Ekim günü özel bir uçakla Paris’teki Le Bourget Havalimanı’na indikten sonra Paris Valiliği’ne giderek siyasi sığınma talebinde bulunmuştu. Uzan’a, iltica başvurusuna cevap gelinceye kadar 3 aylık geçici oturma belgesi verilmişti.
 
hurriyet



Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs