açılım yaptı | " /> açılım yaptı | "/>

En Sıcak Konular

Kıbrıs'ın Rum lideri de açılım yaptı

20 Ekim 2009 09:46 tsi
Kıbrıs'ın Rum lideri de açılım yaptı Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 1974’te adada yaşanan olaylar için “Biz Kıbrıslılar da öyle güvercinler gibi masum değiliz” itirafında bulundu.

Rum itirafı: Masum değiliz güvercin gibi


Hristofyas, Papandreu'yu ağırlarken, 1974'te adada yaşananlar için, 'Biz Kıbrıslılar öyle güvercinler gibi masum değiliz' itirafında bulundu. Papandreu, Türkiye'ye dair Rum liderden daha esnek tutum sergilerken iki lider AB zirvesi için 'veto'yu anmadı.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 1974’te adada yaşanan olaylar için “Biz Kıbrıslılar da öyle güvercinler gibi masum değiliz” itirafında bulundu. Hristofyas, dün Rum Kesimi’ni ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu ile görüşmesininin ardından Kıbrıs sorununa değinirken “İster Rum ister Türk biz Kıbrıslılar da güvercinler gibi masum değiliz. Aramızda milliyetçi ve şoven çevrelerden yönlendirilen güçler de vardı. Bu güçler de yabancıların gayretlerine katkıda bulundu” dedi.

Rum lider, Kıbrıs sorusu çözülmeden Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin söz konusu olmayacağını yinelerken “Türkiye’nin tam üyeliğini destekliyoruz. Umarım bu mesajımız hem Türkiye hem Kıbrıs Türk yönetimine ulaşır. Ancak mazoşist de değiliz. Kıbrıs sorununun çözümü şart” diye konuştu.
Hristofyas ve Papandreu, Türkiye’nin değerlendirileceği aralıktaki AB zirvesindeki kararlarını o andaki mevcut şartlara göre vermekte anlaştı. 4 Ekim’deki erken seçimi kazandıktan sonra ‘Yunan başbakanları ilk dış ziyaretini Kıbrıs’a yapma’ geleneğini bozup geçen hafta İstanbul’a giden ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşen Papandreu, AB zirvesi için Hristofyas’tan farklı ve esnek bir tutum sergiledi. Papandreu Türkiye için yeni bir ‘yol haritası’ndan söz ederek uzun bir süreçten bahsederken, Hristofyas Türkiye’nin Türk limanlarının Rumlara açan protokolleri uygulamaması halinde AB yaptırımından yana tavır sergiledi. Rum lider “Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmezse AB yolunda engelsiz ilerleyemez” dedi. İki lider de önceki beyanlarının aksine ‘veto’yu anmadı. Bu şartlarda Rumların tek kozunun ‘müzakere başlıklarının açılmasını engellemek’ olduğu belirtiliyor.

‘Çözülürse birleştirecek’
Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerinde çözümsüzlüğün sorumlusu olarak da peşinen Türk tarafını ilan ederken Papandreu Türkiye ve Yuninstan’ı kastederek “Kıbrıs sorunu çözülürse bizi birleştirecek, çözülmezse ayrı tutacak” dedi.

radikal



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,049 µs