En Sıcak Konular

Türköne, Öcalan'a af istedi mi? - Video

19 Ekim 2009 16:56 tsi
Türköne, Öcalan'a af istedi mi? - Video Samanyolu Haber Televizyonu'nun seviyeli tartışma programı Endaze'de geçtiğimiz hafta (15.10.2009) AB İlerleme Raporu ve demokratik açılım konusu masaya yatırıldı.

Program konuklarından Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ve gazeteci Lale Kemal, CHP'nin demokratik açılıma destek verip vermemesi ve genel affa ilişkin açıklamalarda bulundular.

Milliyet Gazetesi yazarı Melih Aşık, programda konuşulan "Genel af " konusunu 17.10.2009 tarihli köşesine " Önceki gece Samanyolu TV Haber'de Prof. Mümtazer Türköne bir soru üzerine "Genel affın zaman içinde çıkmasının zorunlu olduğunu ve kanunda kişiye özel ayrım olamayacağını, bu nedenle Abdullah Öcalan'ı da kapsaması gerektiğini" söyledi.

Sunucu, Taraf gazetesi yazarı Lale Kemal'e "Siz ne diyorsunuz?" diye sordu.

Lale Hanım da genel af görüşüne katıldığını ama bu affın "Ergenekonculan kapsamayacak şekilde" çıkarılması gerektiğini beyan etti.
Kamuoyu oluşturma çalışmaları işte bu yönde. Bu arada bazılarıda Mustafa Balbay veya Mehmet Haberal'ın, Apo'dan daha tehlikeli görünmesine ne demeli? şeklinde taşıdı. Melih Aşık'ın köşesindeki bu paragrafa Cumhuriyet gazetesi yazarı Emre Kongar da aynı şekilde kendi köşesinde yer verdi.

Programın takip edilmemesi yada yanlış enformasyon sonucu Aşık ve Kongar'ın köşelerinde yer alan cümleler mana itibariyle gerçeği yansıtmamaktadır. Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Abdullah Öcalan affedilsin yada affedilmeli şeklinde bir açıklama yapmamıştır. İşte programda yer alan ve bazı yazarlar tarafından kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine neden olan o bölüm...
 


Faruk Mercan: Sizin üzerinde durduğunuz af konusunda herhalde hükumet CHP'ye ihtiyaç duyacak değil mi CHP'nin desteğine..

Mümtaz'er Türköne: CHP'nin desteği olmadan af meselesi kotarılamaz. Çünkü muhtemelen Ak Parti'nin kendi içinde de problemler var affı kotarmak konusunda..Aslında demokratik açılım dediğimiz şeyin en krtitik aşaması bu affın çıkması.

Faruk Mercan: Bu bir genel af mı olmalı hocam?

Mümtaz'er Türköne: Bu bir genel af olmak zorunda. Çünkü mevzi af çıkmıyor..Daha önce Anayasa Mahmekesi genişletti biliyorsunuz..Ama bunun infaz yasasıyla getirilecek şeyleri var sanıyorum.

Faruk Mercan: Mesela Abdullah Öcalan'ı kapsamaması gibi o şekilde mi? Yoksa...

Mümtaz'er Türköne: Abdullah Öcalan'ı kapsamaması şeklinde bir af kanunu çıkmaz herhalde çünkü doğrudan doğruya kişilerin durumuna endeksli af kanunu çıkmaz. Meclisin çıkardığı yasalar geneldir. Herkese uygulanır. Kişiye özgü yasa çıkmaz. Kişiyi dezavantajlı hale getirecek veya avantajlı hale getirecek yasa da çıkmaz. Hukukun mantığına aykırı bir şey bu. Fakat ona bir formül bulunur sanıyorum. En kritik aşama bu konuda güven ortamının tesis edilmesi, karşılıklı güven tazelemek. Özellikle Kürtlerin kafasındaki endişeleri, korkuları izale etmek. Bunun için affın çıkması gerekiyor. Meclisin bu affı çıkartması gerekiyor. Meclis bu affı çıkartırsa daha sonraki sorunlar anayasal sorunlar, yapısal sorunlar, Özellikle Kürtlerin talep ettiği ve anayasal düzeyde çözülmesi gereken atılması gereken yapısal adımlar, bunların hepsi zamana yayılabilir. Orta vadede, uzun vadede..Ama bütün bu gelişmelerin Türkiye'yi sürüklediği yerde mutlaka bir güven ortamının oluşması lazım..Psikolojinin yumuşaması lazım, herkesin bu işin çözüleceğine dair inancının kuvvetlenmesi lazım. Bütün dibamikler de bunu teşfik ediyor. Sağa sola baktığınız zaman gelişmelere, mercek altına alıp incelediğiniz zaman hepsi bu işin iyi bir noktaya doğru gitmekte olduğunu gösteriyor. Ve sanıyorum Tükiye'de bu fırsatları hepsi eş zamanda gelen bu fırsatları kullanacak akıl, ortak akıl var. Benim endişem yok

Lale Kemal: Af kanununda bellki üst düzey yöneticilerin iadesi süreci başlarsa eğer belki o anlamda ana muhalefet partisi de daha sıcak bakabilir konuya. Şu anda af kanunuyla ilgili bir hazırlık yapılıyorsa eğer bu hazırlık şu konuya da özen gösterecek. Göstermeye çalıştığını tahmin ediyorum. Böyle bir af kanunu çıktığında Ergenekon sanıkları da faydalanmamalı. Faydalanmasınn önü kesilmeli o çok önemseniyor anladığım kadarıyla.Genişletilmiş bir af kanununun hazırlanması genel affın. Öyle bir duyum aldım ben.



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,360 µs