En Sıcak Konular

Sınırdan son haber

19 Ekim 2009 10:22 tsi
Sınırdan son haber Kandil' den gelen 8 kişilik grup ile Mahmur dan gelen grup Musul Erbil arasında buluştu. Kandil'den gelen PKK lıların silahsız oldukları gözlendi.

Irak'ın kuzeyindeki Mahmur kampından Türkiye'ye dönmekte olan 4'ü çocuk, 9'u kadın 26 kişiye eşlik eden konvoyda kaza oldu.

MAHMUR KAMPINDAN AYRILANLARIN KONVOYUNDA KAZA: 1 KİŞİ ÖLDÜ

İki aracın çarpıştığı kazada bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. Bir polis eskortunda, onlarca araçlık konvoy eşliğinde kamptan ayrılan gruba, dağdan inen 8 PKK'lı da katılacak. Bunların gruba nerede katılacağı bilinmiyor. Grubun, birkaç saat sonra Türkiye sınırında yetkililere teslim olması bekleniyor.

* * *

Türkiye'nin Kuzey Irak sınır kapısında bugün kritik bir gün yaşanıyor. Mahmur'dan gelecek 26 kişilik grubun yola çıktığı öğrenildi.

Habur sınır kapısı normal giriş çıkışlara kapatıldı. Gelecek grubun saat 10 sularında sınırdan giriş yapması bekleniyor. Aralarında 4 çocuğun da bulunduğu Mahmur grubunu karşılamak için DTP'liler sabah saatlerinden itibaren sınırdaki karşılama alanına gelmeye başladı. Yaklaşık 10 DTP'li milletvekili de karşılama da hazır bulunacak. Kandil'den gelecek 8 kişilik PKK'lı grubun da bugün teslim olması bekleniyor. Mahmur'dan gelecek grubun snıra yakın bölgede Kandil grubu ile buluşup birlikte geçiş yapmaları planlanıyorç. Kuzey Irak yönetimi girişlere izin verecek. Gelecek gruplar için özel yetkili 4 savcının ve bir merkez valisinin görevlendirildiği kaydedildi. Gelecek grupların tutuklanmaması durumunda kalabalık bir konvoy eşliğinde Diyarbakır'a geçecekleri belirtiliyor.

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden geleceği belirtilen, DTP'lilerin ''Barış grubu'' olarak nitelediği ve teslim olması beklenen terör örgütü PKK üyeleri için Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda hazırlıklar tamamlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın bulunduğu Kandil'deki kamplardan gelen örgüt mensupları ile Mahmur'dan gelen aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu 30 kişi için Habur gümrük sahasında özel yetkili 5 savcı, 1 hakim ve 30 avukatın bulunabileceği salon hazırlandı.

Irak'tan gelecek ve aralarında PKK'lıların da bulunduğu grubun askerlere teslim olmasının ardından Habur Sınır Kapısı'ndaki askeri taburda ifadelerinin alınacağı, sağlık kontrolünden geçirileceği, daha sonra da emniyette ifadelerinin alınacağı bildirildi.

Habur'daki çalışmalar boyunca Şırnak Valisi Ali Yerlikaya ve diğer yetkililer, çalışmalarla yakından ilgilendi.

Öte yandan, aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Şırnak milletvekilleri Hasip Kaplan, Sevahir Bayındır, Muş Milletvekili Sırrı Sakık ve Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da bulunduğu bir grup milletvekili ile belediye başkanı da Silopi ilçesine geldi.

DTP Silopi İl Başkanlığınca Habur Sınır Kapısı'na 2 kilometre uzaklıktaki tır parkının yanındaki alanda Diyarbakır, Şırnak, Silopi, Cizre ve Başverimli belde belediyelerince gönderilen çok sayıda çadır, çadırların bulunduğu alana 30 adet seyyar tuvalet kuruldu.

Aralarında 10 kadın ve 4 çocuğun bulunduğu Mahmur grubuna 1999 yılında yurda dönen ve 7 yıl hapis yatan Seydi Fırat rehberlik ediyor. Habur'dan giriş yapacak gruplarla ilgili tüm adli işlemlerin sınır kapısında yapılacağı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, teslim olan PKK'lılar Habur gümrüğünde doktorlar tarafından muayene edilecek. Savcılık işlemleri de burada yapılacak. Gelen şahıslar adliyeye götürülmeyecek. Sınırdaki resmi işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakılmaları halinde, DTP heyeti tarafından sınırın bir kilometre gerisinde hazırlanan alanda karşılanacaklar.

Mahmur grubunu karşılamak için komite oluşturan DTP, Habur Sınır Kapısı ile TIR parkı arasında yer alan bölgeyi miting alanı olarak belirledi. Genel Başkan Ahmet Türk'ün de aralarında olması beklenen ekip, grubun sorunsuz giriş yapması durumunda gelenleri burada karşılayacak. Kandil'den inen PKK'lılar ise sınırda güvenlik güçlerine teslim olacak.

Bu arada PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, örgüte yakın ANF adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, 50 kişi göndereceklerini söyledi. 4 kadın ve 4 erkekten oluşacak ilk grup bugün gelip teslim olacak. Karayılan'ın açıkladığı rakam, teslim olacak grupların gelmeye devam edeceğine işaret ediyor. ANF, Mahmur'dan gelecek kişilerle ilgili bir isim listesi yayınladı. Gelecek grup 1993-94 yılları arasında göç etmiş olan isimlerden oluşuyor. Mahmur grubunun sözcülüğünü Erbil'de bulunan Selahaddin Üniversitesi'nde hukuk mezunu Bülent Aka ile Hakkari doğumlu Nurettin Turgut yapacak.

Gelecek gruplara nasıl bir tavır sergileneceği merak konusu. 1999 yılında gelen iki grupta yer alanlar "pişmanlık" indiriminden yararlanmadıkları için çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Mahmur'dan gelecek gruptan tutuklamaların olmayacağı düşünülüyor. Ancak Kandil'den gelecek PKK'lı grup, teslim olmuş terörist muamelesi görecek. Kandil grubu tıpkı 1999 yılında olduğu gibi yine pişmanlık faktöründen yararlanmayı reddedecek. Mevcut durumda hiçbir suça karışmamış olsalar bile örgüt üyeliğinden işlem görecekler. Çok önceden PKK'ya katılmış olanlar daha önce çeşitli tarihlerde çıkarılmış olan af kanunlarından yararlanarak serbest kalabilecek. Gruptakiler, serbest bırakılmaları durumunda DTP heyeti tarafından sınırın bir kilometre gerisinde hazırlanan alanda karşılanacak. Oradan da konvoy eşliğinde Diyarbakır'a geçecekler. Burada kalabalık tarafından karşılanacak grup, uçakla Ankara'ya geçecek. Bu arada grubun gözaltına alınma ihtimaline karşılık Diyarbakır ve Şırnak barolarından çok sayıda avukat sınırda bekleyecek. Ayrıca Avrupa'dan da üçüncü bir grup gelecek. Özellikle Kandil ve Avrupa'dan gelecek gruplarda yer alacak örgüt üyelerinin Türkiye'de haklarında arama kararı olmayan ve eylemlere katılmayanlardan seçildiği öğrenildi. Mahmur'dan gelecek grubun ise tamamının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu ve haklarında arama kararı bulunmayanlardan seçildiği kaydedildi. 

 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,481 µs