En Sıcak Konular

Piyasalar haftaya nasıl başladı?

19 Ekim 2009 10:04 tsi
Piyasalarda geçen haftanın son işlem gününde görülen dalgalanmaların ardından, içeride ve dışarıda önemli bir verinin açıklanmayacağı bugün, piyasaların sakin bir seyir izlemesi bekleniyor.

Tahvil/bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.23, valörlü işlemlerde ise yüzde 8.22 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 8.16/8.19 seviyelerindeydi.

Bir bankanın tahvil- bono masası işlemcisi, geçen hafta Cuma günü gelen stopaj haberinin piyasaları olumsuz etkilediğini hatırlatarak, bono faizlerinde kısa vadede ciddi bir düşüş olmayabileceğini söyledi.

Bankacı, "Piyasa zaten faiz indirimlerinin sonuna geldik beklentisiyle biraz tedirgindi, stopaj haberiyle beraber satış tarafındaki baskı ortaya çıktı. Gösterge faizde yatay bir seyir olma ihtimali yüksek.
Yurtdışında piyasayı etkileyen olumsuz bir durum yok. Bugün gösterge faizin yüzde 8.10-8.30 bandında seyretmesini bekliyoruz" dedi.

Cuma günü Anayasa Mahkemesi'nin tam mükelleflerle dar mükellefler arasında var olan tevkifat oran farklılığına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesi, piyasalarda sert dalgalanmalara neden olmuştu. Cuma sabahı tezgahüstünde güne yüzde 7.86 civarından başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi bir ara yüzde 8.61 seviyesini gördükten sonra günü yüzde 8.23 bileşikten tamamladı. Cuma gününe 1.45'li seviyelerin altında başlayan dolar/TL ise 1.46 liranın da üzerini gördü.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4640, Euro 2,1740 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4560 liradan alınan dolar 1,4640 liradan satılıyor. 2,1650 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,1740 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,4620 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,1730 lira olmuştu.

PETROL YILIN ZİRVESİNDE...

Sonrasında ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin menkul kıymetlere ilişkin iptal kararının Resmi Gazete'de yayımı tarihinden dokuz ay sonra yürürlüğe gireceğini ve yeni bir düzenlemeye kadar mevcut uygulamaların devam edeceğini söylemişti.

Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.4630/1.4670 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonu, bu sabah ilk işlemlerde 1.4600/1.4660 seviyelerindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.4885 seviyesinde işlem görüyordu.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, bu sabah yayımladığı notta, "Mali piyasaların bugün sakin ve yatay bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. İçeride vergi endişesi, dışarıda ise kâr satışları nedeniyle satışların biraz daha baskın olabileceği görülüyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Dolar/lira kurunda 1.4650 civarından kısa vadeli satış denenebilir... Euro/dolar paritesinde de birkaç gündür 1.4900 seviyesi etrafında bir dengelenme olsa da mevcut makro ekonomik çerçeve 1.50 seviyesi ve üzerini kısa sürede mümkün kılıyor. Bunun da dolar/lira üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturacağını unutmamak gerek. Gösterge bileşik faizin birkaç gün içerisinde yüzde 8'e doğru bir hareket izleyebileceğini düşündüğümüzden mevcut seviyelerden kısa vadeli alım denenebilir. Risk olarak bakıldığında ise Hazine'nin Ocak- Nisan dönemindeki yüklü itfasının neden olabileceği belirsizliği gösterebiliriz. Bu risk yavaş yavaş konuşulmaya başlanabilir."

Bugün izlenecek önemli bir makroekonomik veri bulunmazken, piyasaların ABD'de Apple, Hasbro ve Texas Inst. bilançolarını takip etmesi bekleniyor.

DIŞ PİYASA VE BİLANÇOLAR

ABD borsaları, Cuma günü General Electric ve Bank of America'nın üçüncü çeyrek sonuçlarının ardından ekonomide toparlanma konusunda oluşan endişelerle düştü.

General Electric beklentilerin altında kâr ederken, Bank of America'nın 1 milyar dolar zarar açıklaması iş yerleri ve tüketicilerin borç sorununa işaret etti.

İki şirketin Cuma günü açıkladığı sonuçlar JPMorgan Chase ve Intel'in hafta içinde açıkladığı sonuçlarla ters düştü. Dow Jones endeksi, Intel ve JPMorgan'ın sonuçlarının ardından iki gün art arda 10,000 puanın üzerinde kapanmıştı.

Michigan tüketici güven endeksinin Ekim'deki sürpriz düşüşü de borsa üzerinde baskı yarattı. Tüketici güven endeksindeki düşüşün ardından aynı gün yayımlanan ve sanayi üretiminde artış olduğunu gösteren verinin borsalardaki etkisi sınırlı kaldı.

sabah



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs