doğalgaz atağı | " /> doğalgaz atağı | "/>

En Sıcak Konular

Azerbaycan'dan doğalgaz atağı

18 Ekim 2009 20:00 tsi
Azerbaycan'dan doğalgaz atağı Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye'ye satılan doğalgaza zam yapılması için talimat verdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkahı İlham Aliyev, yıllardır Türkiye'ye dünyadaki fiyatların üçte birine doğal gaz sattıklarını belirterek, ülkesindeki yetkililere talimat vererek Türkiye'deki doğal gazın fiyatını artırmasını istedi. Diplomatik kulislerde Aliyev'in bu tavrının son Türkiye-Ermenistan protokolüyle ilişkili olduğu belirtiliyor.


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun barışçıl yollardan çözümünü amaçlayan müzakerelerin henüz olumlu sonuç vermediğini, Yukarı Karabağ ile ilgili tutumlarında bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Azertac'ın haberine göre, Aliyev, yılın ilk 9 ayının değerlendirildiği üst düzey danışma toplantısında yaptığı açıklamada, "Biz savaş ortamında yaşıyoruz. Savaş daha bitmedi. Karabağ ile ilgili müzakereler ne yazık ki henüz bir sonuç vermiyor, bunun tek sebebi Ermenistan'ın yapıcı olmayan tutumudur” dedi.

Ermenistan'ın bugünkü müzakereler sürecinde zaman uzatma taktiğini uyguladığını belirten Aliyev, şunları kaydetti: "Müzakerelerin çeşitli aşamalarında bunun şahidi olmuşuz. Belli bir ilerleme kaydedildiği zaman (Ermenistan) daha önce uzlaşma sağlanan konuları yeniden görüşmeye çalışıyor. Bunu daha önce de gördük, ne yazık ki bu aşamada da görüyoruz. Bazı durumlarda hem biz hem sorunun çözümünde arabuluculuk yapanlar bunu çok büyük bir şaşkınlıkla karşılıyor. Çünkü bir yıl önce veya 3 yıl önce üzerinde uzlaşma sağlanan konular, yeni mevzuymuş gibi yeniden gündeme getiriliyor. Bunun da tek sebebi süreyi kasıtlı olarak uzatmak. Biz ise tutumumuzdan geri çekilmeyeceğiz."
Aliyev, Karabağ sorununun uluslararası ilkeler doğrultusunda bir an önce çözüme kavuşmasını amaçladıklarını belirtti.

İlham Aliyev, müzakerelerde, işgal altındaki bütün Azerbaycan topraklarından Ermeni güçlerinin çıkarılması, mültecilerin doğdukları topraklara ve Yukarı Karabağ'a geri dönmesi ve sorununun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesi gerektiği konularının ele alındığını söyledi.

Yukarı Karabağ'a geçici statü verilebileceğini de ifade eden Aliyev, ancak bunun bağımsızlık anlamına gelmediğini, Ermenistan ile Azerbaycan'ın ilerde Yukarı Karabağ'ın statüsü ile ilgili müzakereleri sürdüreceğini, bunların temel ilke olduğunu vurguladı.
Aliyev, "Umut ediyorum, Ermenistan müzakerelerde yapıcı bir tutum sergileyerek kısa bir zamanda sorunun çözüme kavuşması için gereken adımı atacaktır" dedi.

Yukarı Karabağ konusu çözülmeden bölgede olumlu gelişmenin sağlanmasının mümkün olmadığını, Karabağ sorunu ile Azerbaycan topraklarının işgal altında bulunmasının bölgedeki en önemli sorun olduğunu belirten Aliyev, bu konuyu bir köşeye bırakarak başka bir konuyu çözmenin hem siyasi hem de manevi açıdan doğru ve mümkün olmadığını, Azerbaycan'ın gelişen olanaklarının da buna imkan vermeyeceğini bildirdi.

Aliyev, ayrıca şunları söyledi: "Biz ulusal çıkarlarımız için sonuna kadar mücadele vereceğiz. Bizim mücadelemiz hak mücadelesidir, hak ve adalet bizim tarafımızda ve biz kendi ulusal çıkarlarımızı gereken yollarla savunacağız."

Bölgedeki statükonun değişmesini en çok Azerbaycan'ın istediğini söyleyen Aliyev, ancak statükonun olumsuz yönde değil olumlu yönde değişmesi gerektiğini belirterek, statüko Azerbaycan'ın çıkarları pahasına değişecekse buna da imkan vermeyeceklerini kaydetti.

DOĞAL GAZ ÜCRETİ ARTIRILMALI, TRANSİT GEÇİŞ ÜCRETİ DÜŞÜRÜLMELİ

Konuşmasında Türkiye ile yapılan doğal gaz alışverişine de değinen Aliyev, Türkiye'nin aldığı gazın ücretini artırması, Avrupa'ya gidecek doğal gazın geçiş ücretini ise azaltması gerektiğini savundu.

Türkiye'ye piyasa fiyatının çok altında gaz verdiklerini belirten Aliyev, "Azerbaycan yıllardır Türkiye'ye dünyadaki fiyatların üçte birine, yüzde 30'una doğal gaz satıyor. Bunu herkes biliyor. Hangi ülke kendi kaynaklarını, özellikle bu devirde dünyadaki fiyatların yüzde 30'una satar ve bunu kabul edebilir? Yani bu hiçbir mantığa sığmayan bir konudur" dedi.

Türkiye ile geçen yıl nisan ayından bu yana sürdürülen çok sayıda görüşmenin sonuç vermediğini söyleyen Aliyev, "Gazımız dünyadaki fiyata olmasa da, hiç olmasa o fiyata yakın fiyattan satılsın istiyoruz. Rusya gazıyla aynı fiyata olmasa da, hiç olmazsa bundan yüzde 8, yüzde 10 daha az olsun, ama bu oran yüzde 50 olmasın. Hangi ülke bunu kabul edebilir ki?" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ne (AB) doğal gaz ihracatına hazır olduklarını, AB'nin de bunu beklediğini, ancak son iki yıldır bu alanda gelişme sağlanamadığını ifade eden Aliyev, "Bunun da sebebi, Türkiye ile Azerbaycan arasında transit geçiş hakkıyla ilgili konularda uzlaşma elde edilememiş olmasıdır" dedi.

Azerbaycan'ın tüm ülkelerle ilişkilerinde kendi çıkarlarını öne çıkardığını, bunun da dünyadaki mevcut deneyimler kapsamında yapıldığını belirten Aliyev, (Türkiye ile de) hem gaz satış ücretinde hem de transit geçiş ücretinde dünyadaki mevcut piyasa fiyatları uygulamasının geçerli olmasından yana olduklarını kaydetti.

Kendilerine piyasa fiyatından yüzde 70 daha düşük fiyat önerildiğini söyleyen Aliyev, bu fiyatta kimseye gaz satmayacaklarını vurguladı.
Geçen 2 yılda konuyu fazla abartmadıklarını, mevcut şartlarda gaz ihracatı için alternatif güzergahları incelemeleri gerektiğini dile getiren Aliyev, ancak imkanlarının tükendiğini ve (Türkiye tarafından verilen) öneriyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

Azerbaycan'daki enerji kaynaklarına bölgeden büyük talep olduğunu da dile getiren Aliyev, Rusya ve İran'ın bu konuda kendileri için seçenek olduğunu söyledi. Aliyev, Rusya ve İran'dan öneriler geldiğini ve bunların olumlu değerlendirildiğini de kaydetti.

Aliyev, gaz ihracatında Karadeniz'den Avrupa ülkelerine ulaşımının da düşünülmesi gerektiğini belirterek, bu alternatif üzerinde de duracaklarını kaydetti.

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,252 µs