En Sıcak Konular

"Kürtlerle işbirliği yapın!"

0 0 0000 00:00 tsi
Açıklamayı üst düzey bir ABD'li diplomat yaptı... Türkiye'ye terörle mücadelenin nasıl yapılması gerektiği hususunda "akıl veren" diplomat "bölücü örgütle başa çıkmanın tek yolu askeri müdahale değil" dedi. İşte o diplamatın dilinden ABD'nin "terö

Üst düzey bir ABD'li diplomat 7 Şubat Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'taki kamplardan Türk topraklarına saldırılar düzenleyen bölücü Kürt militanlarıyla başa çıkmanın en iyi yolunun, askeri müdahaleden çok bölgesel Kürt yönetimiyle diyaloga girmek olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Daniel Fried CNN-Türk'te yayınlanan bir röportajda, "Türkiye'nin fiili müdahalesinin ciddi riskler doğuracağını düşünüyorum ve bu seçeneğin önlenebilmesi için Türkiye ile birlikte çalışabileceğimizi umut ediyorum." dedi.

Kuzey Irak'taki Kürt bölgesini Türk topraklarına düzenledikleri saldırılarda üs olarak kullanan PKK militanlarıyla mücadele, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün bu hafta Washington'da ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde gündemde ilk sırayı aldı. Altı günlük ABD ziyaretine Pazartesi günü başlayan Gül, ABD'ye daha fazla işbirliği çağrısında bulundu.

Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Gül, "ABD'li yetkililere Kuzey Irak'ta harekete geçmekte geç kaldıklarını ve Türk halkının eylem görmek istediğini ilettik." dedi. Bakan, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesinden saatler sonra, "ABD'li yetkililer de bunun farkındadır." diyerek ekledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean MacCormack Salı günü basın mensuplarına verdiği brifingde, "PKK konusunda, bizim bu sorunu çözmek istediğimizi herkesin kabul ettiğini düşünüyorum." diyerek şöyle devam etti: "General Ralston sınırın her iki tarafındaki gerginlikleri azaltmak için çalışıyor."

Gül'ün gündemindeki bir diğer önemli mesele de, ABD Kongresi'nin ele alacağı sözde Ermeni soykırımı iddialarıydı. bağlayıcı olmayan nitelikteki bir kararıydı. Bu gibi kararların politika üzerinde doğrudan bir ilişkisi veya hukuki bir etkisi bulunmuyor. Yine de Gül, tasarının ilişkileri ciddi şekilde etkileyebileceği konusunda uyardı.

"Bu meselenin Türk-Amerikan ilişkilerini rehin almaması gerektiğine inanıyorum." diyen Gül şöyle devam etti: "Ama bunu, ilişkimize gerçek bir tehdit olarak görüyorum."

Beyaz Saray benzer bir tasarıyı geçmişte reddetmişti. McCormack Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yönetimin Türkiye'nin, ABD'deki ve dünyanın diğer bölgelerindeki toplumların hassasiyetlerini anladığını söyleyerek Ankara'nın endişelerini iletti.

Gül ve Rice'ın Salı günü değindikleri diğer konular arasında Lübnan, Orta Doğu, Türk-AB ilişkileri ve Kosova yer aldı. Türk dışişleri bakanı Pazartesi günü Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Savunma Bakanı Robert Gates ve cumhurbaşkanının Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile bir araya geldi.



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,705 µs