En Sıcak Konular

Altın Portakal ödülleri sahiplerini buldu

18 Ekim 2009 18:28 tsi
Altın Portakal, Bornova Bornova ve KOSMOS’un

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde büyük ödülü iki film paylaştı. İnan Temelkuran’ın yönettiği Bornova Bornova ile Reha Erdem’in yönetmenliğini üstlendiği Kosmos en iyi film seçildi...

Antalya’da düzenlenen ve Türk sinemasının ‘Oscar’ı sayılan 46. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali dün gece gerçekleştirilen muhteşem bir ödül töreni ile sona erdi. Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılan tören kırmızı halı geçişi ile başladı. Festivalin konuğu Türk ve dünyaca ünlü sanatçılar, aday filmlerin ekipleri ile jüri üyeleri kırmızı halıdan yürüyerek tören salonuna ulaştı. 2 bin davetlinin katıldığı gecenin sunuculuğunu sanatçı Burcu Kara yaptı. Uzun metrajlı film dalında 16, uluslararası uzun metrajlı film dalında 12, kısa film dalında 26, belgesel film dalında ise 25 film Altın Portakal için yarıştı.

300 bin TL’yi de paylaştılar

Törende en iyi film ödülünü iki yönetmen paylaştı. Reha Erdem’in yönettiği Kosmos ile İnan Temelkuran’ın yönettiği Bornova Bornova filmleri Altın Portakal’ın sahibi oldu. Festivalde bu iki film toplam 9 ödül aldı. Bornova Barnova 5, Kosmos ise toplam 4 ödüle layık görüldü. İki yönetmen büyük ödül olan 300 bin TL’yi de paylaştı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne “Kıskanmak” filmi ile Nergis Öztürk, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne “Bornova Bornova” filmi ile Öner Erkan layık görüldü. En İyi Yönetmen ise yine Kosmos’u yöneten Reha Erdem seçildi.

Festivalde Gençlik Jürisi Ödülü, Kamen Kalev’in yönettiği Bulgaristan-İsveç yapımı “Şark Oyunları” filmine verildi. Ödülü, film ekibi adına ünlü oyuncu Hatice Arslan aldı. Bu yıl ilk kez belirlenen Kent Konseyi Jüri Ödülü’ne ise yönetmen İlksen Başarır’ın ilk filmi “Başka Dilde Aşk” layık görüldü.

En iyi erkek oyuncu 9 yaşında

Uluslararası Film Yarışması’nda En İyi Erkek Oyuncu Ödülü “Öteki Yaka”daki performansıyla 9 yaşındaki Tedo Bekhauri’ye, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ise “Katalin Varga” filmindeki performansıyla Hilda Peter’e verildi. En İyi Film Ödülü ise Alexey German’in yönettiği “Kağıttan Asker” filmi ile Harutyun Khachatryan’ın yönettiği “Sınır” filmleri arasında paylaştırıldı.

‘Antalya başarılı bir sınav verdi’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, dün ödül töreninden önce 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin değerlendirilmesi amacıyla Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Krzysztof Zanussi ve Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar ile basın toplantısı düzenledi. Hazırlıklarına üç ay önce başlanan Altın Portakal Film Festivali’nin son bir haftalık etkinliklerde görev alanlarla birlikte sayısı 250’ye ulaşan ekibiyle önemli bir çalışmayı ortaya koyduklarını kaydeden Akaydın, kentin başarılı bir sınav verdiğini, güzel, sıcak, dostça geçen bir Altın Portakal olduğunu söyledi. Sinema sanatçılarına teşekkür eden Akaydın, “Artık Antalya halkının her bir ferdi kendisini sinema yıldızı gibi hissetmeye başladı” diye konuştu.

Jüri Başkanı: Büyük başarı

Festivalin bütçesinin zaman zaman polemik konusu yapıldığını, ancak küçük bütçelerle de çok iyi işler başarılabileceğini ifade eden Akaydın, 9 milyon TL olarak ön gördükleri bütçeyi 7 milyon TL’ye düşürdüklerini, festival kapsamındaki tüm çalışmalarla bütçenin 8 milyon TL’ye yaklaştığını anlattı. Akaydın, “Festivaller bütçeleriyle değerlendirilmemeli, yaptıklarıyla değerlendirilmelidir. Mühim olan içerik. Toplumda bıraktığı iz. Herhalde bu festival buna katkı sağladı” dedi. Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Krzysztof Zanussi de “Bir festivalin kimliği çok önemlidir. Burada bu kimliğin oluşturulmasında çok büyük başarı gördüm” dedi.

İki ünlü yönetmenden Berlusconi eleştirisi

Sanatsal sinemanın en önemli çağdaş temsilcileri arasında gösterilen Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos ile dünyaca ünlü İtalyan yönetmen Francesco Maselli de festivale katıldı. Antalya Kültür Merkezi’nde söyleşiye katılan iki yönetmen de İtalya Cumhurbaşkanı Berlusconi’ye atıfta bulundu. Angelopoulos, yakın dostu olan İtalyan yönetmen Maselli’ye de atıfta bulunarak, “İtalya’da Berlusconi yönetimde. Benim iyimser olmam için sebep yok” diye espri yaptı. Son filmi Kızıl Gölge’de, İtalya toplumunun “Berlusconileşmesi” sürecinin anlatıldığını dile getiren Maselli de, “Berlusconi’nin yönetimi, melankoliden daha çok trajik bir konudur. Melankoli bir duygudur ama bu durum ise daha trajiktir” diye konuştu.



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs