En Sıcak Konular

Davutoğlu, Meta ile görüştü

18 Ekim 2009 13:35 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temaslarına, Arnavutluk Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İlir Meta ile görüşerek başladı.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin mükemmel düzeyde olduğunu belirterek, iki ülke arasında hiçbir problemin bulunmadığını kaydetti.

Görüşmede ilişkileri en üst düzeye çıkarmaya karar verdiklerini söyleyen Davutoğlu, bu çerçevede vize muafiyeti ve harçların kaldırılması üzerine anlaşmaya vardıklarını ifade etti.

İkili siyasi ilişkilerin iyi düzeyde seyrettiğini kaydeden Davutoğlu, Dışişleri Bakanlıkları arasında işbirliğini geliştirmeyi hedeflediklerini, bu bağlamda diplomatların karşılıklı eğitimi konusunda görüş birliğine vardıklarını belirtti.

Ekonomik ilişkilerin de iyi düzeyde seyrettiğini söyleyen Davutoğlu, Türk yatırımlarının bir milyar dolara yaklaştığını ifade etti.

Ticaret hacminin de arttığını belirten Davutoğlu, turizm, eğitim ve kültür gibi alanlarda da işbirliğinin geliştiğini söyledi.

Davutoğlu, iki ülkenin Balkanlar ve Akdeniz'e aynı perspektiften baktığını ifade ederek, Makedonya ve Kosova arasındaki anlaşmanın önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Bölgede kalıcı barış ve istikrar için Arnavutluk ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Davutoğlu, NATO ve AB bağlamında da Türkiye ve Arnavutluk'un yakın işbirliğine devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, Arnavutluk'un istikrarı güvenliği ve refahının Türkiye'nin istikrarı, güvenliği ve refahı olduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ABD Başkanı Barack Obama'nın dün kapsamlı bir telefon görüşmesi yaparak, Kafkaslar, Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci, Orta Doğu, Afganistan ve Balkanlar konularını ele aldıklarını belirtti.

Türkiye'nin son dönemde Bosna Hersek ile ilgili diplomasi girişimlerinin ivme kazandığına işaret eden Davutoğlu, Bosna Hersek'te gözlenen yapısal değişimin, bu ülkenin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini koruyacak yönde olmasının önemli olduğunu kaydetti.

-İLİR META-

Arnavutluk Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İlir Meta da ikili ilişkilerin giderek gelişmekte olan bir düzeyde olduğunu söyledi.

Türk yatırımlarının artması ve ticaret ilişkilerinin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Meta, eğitim ve kültür gibi diğer alanlarda da işbirliğinin iyi olduğunu ifade etti.

Uluslararası ve önemli konularda siyasi istişare yapma konusunda görüş birliğine vardıklarını belirten Meta, Davutoğlu'nun bu ziyaretiyle ikili ilişkilerin ivme kazanacağını, Cumhurbaşkanı Gül'ün aralıkta yapacağı ziyaretle de ilişkilerin daha da güçleneceğini belirtti.

Bir soru üzerine Meta, Kosova ile Makedonya arasındaki anlaşmayı desteklediklerini belirterek, bunun Kosova için yeni bir başlangıç olduğunu söyledi.

Meta, anlaşmanın iki ülke arasındaki iyi anlayışın sembolü ve bölge istikrarının simgesi olduğunu sözlerine ekledi.

Bu arada Meta, Davutoğlu ile baş başa yaptığı görüşmede iki kitap hediye etti.
 
zaman



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,239 µs