En Sıcak Konular

Devir değişti, hediyeler de...

0 0 0000 00:00 tsi
Devir değişti, hediyeler de... Hediyeleşmek kültürümüzde önemli bir kavram. Ancak hediyeleşme “özel günler” olarak kalıplaştı. İşte o "özel günlerden" birisi daha kapıda... Peki, hangi hediyeyi, kime, nasıl almalı? İşte size bir tasarımcıdan alternatif hediye rehberi...

Hediyeleşmek kültürümüzde önemli bir kavram. Ancak hediyeleşme “özel günler” olarak kalıplaştı. Alışveriş merkezleri ve markalar da kampanyalarla bu günleri daha da cazip hale getiriyor. Unutmayın anında çöp kutusuna atılan ya da dolapların bir köşesinde kalan hediyeler arasında çok pahalı fiyatlara alınan ürünler de bulunuyor. Bu nedenle hediye seçiminde abartmayın.
Her şey gibi hediyeler de büyük değişime uğradı. Sırf hediyeleşmek için özel günler fırsat bilindi. Alışveriş merkezleri, reklamlar ve çeşitli kampanyalarla da tüketicilerin alışveriş arzusu körüklendi. Neredeyse her ay bir özel gün var. Bayram, yeni yıl, Anneler ya da Sevgililer Günü... Hepsi dört gözle bekleniyor, sevgimizin bir nişanesi olarak alınan armağanlar da hatırlarda yer ediyor.

Özel günler tüm toplumlar gibi bizde de çok çabuk kabullenildi. Aslında geleneklerimizde olmayan bu günler, yurtdışı patentli satış stratejileriyle hayatımızda hep varmış gibi algılandı. Mağazalar, günün anlamına uygun özel koleksiyonları aylar öncesinden tasarlıyor, vitrin düzeninden hediye ambalajına dek bütün detayları düşünüyor. Renkler, formlar, simgeler o günün anlam ve önemine dikkat çekiyor. Hediyeleşme geleneğimizdeki bir başka yenilik de pahalı hediyelerin daha gösterişli sunulmaya başlanması. Hediye kutuları bile günün anlamına uygun şekilde büyük bütçelerle hazırlanıyor. En az hediye kadar ambalajın da önemli olduğunun herkes farkında. Küçük sanılan hediye, ambalajı ve veriliş şekliyle büyüyor ve büyülüyor… Ancak hediyenin sadece ambalajının güzel olması yeterli değil. Muhatabınıza uygun hediye seçimi yapmak da gerekiyor. Hediye alırken amaç, algılanıldığının aksine “pahalı” değil, yakınlığınızı ifadesi olmalı. Kişinin beğenisini, kullanım şekillerini, ihtiyacını, sosyal statüsünü ve size yakınlığını değerlendirerek seçim yapmaya özen göstermelisiniz.

Bir yıl içerisinde hediyeleşmek için pek çok gün varken, kendinizi tüketim çılgınlığına kaptırıp yerli yersiz hediye almayın ve böyle bir zorunluluğunuz olduğunu düşünmeyin. Maalesef en pahalı, en gösterişli hediyeyi almak son dönemlerde mecburiyet gibi gösterilse de bütçenizi zorlamadan da birbirinden güzel hediyeler alabilirsiniz. Üstelik tüm markalarda istediğiniz ürünleri bulabilirsiniz. Hediyeleşmenin asıl amacı hatırlamaktır, bunu unutmamalı. Bu yüzden alınan hediyeden çok, veriliş şekli karşımızdakinin kalbini fetheder.

Not eklemeyi unutmayın

Hayatınızın kadınına en güzel hediyeyi mi vermek istiyorsunuz? Bu özel kadın anneniz, eşiniz ya da değer verdiğiniz bir yakınınız olabilir. Eğer tercihiniz kıyafetten yanaysa size düşen, öncelikle karşınızdakinin giyim tarzını iyi analiz etmektir. Doğal ipliklerden yapılmış angora, yün trikolar, hem spor hem klasik giyimi tercih edenler için farklı kesimlerdeki koton gömlekler, uzun ya da kısa hırkalar tercih edilebilir. Büyük beden giyinenler için kıyafet bulmakta zorluk çekiyorsanız Sumak XL Fashion gibi markalara göz atabilirsiniz. Hediye alırken hemen hemen her mağaza değiştirme kartı veriyor; fakat hediyeyi anlamlı kılan, doğru bir tercihi yansıtıyor olmasıdır.

Hediye alıp vermenin mutluluğunu yaşamak istiyorsanız alacağınız hediyeyi abartmayın. Kendi tasarladığınız ambalajlarla süslediğiniz hediyelerinize küçük de olsa bir not eklemeyi unutmayın. Hediyenin değerinin fiyatıyla ölçüldüğü günümüzde siz bir farklılık yapın ve aldığınız hediyeyi en güzel şekilde sunun. Unutmayın anında çöp kutusuna atılan ya da dolaplarda unutulmaya mahkûm edilen hediyeler arasında çok fahiş fiyatlara alınan ürünler bulunuyor.


Kadınlara hediye alırken…

Kadın ve erkeklerin hediye alma ve verme beklentileri farklıdır. Bir kadın için en önemli ve özel hediye, son dönemlerde şarkılara dahi konu olan tek taş pırlanta yüzüktür. Büyük mücevher firmaları bu özel günlerde kadınların beğenilerine uygun mücevher koleksiyonlarını çeşitli kampanyalarla destekliyor. Doğal süs taşları ile göz alıcı tasarımlara dönüşen yüzükler, büyük ve gösterişli görünümleri ile dikkat çekiyor. Bazı markalar yüzüklerin her birine farklı mesajlar yüklemiş. Tabii bütçeniz elverdiği ölçüde hareket etmeniz gerekiyor. Ama buna da çare bulan üreticiler mücevher benzeri imitasyon takılar üretiyorlar. Asorti gibi daha çok gençlerin beğeni ve zevkine uygun aksesuarların bulunduğu markalarda bu tarz birbirinden şık, güzel, gösterişli ürünleri bulmak mümkün. Beden ölçüsünü tam olarak bilmediğiniz birisine aksesuar almak doğru bir tercih olur. Sevimli ve rengârenk takıların yanında atkılar, çantalar, şapkalar, kemerler, şallar da bu cazip hediyeler arasında. Kaldı ki; alınan aksesuar daha uzun vadeli ve kullanışlıdır.

***

Erkeklere hediye alırken…

Erkekler için hediye düşünüldüğünde akla ilk aksesuarlar gelir. Saatler, kol düğmeleri, cüzdan, kemer, kalem gibi ürünler liste başında yer alır. Kadınlara alınan yüzükler gibi erkekler de uzun yıllar bıkmadan kullanabilecekleri saat gibi değerli hediyelerden hoşlanır. Modayı takip eden beyler için metal modeller, trend çizgileri ön planda tutan renkli tasarımlar tam onlara göre. Aksesuarların üzerinde sizi hatırlatacak bir detayın olmasına özen gösterin. Kol düğmeleri üzerindeki bir simge, saat içerisindeki bir imza veya gömleklerin yaka kısımlarının iç tarafına işlenmiş baş harfleri hediyeyi verirken ifade etmek istediklerinizi tüm asilliği ile anlatacaktır. Gömlek demişken erkekler için alınabilecek şık hediyeler arasında mutlaka gömlekler ve kravatlar da önemli yer tutar. Yıkamalı ve koton gömlekler sportif şıklığın en güzel temsilcisi olurken; uzun ve kısa kollu trikoların yanında, truvakar (yarım kol) trikolar da şık alternatifler arayanlara hitap ediyor. Siyahtan mora, yeşilden oranja kadar renk seçeneği sınırsız. Ya da hediye alacağınız kişi ayakkabı tutkunuysa, ona çok şık bir çift ayakkabı alabilirsiniz.

Reyhan Yazıcı\Tasarımcı
Zaman\Cumartesi



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs