En Sıcak Konular

Bağış: Brüksel'in kapılarına dayandık

16 Ekim 2009 22:44 tsi
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, AB ülkelerinin İstanbul konsolosları ile biraraya geldi. Konuklara seslenen Bağış, Türkiye'nin AB yolunda sergilediği kararlılığa dikkat çekti.

Bağış'ın bu kararlılığı anlatmak için kullandığı, "Orta Asya'dan geldik Viyana'nın kapılarına dayandık, şimdi de Brüksel'in kapılarına dayandık. Ama barış amacıyla" şeklindeki esprisi salonda gülüşmelere yol açtı.

British Council'in, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile birlikte düzenlediği 6. Boğaziçi Konferansı'nın gala yemeği İngiltere Konsolosluğu'nda gerçekleştirildi. Yemeğe Devlet Bakanı Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ile AB ülkelerinin İstanbul konsolosları katıldı.

Yemek öncesi bir konuşma yapan Egemen Bağış, Türkiye'nin AB üyeliği yolunda sergilediği kararlılığa vurgu yaptı. "Orta Asya'dan geldik Viyana'nın kapılarına dayandık, şimdi de Brüksel'in kapılarına dayandık. Ama barış amacıyla." diyen Egemen Bağış'ın bu sözleri gülüşmelere yol açtı. Türkiye'nin geçmişe kıyasla çok daha demokratik bir ülke olduğuna değinen Bağış, artık Kürt meselesinden Ermeni meselesinden çok daha rahat bahsedelebildiğine, Süryanilerin, Alevilerin ihtiyaçlarından daha rahat bahsedildiğine işaret etti. "10 yıl önce insanlar Kürt olduklarını ifade etmekten çekiniyorlardı. Bugün Kürtçe bir devlet kanalı var." diyen Bağış, "Bu yolda AB çok önemli bir çıpa oldu. Ancak hala yapılması gereken çok şey var." dedi.

Üyelik sürecinde Kıbrıs meselesinin önemine dikkat çeken Egemen Bağış, "Dünkü maçı dünde bırakmak lazım. Önümüzdeki maçlara bakmak lazım. Bugün Güney Kıbrıslılar Kuzey Kıbrıslılarla ticaret yapabiliyor. Biz bunu diğer ülkelerin de yapmasını istiyoruz. Güney Kıbrıs yapabiliyorsa 26 ülke de doğrudan ticaret yapabilir. Kendi taahhütlerinizi yerine getirmenizi bekliyoruz. Herkes barış için Hriftosyas ve Talat'a destek olalım. Onlara el verelim, onları cesaretlendirelim." şeklinde konuştu.

HÜKÜMET AB KONUSUNA TAKINTILI ŞEKİLDE BAĞLI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuşmasına espriyle başladı. Şimşek, "Bütçeyi Meclis'e sunmak için son 24 saatim. Cep telefonumu kapattım. Çünkü tüm bakanlar ilave bütçe için arayıp duruyorlar. Bu ortamdan uzak İstanbu'da bulunmak güzel." dedi.

Hükümet olarak AB sürecine büyük önem verdiklerini söyleyen Mehmet Şimşek, "Hükümetimiz AB üyeliği konusuna adeta takıntılı bir şekilde bağlı." ifadelerini kullandı. Reformların bir gecede olamayacağına, zaman gerektiğine, hazmedilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Şimşek, hükümet olarak buna önem verdiklerini söyledi. AB'nin verdiği sözlerin de çok önemli olduğunu söyleyen Şimşek, "AB bize taahhütte bulundu ve sözünü vermiş durumda." dedi.

Türkiye'nin AB için bir yük değil çok önemli bir zenginlik olduğunu bunun gelecekte daha iyi anlaşılacağına işaret eden Mehmet Şimşek, "AB'nin esenliği ve refahı Türkiye gibi bir ülkeyi kabul etmesine bağlı. Reformlarda yavaşlama olmuş olabilir ama bu açığı kapatacağız. AB daha teşvik edici olmalı. cesaretlenidirici olmalı ki Türk kamuoyunu ikna edebilelim. Türkiye'de AB'nin verdiği sözlerle ilgili kafa karışıklığı var. Değişim hiç kolay değil."

cihan



Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs