ortamı geren soru | " /> ortamı geren soru | "/>

En Sıcak Konular

Birand'dan ortamı geren soru

16 Ekim 2009 16:29 tsi
Birand'dan 
ortamı geren soru Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı '17. AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı'nda Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand ile Doğan grubuna verilen ceza konusunda tartıştı.

Bağış, "Eğer cezanın usulsüz olduğunu düşünüyorsanız mahkemelerde hakkınızı ararsınız. Bu tip davalarda mahkemeler yüzde 85 oranında şirketler lehine karar vermiştir." dedi. Egemen Bağış, Birand'ın, Avrupa Birliği konusunda "Reform yapılmıyor." şeklindeki eleştirisinin de yersiz olduğunu savundu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi AB Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen "17. AB-Türkiye Gazeteciler Konferansı", Bilgi Santral Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve AB Delegasyonu Türkiye Başkanı Büyükelçi Marc Pierini'nin de hazır bulunduğu konferansa yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci konuşmacı olarak katıldı.

Cihan Haber Ajansı (CİHAN) Genel Müdürü ve Zaman Gazetesi Yazarı Abdülhamit Bilici, Taraf Gazetesi Yazarı Murat Belge, Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand, Hürriyet Yazarı Cansu Çamlıbel, Die Zeit yazarı Michael Thumann gibi isimlerin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Türkiye'nin uluslararası arenada yaşadığı ikili ilişkiler ve AB süreci geniş bir şekilde değerlendirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Egemen Bağış, Avrupa'nın Türkiyesiz eksik kalacağını belirterek sözlerine başladı. İstanbulsuz bir Avrupa Birliği düşünemediğini ve Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden Bağış, "Türkiye tüm Avrupa kurumlarının tam üyesidir. Üyesi olmadığı kurum sadece Avrupa Birliği'dir. Ben bu buluşmanın gerçekleşeceğine inanıyorum. Kilise, cami, sinagog 800 yılı aşkın süredir yan yana duruyor. Avrupa Birliği'ne getireceğimiz en büyük katkı da budur. " dedi.

BİLİCİ: 2007 YILINDA AB İLE İLİŞKİLERİMİZ BİZİ DARBEDEN KURTARDI

Konferansta AB ile ilişkiler ve Türkiye'de AB konusunda yapılan yayınlar konusunda konuşan Cihan Genel Müdürü Abdülhamit Bilici, AB konusunda farklı bir medya yaklaşımı olduğunu söyledi. 2004 yılında tüm medya organlarının AB konusunu ele aldığını belirten Bilici, sonrasında günden güne ilginin düştüğünü ifade etti. Şu anda AB konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Bilici, 2007 yılında AB ile ilişkilerin Türkiye'yi darbeden kurtardığını vurguladı.

Gazeteci olarak çifte görevlerinin olduğunu hatırlatan Bilici, ifade özgürlüğü konusunda geçmişe göre büyük ilerlemeler yaşandığını söyledi. Bilici, "10 yıl öncesinde sorsanız 'birçok gazeteci içeride' derdim. Şimdi bu sorun asgariye indi ancak halen sorunlar yaşanıyor. Bazı yayın organlarına ayrımcılık yapılmakta. Avrupa'da Türkiye'nin imajı son günlerdeki yumuşaklık stratejisiyle güçleniyor. Avrupa Birliği'ne üyelik konularımızın da dönüşümüne yardımcı olacak." şeklinde konuştu.

"REFORM YOK" ELEŞTİRİSİ, ORTAMI GERDİ

Konferansın konuşmacılarından Mehmet Ali Birand'ın, "AB konusunda reform yapılmıyor ve bu yüzden de yazacak bir şey yok." şeklindeki konuşması Egemen Bağış'ın tepkisini çekti. Kürsüye izin isteyerek ikinci kez gelen Bağış, AB İlerleme Raporu'nun dün yayınlandığını hatırlatarak sözlerine başladı. Son rapora göre fasılların 21'inde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Bağış, "Sayın Murat Belge'nin de ifade ettiği gibi 10 sene önce 'Kürdüm' denemezken şimdi 24 saat Kürtçe yayın yapılıyor. Kyoto Protokolü'nü ülke olarak kabul ettik. GAP'la ilgili milyonlarca dolarlık yatırımlar yapılıyor. 1 Mayıs'ı 30 sene sonra tatil ilan ettik. Ordu mensuplarının sivil suçlarla ilgili sivil mahkemelerde yargılanmasını sağladık. Yolsuzluklarla ilgili çalışmalar yapıldı. Alevilerle ilgili atölye çalışmaları yaptık. Bütün bunları bilen medya haber yapmamayı tercih ediyor." diye konuştu.

Bağış'ın konuşmasının ardından Mehmet Ali Birand, Doğan Grubu'na kesilen vergi cezasına atıfta bulunan bir soru daha sordu. Türkiye'de göreve geldikleri tarihten bugüne basın özgürlüğünü kısıtlayacak bir gelişme olmadığını söyleyen Bağış, "Bir bankaya yaptığı usulsüz işlemlerden dolayı ceza kesilince ülkedeki tüm bankacılık sistemi mi kısıtlanıyor? Bu gelişmeyi de böyle değerlendirmek lazım. Eğer cezanın usulsüz olduğunu düşünüyorsanız mahkemelerde hakkınızı ararsınız. Bu tip davalarda mahkemeler yüzde 85 oranında şirketler lehine karar vermiştir." diye konuştu.

Karşılıklı diyalogların ardından Bakan Bağış, başka bir programının olduğunu belirterek konferanstan ayrıldı. Gazeteciler, konferans çıkışında gergin olduğu gözlenen Bağış'a dün TBMM komisyon çalışmaları sırasında yaşanan tartışmayı hatırlattı. Bağış bu konuyla ilgili soruya, "Size içeride yeterince malzeme verdim." demekle yetindi.

(CİHAN) 



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs