En Sıcak Konular

Gül: Rum kesimi Annan planını kabul etseydi böyle olmazdı

0 0 0000 00:00 tsi
Abdullah Gül, ''Eğer Rumlar planı kabul etmiş olsalardı, bugün Türk askeri Ada'da olmazdı'' dedi.     

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Annan Planı'nın tüm Birleşmiş Milletler'in (BM) planı olduğunu belirterek, planın BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini vurguladı.
Abdullah Gül, ''Eğer Rumlar planı kabul etmiş olsalardı, bugün Türk askeri Ada'da olmazdı'' dedi.
      Gül, bugün New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuştu.
     
   
      Gül, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine, kimi AB ülkeleri tarafından Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde Kıbrıs sorunun ''yapay'' bir biçimde ''mazaret'' olarak kullanıldığına dikkati çekti. Gül, Kıbrıs Türkleri'nin Annan Planı'na ''evet'' diyerek iyiniyetli olduklarını kanıtladıklarını, ancak Rumlar'ın plana ''hayır'' dediklerini hatırlattı.
      Annan Planı'nın, tüm Birleşmiş Milletler'in planı olduğunu vurgulayarak, planın BM Güvenlik Konseyi'nin onayını aldığını, AB tarafından da desteklendiğini hatırlatan Gül, plana ilişkin yapılan referandumdan önce dünya kamuoyunun Ada'daki Türkler'in planı reddetmesini Rumlar'ın ise planı kabul ederek Ada'nın birleşmesini isteyeceklerini sandıklarını, oysa gerçekte bunun tam tersinin olduğunu söyledi. Kıbrıs Rum tarafının, Ada'da geçerli olan anlaşmalara ve ilkelere ters bir biçimde AB'ye girdiğini dile getiren Gül, Rumlar'ın, Kıbrıs sorununu AB'ye taşıdıklarının altını çizdi.
      Gül, Ada'da niçin bugün Türk askeri olduğunu soran Yunan asıllı ABD'li bir dinleyicinin sorusu üzerine, Türk askerinin Ada'ya, Kıbrıs anlaşmalarından doğan ''garantörlük hakkı '' çerçevesinde Rumlar tarafından zulüm gören Kıbrıslı Türkleri korumak amacıyla girdiğini bildirdi.
      Gül, Türkiye'nin, Ada'ya giderken diğer garantör ülkeler İngiltere ve Yunanistan'ı da çatışmaları durdurmak ve barış sağlamak üzere beraber hareket etmeye çağırdığını ve Kıbrıs'da 1963 yılından beri BM Barış Gücü bulunduğunu hatırlattı.
      ''Biz, Ada'yı işgal etmek için oraya gitmedik'' diyen Gül, ''Eğer Rumlar referandumda Annan Planı'na 'evet' deselerdi, bugün Ada'da Türk askeri olmazdı'' diye konuştu.
      Adada iki ayrı toplum, iki ayrı din ve demokrasi olduğuna işaret eden Gül, ''Biz, Ada'da kapsamlı bir çözümden yanayız'' dedi.
      Gül, sorunun çözümü ve bir uzlaşmaya varabilmek için çok çaba sarfettiklerini belirterek, Türkiye'nin bu konuda geleneksel siyasetini değiştirdiğini, ancak Rumların planı reddettiklerini belirtirken, birleşmiş bir Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan'ın, bölgede işbirliği yaparak bölgeyi farklı bir duruma getirebileceklerini vurguladı ve ''Türkiye, sorunun çözümünü isteyen taraf. Ancak Papadopulos'un siyaseti hayli farklı'' diye konuştu.
     
      301. MADDE VE HRANT DİNK

      Gül, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi ve Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesinin yürürlükten kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili bir soru üzerine, 301. maddeyi uzun bir zamandan beri değiştirmek istediklerini, bu amaçla hükümetin, Hrant Dink'in öldürülmesinden çok önce bu konuda çalışmalara başladığını ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldığını söyledi. Bu çalışmaların hala sürdüğünü belirten Gül, ''Bu maddenin değişmesini istiyorum çünkü, 301. madde bizim reform sürecimizi gölgeliyor'' dedi.
      Gül, dış dünyanın, sırf bu madde yüzünden sanki Türkiye'de ifade özgürlüğü yokmuş, insanlar düşüncelerinden dolayı cezaevlerine konuluyorlarmış, kitaplar özgürce basılamıyormuş ya da hükümet eleştirilemiyormuş gibi yanlış bir izlenime kapıldıklarını dile getirerek, ''Biz, böylesine bir imajı haketmiyoruz ve bunu değiştirmek istiyoruz'' diye konuştu.
      Türkiye'de, şiddeti desteklemediği sürece her türlü düşüncenin ifade edilmesinden yana olduklarını ifade eden Gül, aslında hükümet olarak TCK'da olumlu yönde pek çok değişiklik yaptıklarını, ancak bu madde dolayısıyla kimi entelektüel ve yazarlara bazı davaların açıldığını hatırlattı. Gül, Hrant Dink dahil sözkonusu yazarların ya da entelektüellerin hiçbirinin ceza almadıklarını, hapse konmadıklarını, davaların ya düştüğünü ya da hala sürdüğünü anlattı.
      Aslında Türkiye'nin bu maddeyi AB ülkelerinin yasalarından aldığını, ancak uygulamada kimi sıkıntıların çıktığını belirten Gül, bu maddeyi değiştirmek istediklerini yineledi.
      Gül, gazeteci Dink'in öldürülmesinden dolayı son derece üzgün olduklarını belirterek, haberi aldıkları zaman Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hemen katilin bulunması talimatını verdiğini ve zanlının çok kısa bir süre içinde yakalandığını hatırlattı.
      Gül, binlerce insanın, Dink'in cenazesi için İstanbul'da toplandığını ve cenazeye katılmaları için davet ettikleri Ermeni diasporası ve Ermenistan'dan gelenlerin, gördükleri manzara karşında çok etkilendiklerini vurguladı.



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,521 µs