En Sıcak Konular

Tartışmalı mahyalar yine asılacak

16 Ekim 2009 12:23 tsi
İstanbul'daki camilere asılan mahyalar tartışılmaya devam ediyor. 29 Ekim ve 10 Kasım'da Süleymani Camii'ne 'Yaşasın Cumhuriyet' Eminönü Camii'ne de 'Türk Övün Çalış Güven' yazılacak.

İstanbul'un kurtuluşunun 86. yıldönümü sebebiyle camilere 'ideolojik mahyalar' asan İl Kutlama Komitesi'nin hazırlıklarının bununla sınırlı olmadığı ortaya çıktı.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile 10 Kasım Atatürk'ü Anma gününde de camilere benzer mahyaların yanı sıra bayrak ve Atatürk posterlerinin asılacağı öğrenildi. Tartışmalı mahyaları belirleyen komitede lions, rotary ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) gibi ulusalcı dernekler bulunuyor.

Kutlama Komitesi, İstanbul'un 6 Ekim'deki kurtuluş etkinlikleri çerçevesinde 5 büyük camiye astığı tartışmalı mahyalarla gündeme gelmişti. Komite, demokratik açılımın konuşulduğu bir dönemde Sultanahmet, Süleymaniye, Eminönü, Üsküdar ve Eyüp camilerine 'Ordumuza şükran borçluyuz', 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Önce vatan' gibi siyasi içerikli mahyalar asmıştı. Tepkiye neden olan bu olaydan sonra Diyanet, mahyalardan haberdar olmadığını, camilere mahya asılma görevinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olduğunu açıklamıştı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise topu İl Kutlama Komitesi'ne attı. 'Korsan mahyalar'la ilgili olay şöyle gelişti:

İl Kutlama Komitesi, 6 Ekim İstanbul'un kurtuluşu ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın kutlama etkinliklerini belirlemek için 1 Eylül'de toplandı. Valiliğin Afet Yönetim Merkezi'nde Vali Yardımcısı Yıldırım Kadıoğlu başkanlığındaki toplantıya komite üyesi olarak yaklaşık 40 resmî kurum ve derneğin temsilcileri katıldı. 1. Ordu Komutanlığı'ndan Albay Erol Demir, İstanbul Merkez Komutanlığı'ndan Yarbay Mesut Vural, 66. Mekanize Piyade Tugayı'ndan Yarbay Dündar Çağlayan, 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı'ndan Yarbay İlkay Günay, ÇYDD'den Dahi Kınay ve Kemal Zeki Demirtürk, Lions ve Lises Vakfı'ndan Hamza Kurtay, Uluslararası Lions 18-E Yönetim Çevresi Federasyonu'ndan Latife Baştuğ, Uluslararası Lions 118-Y Yönetim Çevresi İstanbul Anadolu Yakası Federasyonu'ndan Süheyla Apoiç ve il müftülüğünden Hızır Tosunoğlu katılanlar arasındaydı.


MAHYA LİSTESİNİ VALİLİĞE DE GEÇTİM

İstanbul'un kurtuluşu ve Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılacak etkinliklerin karara bağlandığı toplantıda alınan kararlar tutanak haline getirildi. Kutlamalar çerçevesinde 5 büyük camiye mahya asılması da kararlaştırıldı. ÇYDD, Lions, 1. Ordu komutanlığı başta olmak üzere bütün kurum ve dernek yetkilileri bu kararı oybirliği ile aldı. Ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü asılacak 5 mahya sözünü belirledi. Komitede yer alan Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü temsilcisi, 5 mahyayı toplantıda okudu. Ardından vecizelerin olduğu bu listeyi komiteye başkanlık eden Kadıoğlu'na verdi. Bir hafta sonra da İstanbul'un 5 büyük camisi ilginç mahyalarla herkesin dikkatini çekti. Mahyalar tepkiye neden olunca hemen kaldırıldı ancak ne Diyanet ne de Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğu aldı.


Toplantıda Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü'nü temsil eden yetkili, Zaman'a yaptığı açıklamada, söz konusu listeyi protokol müdürüne verdiğini kaydetti. Listeyi valiliğe de geçtiğini ifade eden yetkili, "Biz bunları toplantıda sunduk. Orada kabul edildi. O komite olmaz diyebilirdi ama kimse itiraz etmedi." dedi. 'Neden rotary, lions, ÇYDD gibi dernekler camilere mahya asılmasına karar verir?' sorusuna ise "O valiliğin takdiri." cevabını verdi. Toplantıya katılan Diyanet görevlisi Hızır Tosunoğlu ise mahyalarla ilgili alınan kararlarda müftülüğün bir sorumluluğunun olmadığını söyledi. Toplantıda alınan kararlara imza atmadığını kaydeden Tosunoğlu "Sadece toplantıya katıldığıma ilişkin imza attım." diye konuştu.

zaman



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,023 µs