En Sıcak Konular

Piyasalarda neler oluyor?

16 Ekim 2009 10:48 tsi
Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz indirimi ve bugün zorunlu karşılıkların aşağı çekilmesinin ardından tahvil/bono piyasasında faizlerde düşüş hızı yavaş da olsa sürmesi bekleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık oranını Türk parası yükümlülüklerde yüzde 6'dan yüzde 5'e indirdi. Bankacıların yaptıkları hesaplamalara göre TCMB'nin aldığı kararın yaklaşık 3 milyar TL ek likidite getirmesi bekleniyor. Bankacıların hesaplamalarına göre sisteme gelecek ek likidite miktarı 2.8 milyar TL ile 4 milyar arasında tahmin edilirken hesaplamalar çoğunlukla 3 milyar lira civarında şekilleniyor.

TCMB dün gerçekleştirdiği son toplantısında borçlanma faizini yüzde 7.25'ten yüzde 6.75'e, borç verme faizini ise yüzde 9.75'ten yüzde 9.25'e düşürdü. Merkez Bankası böylece son 12 toplantısında iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya vurgu yaparak toplam 1000 baz puan indirim gerçekleştirmiş oldu.

Bir bankanın tahvil/bono masası müdürü, "TCMB Veri ve gelişmelere bağlı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtiliyor. Bu bence TCMB'nin bundan sonra 25 baz puan indirim yapacağım demek için kullanabileceği en açık yöntem olsa gerek. Tahvil/bono faizleri 10 baz puan civarı düşüşle açıldı burada ek likidite önlemlerinin de etkisi büyük. Bundan sonra piyasada aşağı yönlü işlemlerin hızı oldukça yavaşlayacaktır. Ancak indirim sürdüğü sürece bitmeyecektir" dedi.

PETROL 78 DOLARIN ÜSTÜNDE...

Tahvil/bono piyasasında 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge tahvilde TCMB'nin faizleri ve zorunlu karşılıkları indirmesinin ardından bu sabah tezgahüstü piyasada 10-15 baz puan düşüşle açıldı. Bankacılar düşüşte piyasa beklentisinin 50 baz puan olmasına karşın 25 baz puanlık beklentilerin de "azımsanamayacak sayıda" olmasına ve TCMB'nin açıkladığı ek likidite önlemlerine ve faiz indirimlerine devam sinyallerine bağladılar.

Gösterge tahvilde dün son işlem yüzde 7.98 seviyesinden gerçekleşirken bu sabah tezgahüstü piyasada faiz yüzde 7.86/7.91 seviyelerindeydi.

TCMB'nin dünkü açıklamasından bazı ayrıntılar ise şöyle:

*Veri ve gelişmelere bağlı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtilmiştir.

*2008 Kasım'dan bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmeye başlamıştır.

*İstihdam verilerinde sınırlı bir iyileşme gözlenmekle birlikte bu durumun kalıcı olup olmayacağının izlenmesi gerekmektedir.

sabah



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs