En Sıcak Konular

Altın Portakal'da 'Min dit' tartışması

15 Ekim 2009 21:19 tsi
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda, ilk kez bir Kürtçe filmin gala gösterimi yapıldı.

Yarışma adayı ''Ben Gördüm-Min Dit'' filminin gösterimin ardından, bazı izleyiciler arasında sözlü tartışma yaşanırken, bazı izleyiciler de yönetmene tepki gösterdi.  

Miraz Bezar'ın, senaryosunu yazar Evrim Alataş'la birlikte yazıp yönettiği, Almanya'da yaşayan ünlü Türk yönetmen Fatih Akın'ın da Bezar'la birlikte yapımcılığını üstlendiği Kürtçe, ''Ben Gördüm-Min Dit'' filminin, yarıştığı Altın Portakal Film Festivali kapsamında gala gösterimi yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi'nde yapılan gösterime ilgi gözlenirken, filmin gösterimi sırasında bazı izleyicilerin salondan çıktıkları görüldü. Filmin sonunda, yönetmen Miraz Bezar ile oyuncular izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

-SÖYLEŞİ ÖNCESİ TARTIŞMALAR-

Filmin ardından festival kafede söyleşi düzenlendi. Söyleşinin başında, kafenin girişinde bazı izleyiciler arasında tartışma yaşandı. Tartışmaya katılan ve filme tepki gösteren bazı izleyiciler, filmin ön yargıyla ve tek yanlı olarak çekildiğini savundular. Bazı izleyiciler de Diyarbakır'da geçmişte yaşanan bazı olayların filmde gerçekçi şekilde anlatıldığını ileri sürdüler.

Tartışmanın ardından düzenlenen söyleşiye yönetmen Miraz Bezar, senarist ve yazar Evrim Alataş, başrol oyuncuları Hakan Karsak, Berivan Ayaz ile çocuk oyuncular Suzan İlir, Muhammed Al ve Şenay Orak katıldı.

Yönetmen Miraz Bezar, Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu olarak Ankara'da doğduğunu belirterek, Berlin Film Akademisi'ni bitirdikten sonra 2005 yılında Diyarbakır ve orada yaşayan insanlara dair bir film yapmak istediğini söyledi.

Filmin, ödüllü Türk yönetmen Fatih Akın ile birlikte yapımcılığını da üstlendiklerini belirten Bezar, ''Diyarbakır, öykülerle yaşamış bir kent. Kiminle konuşursanız herkesin bir hikayesi var. Bu öyküleri duyduktan sonra bir şeyler yapmalıydım. Orada filmdeki gibi mağdurlar da, buna neden olanlar da bir arada yaşıyordu. Amacım bu filmde bu insanların yaşadıklarına yüz verme, kulak vermeydi'' dedi.

Söz alan genç bir izleyici, Bezar'a filmde sokak çocuklarının söylediği şarkıyı hatırlatarak, ''Emeğinize sağlık diyorum ancak Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman Kürdistan olmayacak'' sözleriyle tepki gösterdi.

Başka bir izleyici de, Türk askerinin filmdeki gibi olamayacağını ifade ederek, ''Türk askeri öyle şey yapmaz'' dedi.

Diğer bir izleyici ise filmin taraflı çekildiğini ileri sürerek, ''Ülkeyi bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürüyorsunuz. TSK'yı hedef almanızı da kınıyorum'' diye konuştu.

Yönetmen Bezar da, bu tepkiler üzerine, Diyarbakır'da ve o bölgede yaşanan bazı şeylerin tartışılması gerektiğini belirterek, ''Ben oradaki olayları filmle, bir yönüyle gösterdim'' dedi.

Filme yönelik siyasi tartışmalar ve izleyici tepkileri sürerken, söyleşi, bazı izleyicilere söz verilmeden bitirildi.

aa



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,484 µs