En Sıcak Konular

'Olay' yaratan dizinin yapımcısı konuştu

15 Ekim 2009 18:51 tsi
Çobanoğlu, dizide "tüm İsrail askerleriyle ilgili bir genelleme yapmadığını, sadece bir grup İsrail askerinin yaptıklarını ele aldığını" söyledi.

TRT 1'de yayına başlayan "Ayrılık" adlı dizinin yapımcısı Selçuk Çobanoğlu, dizide "tüm İsrail askerleriyle ilgili bir genelleme yapmadığını, sadece bir grup İsrail askerinin yaptıklarını ele aldığını" söyledi.

Çobanoğlu, dizinin yapımcılarının İsrail halkını sevdiklerini belirtirken, "İsraillilerin Filistinlilerin katledilmesi taraftarı olmadığından da emin olduğunu" vurguladı.

Yapımcı Selçuk Çobanoğlu ile bir söyleşi yapan İsrail radyosu, Çobanoğlu'nun dizinin başında, senaryoda işlenen konunun "gerçekle ilgisi bulunmadığını" vurguladığını, dizinin de İsrail askerleri hakkında olmadığını belirttiğini duyurdu.

Söyleşide Çobanoğlu, "Tüm ekibimiz İsrail halkını sever, bu gösteri İsrail askerleri hakkında değil... Daha çok tüm cinayetlerden sorumlu bir özel grup hakkında. Biz İsrail halkını severiz" dedi.

Çobanoğlu ayrıca, "Bunlar İsrail askeri değiller. Giydikleri üniforma da İsrail üniforması değil... Biz hiçbir şekilde İsrail ordusunun böyle bir katliam yaptığını söylemedik" diye konuştu.

Senaryoyu yazmadan önce, olayları yerinde incelemeleri için İsrail'e bir ekip gönderdiklerini de belirten Çobanoğlu ayrıca, İsrail askerleri hakkında bir genelleme yapmadıklarını kaydederken, bunların Filistinli çocuk Muhammed El Dura'yı öldüren küçük bir grup olduğunu ifade etti.

Muhammed El Dura, İkinci Filistin İntifadasının başlarında, 30 Eylül 2000 tarihinde Gazze'de çıkan bir çatışma sırasında babası ile birlikte bir taşın arkasında korunmaya çalışırken, nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla kameraların gözü önünde hayatını kaybetmişti. Filistin tarafı ve görüntüyü çeken yabancı basın kurumları, 12 yaşındaki El Dura'nın İsrail askerleri tarafından açılan ateşte öldüğünü söylemiş, İsrail ise askerlerinin yerleştiği konum itibarıyla El Dura'yı öldürmelerinin mümkün olmadığını, Filistinlilerin açtığı ateşte öldüğünü savunmuştu.

El Dura'nın İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü haberini veren Fransız Televizyonu da İsrail tarafından dava edilmişti. Dava henüz tam netliğe kavuşmamış bulunuyor.

"DİZİ FİLİSTİN VE AŞK HAKKINDA"

Selçuk Çobanoğlu, Ynet sitesine yaptığı açıklamada da görüşlerini yinelerken, 6 bölümlük dizinin bir Filistinli kız ile bir asker arasındaki aşkı konu edindiğini belirterek, "Dizi Filistin ve aşk hakkında" dedi.

Çobanoğlu, "İsrail'in bu şeyleri yapmadığını biliyoruz. Ancak bazen bu gibi şeyleri yapan küçük gruplar var... Çocukları öldüren, bu gibi şeyleri yapan... Biz bunları işledik, doğrudan İsrail'i değil" diye konuştu.

Dizinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda ise yapımcı, "Dökme Kurşun Operasyonu sırasında 300 çocuk öldü... Muhammed El Dura da öldü... Bu mantıklı mı" diye sordu.

-İSRAİL, RAHATSIZLIĞI TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE İLETTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığı, TRT 1'de yayımlanan "Ayrılık" adlı dizinin İsrail'de yarattığı tepkinin ardından bugün Tel Aviv'deki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerine "diziden duydukları rahatsızlığı" iletti.

İsrail Dışişleri Bakanlığının Batı Avrupa'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naor Gilon, diziyle ilgili olarak bugün Kudüs'te, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Ceylan Özen ile görüştü.

Edinilen bilgiye göre Gilon, Özen'e, İsrail'in diziden duyduğu üzüntü ve rahatsızlığı iletti. "Dizide yer alan unsurların kabul edilemez olduğunu" kaydeden Gilon, iki ülke arasında "son günlerde yaşanan gerilimin bir an önce giderilmesine" yönelik beklentilerini dile getirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, dizinin İsrail'de yarattığı tepkinin ardından, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinden en kısa zamanda izahat isteneceğini bir açıklamayla duyurmuştu



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,438 µs