En Sıcak Konular

'En ağır eleştiriye açığız'

15 Ekim 2009 16:21 tsi
'En ağır eleştiriye açığız' Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basının Anayasada yer alan önemli bir kurum olduğunu, en ağır eleştirilere açık olduklarını belirterek Atatürk'ün ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ sözünü tekrarladı.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Manisa Valiliği ve Manisa Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile düzenlenen ‘18'inci Yerel Medya Eğitim Semineri’ne Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur ve Afyonkarahisar'dan 220 gazeteci katıldı. Manisa Anemon Otel'deki iki gün sürecek seminere, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç konuşmacı olarak katıldı. Seminere Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Semra Öncü de izleyici olarak katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuşmasına Manisa'dan iyi gazeteciler yetiştiğini ve örnek bir medyası olduğunu söyleyerek başladı. Medyanın her zaman eleştiri yapacağını belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, “Bu eleştirilerden ders çıkartacağız. Kişisel haklar zedelenmedikçe, aile hayatına girilmedikçe en ağır eleştirilere açığız” dedi.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL ANAYASAL HAK’

Basının, anayasada da yer alan önemli bir kurum olduğunu, sansür edilemeyeceğini belirten Arınç, “Basın sansür edilemez. Basın hürdür. Bu Anayasayla sabittir. Basın, her devlet, her anayasa içinde özgürlüğü adeta bir temel hak olarak ortaya konmuş bir kurum. Buna ihtiyacımız var. Çünkü öğrenme, bilgilenme ihtiyacımızı sadece Türkiye’de değil bütün dünyada olup bitenleri basınla öğreniyoruz” diye konuştu.

Teknolojinin hızla ilerlediğine de dikkat çeken Arınç, buna ayak uydurmanın, kendini sürekli yenilemenin, ancak eğitimle mümkün olabileceğini ifade etti. Arınç, iki gün sürecek seminerle, katılımcıların mesleki gelişmeleri öğrenme imkanı bulacağını da kaydetti.
Manisa'da 7 yerel gazete ve bir televizyon kanalı olduğunu belirten Arınç, başka illerde yerel basnının daha da gelişmiş olduğunun hatırlatılması üzerine, espirili bir şekilde, “Biz yaya kaldık. O zaman kalitesi bizim kadar yoktur. O kadar da kurtarayım Manisa'yı” diye karşılık verdi. İyi bir gazete okuyucusu olduğunu da kaydeden Arınç, “Yerel medyayı ilanlarına kadar takip ederim. Nerede ne var haberim olur” dedi.

‘YEREL MEDYANIN RESMİ İLANLARINA KISITLAMA YOK’

İki seneden bu yana yerel medyadaki resmi ilanların kısıtlanacağı yönünde kampanyalar yürütüldüğünü de belirten Arınç, şunları söyledi:
“Böyle bir şey yok dedik. İnanmadılar. Kara kurdeleler takıldı. Ancak, görüldüğü gibi gündemimizde böyle bir şey yok. Yerel medyanın ilanlarına neden kısıtlama getirilsin. Böyle bir şey değil. Bu konuda çıkan haberlerin bir kısmı spekülatif olabilir.”

‘BASIN KARTLARININ FONKSİYONU ARTACAK’

Basın yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek de, basın kartlarının fonksiyonların artacağını belirterek, bunu önümüzdeki günlerde internet sitelerinde açıklayacaklarını söyledi. Melek, yerel ve ulusal medyadaki insan gücünün daha da kaliteli olması için çalışmalarının devam ettiğini, birçok kişininin lisan öğrenmesi için yurt dışına gönderildiğini kaydetti. Melek, yabancı dil öğrenmek isteyenlerin, kendilerine mürcaat edebileceklerini de dile getirdi.

‘SAYISAL FREKANS İHALESİ’

RTÜK Başkanı Prof. Dr Davut Dursun da 1990'lı yıllardan bu yana Türkiye’de özel kanalların yayında olmasına rağmen, karasal frekans ihalesinin bir türlü yapılmadığını belirterek, “Çalışmalarımız sürüyor. Avrupa 2014 yılında tamamen sayısal yayına geçiyor. Analog yayın kalkıyor. Biz de sayısal frekans ihalesini yapabiliriz” dedi.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Arınç, beraberindekiler, ‘Türk Basını 1830- 1938 Yerel Medya Fotoğraf Sergisi'nin açılışını yaptı. Açılışın ardından, seminere katılanlar sergiyi gezdi.

Hürriyet



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs