En Sıcak Konular

Almanya'nın bahtı kara

15 Ekim 2009 15:23 tsi
"Almanya'yı önümüzdeki yıl bekleyen en büyük sorun işsizlik ve bütçe açığı"

Almanya, Avusturya ve İsviçre'den toplam sekiz ekonomi enstitüsünün federal ekonomi bakanlığı için ortak hazırladıkları rapora göre, Almanya'nın 2008 yılının sonunda girdiği yakın tarihin en büyük ekonomik krizden, yavaş yavaş çıktığını gösteren işaretlerin geldiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre, beklenmeyen gelişmelerin olmaması halinde Alman ekonomisinin 2013 yılında 2008'deki seviyeye ulaşması bekleniyor.

Rapora göre önümüzdeki yılla ilgili en büyük korku ise devlet borçlanması ve işsizlik sayısında artış. İçinde bulunduğumuz 2009 yılında işsiz sayısının yüzde 8'de kalacağını belirten uzmanlar, 2010 yılında işsiz sayısının dört milyon sınırını aşacağını görüşündeler. Alman nüfusunun yaşlanması ile önümüzdeki yıl çalışanların sayısında da azalma bekleniyor. 2008 yılında çalışma yaşında olanların sayısı 40 milyon 300 bin iken, bu rakamın 2010 yılında 39 milyona gerileyeceği belirtildi. Uzmanlar önümüzdeki yıl tüketici fiyatlarında aşırı bir artış beklemiyor. Sebebi ise ekonomik durgunluk. 2008 yılında yüzde 2,6 oranındaki fiyat artışından sonra uzmanlar bu yıl yüzde 0,3, önümüzdeki yıl ise yüzde 0,6 oranında fiyat artışı bekliyor.

Krizden asıl zararı ise devlet kasaları görüyor. Vergi ve devletin diğer gelirlerine karşılık başta konjonktür programı olmak üzere krizle mücadele politikasının sebep olduğu giderler dikkat çekiyor. Almanya'nın bu yılkı bütçe açığı yüzde 3,2 olması beklenirken, 2010 yılında ise bu açığın yüzde 5,2 olması tahmin ediliyor. AB'nin ekonomik istikrarını korumayı hedefleyen Maastricht kriterlerine göre bir üye ülkenin bütçe açığının yüzde 3'ün üzerine çıkmaması gerekiyor.

Federal Ekonomi Bakanlığı'nın isteği üzerine Münih Üniversitesi'nin Ekonomi Araştırma Enstitüsü ifo; Zürich araştırma kurumu KOF, Kiel Üniversitesi'nin Dünya Ekonomisi Enstitüsü, Halle Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Hans-Brökler Vakfı'nın Makroekonomi ile Konjüktür Araştırma Enstitüsü, Avusturya Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ren-Wesfalya Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Viyana IHS araştırma kurumu tarafından yapıldı.

Cihan



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs