En Sıcak Konular

Yumruklar sıkı, ya yüzler?

15 Ekim 2009 14:42 tsi
Yumruklar sıkı, ya yüzler? Rusya iki şeyden birini yapıyor: Ya iyi polis kötü polisi oynuyor.. iyibilgi Ankara

İran’a yönelik uluslararası baskının somut sonuca ulaşmasının veya ulaşacağına inancın başlamasının tek yolu, Moskova’nın Batı’nın yanın yer alıp almayacağının belli olması.

Fakat bu o kadar kolay değil. Kremlin “almadan vermeye” pek alışık bir güç merkezi olmadığından, özellikle ABD’nin ve İsrail’in İran’a yönelik sinirlerine daha mülayim yaklaşıyor.

“Du”. Son gelişmeler Rusya’nın da artık İran’a yönelik kervana katılmadıysa da, hani gelecek istasyon da olduğunu gösteriyor. En azından bizzat ABD Dışişleri Bakanı’nın sözleri böyle.

“ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rusya'nın, İran Devleti'nin bölge ve dünya için tehlike ve tehdit oluşturabileceğini artık kabullenmeye başladığını ve bu doğrultuda politikalar geliştirdiğini, Rusya’da gerçekleştirdiği görüşmelerden elde ettiği izlenimlerden yola çıkarak, Rusya'nın İran konusunda bir çizgi değişikliğine doğru gittiği vurgusunu yaptı.”

Aslında Clinton’un bu sözleri Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la yaptığı ikili temaslardan kaynaklanıyor. Tabii onun üzerinde Putin, onun da üzerinde Medvedev var.


 



 

Rusya Başkanı Medvedev’in İran konusunda “Batı’ya daha yakın” durduğu biliniyor. En azından “anladığı” varsayılıyor. Bu ihtibayı güçlendirecek cümlelerden biri de “yaptırım bazen kaçınılmazdır” şeklindeki sözleri.

Peki ya Putin? İşte onun duruşu biraz farklı. Başbakan Vladimir Putin, İran'a yaptırım uygulama tehdidinde bulunmama uyarısında bulunarak, bu ülkeye yaptırım önlemleri almayı konuşmak için erken olduğunu belirtti.

Özetle Putin’in fikri “"İranlıları ürkütmeye gerek yok" yönünde. Peki bu tablodan başta ABD olmak üzere Batı ne anlamalı?

Önlerinde iki tercih var: Ya Kremlin iktidarında sadece İran’la ilgili olmayan ve belki de seçimde kendini belirgin edecek bir ayrışma var. Veya iki, Rusya çok iyi bildiği eski bir oyunu oynuyor: iyi polik kötü polis.

Soru ve sorun şu ki: “Kötü polis” kim?

"İsrail Türkiye'den değil TRT'den korkuyor", "Formül: Biz AB'yi izliyoruz, AB Atatürk'ü", "Bugün uyuşturucu kaçakçısı oldular! Ya DÜN?" için lütfen TIKLAYINIZ

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs