En Sıcak Konular

Piyasalar coştu, dolar dibe vurdu

15 Ekim 2009 10:02 tsi
Uluslararası piyasalarda devam eden olumlu hava ABD'de Dow Jones'u bir yıl aradan sonra kritik 10 bin puan sınırının üzerine çıkardı. ABD'yi izleyen Asya borsaları yükselirken dolar içeride bir yıl aradan sonra ilk kez 1.44'ün altına geriledi. Euro/do

ABD'de şirketlerden gelen beklentilerden iyi kâr rakamları borsaları uçuruyor. Dün de ABD'nin en büyük bankalarından JP Morgan'ın açıkladığı kârın ardından Dow Jones psikolojik seviye olan 10 bini aştı. Yüzde 1,47 artış gösteren Dow Jones ile birlikte, Nasdaq yüzde 1,39 ve S&P 500 endeksi de yüzde 1.75 değer kazandı.

Uzmanlar, şirketlerden gelen bilançoların olumlu halinin devam etmesi durumunda yükselişin de sürebileceğini belirtiyor.

ASYA DA YÜKSELDİ

ABD'de yaşanan yükselişin ardından Asya borsaları da günü yükselişle tamamladı. Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 1.77 değer kazanırken, bölgenin diğer borsalarında da yüzde 2'ye yaklaşan yükselişler izlendi.

DOLARDA YENİ DİP

Uluslararası piyasalardaki gelişmeler doları hem dışarıda hem de içeride olumsuz etkilemeye devam ediyor. Euro/dolar paritesi bu sabah 1.4968'e kadar çıkarak son 14 ayın yeni zirvesini test etti. Parite, saat 09.30 itibariyle 1.4950 seviyesinde dengelenmiş görünüyor.

Dolar içeride de düşüşüne devam ediyor. Dolar 1 yıl aradan sonra ilk kez 1.43'lü seviyelere geriledi ve sabah saatlerinde 1.4380 TL'den el değiştirdi. Böylece dolarda hafta başından bu yana yaşanan değer kaybı yüzde 2'yi aştı.

Dolardaki hareketi değerlendiren Finansbank Araştırma ve Pazarlama Grup Yönetmeni Tunç Erdal, yurtdışında risk iştahının artması, borsalardaki yükseliş ve şirket bilançolarının piyasaları olumlu etkilediğini söyledi. Erdal, "Bu trendin devamını bekliyoruz ve TL'nin değerli kalmasını normal karşılıyoruz. Bu hafta ve önümüzdeki hafta boyunca 1.42'nin altına doğru bir yön görebiliriz" dedi.

İMKB GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Son günlerin gözde borsası İMKB de güne yükselişle başladı. Açılışın ardından 51 bin 486 puan ile yeni bir 2009 rekoru kıran borsada daha sonra hafif çaplı kar satışları izlendi. Borsa saat 10.00 itibariyle yüzde 0.2 artışla 51 bin 200 seviyelerinden işlem gördü.

 
hurriyet



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,478 µs