En Sıcak Konular

Türkiye'nin Pakistan ile ticari hedefi

15 Ekim 2009 09:57 tsi
13. Karma Ekonomik Konseyi toplantısına katılmak için İslamabad'da bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi için zeminin hazır olduğunu, ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Devlet Bakanı Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında var olan sosyal ve kültürel ilişkilerdeki sağlamlığın ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle daha da pekişeceğini söyledi.

Aydın konuşmasına şöyle devam etti:

''Pakistan ile aramızda ekonomik ilişkiler bakımından çok ideal bir zemin var. Siyasi ve hukuki altyapılar hazır. Bundan sonra karşılıklı yatırımların artmasıyla iki ülke arasında ilişkiler ticari boyut kazanacak. Bu yıl küresel krize rağmen Pakistan ile aramızdaki ticarette çok küçük gerileme var. Her şeye rağmen ticari anlaşmalar iyiye doğru gidiyor.''

Dünyada ekonomik gelişmelere paralel olarak demokrasilerin de geliştiğine işaret eden Aydın, yatırımların genel ekonomik gelişmeyle doğru orantılı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomiye sahip bir ülke olarak ham madde ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Aydın, şunları kaydetti:

"Pakistan'dan işlenmemiş mamul alıyoruz, karşılığında öncü olduğumuz inşaat, tarım, tarım sanayisi, enerji, madencilik gibi alanlarda yatırım yapıyoruz. Öncü olduğumuz alanlarda birikimlerimizi ihraç edebiliriz, ancak Türkiye'nin öncelikli tercihi Pakistan'dır. İki ülke beraber çok şey yapabilir. Aramızdaki düzenli ticaret artışı gelecek için iyimser olmamızı sağlıyor. Hedefimiz 2012 yılında ticaret hacmimizi 2 milyar doların üzerine çıkarmaktır. Bu toplantılarla ticari ilişkileri rasyonel çerçeveye oturtmaya çalışıyoruz.''

13. KEK imza törenine katılacak olan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bugün Pakistan Çalışma Bakanı, İskan ve Kalkınma Bakanlarıyla görüşmesinin ardından Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari tarafından kabul edilecek. Aydın cuma günü sabah saatlerinde Pakistan'dan ayrılacak.

Pakistan ile Türkiye arasında yıllık 740 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Türkiye Pakistan'dan yılda 585 milyon dolarlık ithalat yaparken, Pakistan'a 155 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

aa



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,705 µs