PKK mesajı | " /> PKK mesajı | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Avrupa'ya PKK mesajı

15 Ekim 2009 08:32 tsi
Erdoğan'dan Avrupa'ya PKK mesajı 9 bakanla Irak'a giden Başbakan Erdoğan, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, tatbikatta İsrail'i neden istemediklerini açıklarken, ABD'nin terör örgütünün elebaşlarının hesaplarını dondurması ile ilgili Avrupa ülkelerine 'sıra sizde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Havayollarına ait özel bir uçakla saat 08.45'de Irak'a gitti. Başbakan Erdoğan'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer yetkililer uğurladı.

Erdoğan ile birlikte 9 bakan da Irak'a gitti.

Başbakan Erdoğan Ortadoğu'da kalıcı bir refah sağlamak için tarihi fırsat yakalandığını belirterek Türkiye'nin oynadığı role dikkat çekti.

Suriye'nin Türkiye ile sınırı olan bir ülke olarak bölgedeki önemini vurgululayan Erdoğan, bu ülke ile atılan barış adımlarının olumlu sonuçlar doğrucağını belirtti.

Irak Hükümeti ile yapılacak kabine toplantısı sonrası bir dizi anlaşma imzalanacağını belirten Erdoğan, sağlık, siyaset, eğitim alanlarında imzalanacak anlaşmaların önemli olduğuna dikkat çekti.

Irak seçimleri öncesinde Irak'a adeta bir dostluk çıkartması düzenlediklerini söyleyen Erdoğan, Irak'ın değişim ve dönüşümünde tarihten ve komşuluktan gelen dostlukla atlı sağlamanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Terörü demokratik görüşmeler ile bitirmekte kararlı olduklarını söyleyen Erdoğan, bu konuda olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Irak'a işadamlarını da götürdüğünü belirten Erdoğan. işadamlarının Irak'ta bir dizi görüşmeye yapacağını söyledi. İşadamlarının önemli anlaşmalar imzalamasını umduğunu belirtti.

SORULAR

Bir gazetecinin Irak'taki terör kampları ile ilgili sorusuna, "güvenlik mekanizması zaten işliyor. Bunun başlama sürece 5 Kasım 2007'dir. Bush'un 'PKK Türkiye'nin de bizim de düşmanımızdır' açıklaması ile bu süreç bayladı. Bu adımları birlikte atacağız. burada Irak yönetiminin adımları önemli dedi.

Deniz Baykal'ın Demokratik Açılım ile ilgili görüşmenin kayda geçirilmesi istediği ile ilgili yorumları konusunda Başbakan Erdoğan, "Bu konuda siz zaten herşeyi yayınlıyorsunuz. Ben de bu arada çok şey öğreniyorum. Kendisi ile görüşmemizin daha sağlıklı olamıs için Baykal'ı telefonla arayıp, konuşabiliriz" mesajı verdi.

Başbakan Erdoğan, Ermeni Açılımı konusundaki soruları cevaplarken, Bursalı ve Bursa dışından gelmiş vatandayların olumsuz söylemlerden ve provokasyonlardan etkilenmeylerek birlik ve beraberlik ruhun yaşatmasına sevindiğini belirterek, kendilerine sergilediği misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Anadolu Kartalı'' tatbikatının uluslararası bölümünün ertelenmesi ile ilgili olarak ''Türkiye güçlü bir ülkedir kendi kararını kendisi verir. Birilerinin tavsiyesi veya birilerinin talimatı ile Türkiye karar vermez, karar almaz'' dedi.

Erdoğan, Irak'a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'NİN TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELEBAŞLARININ HESAPLARINI DONDURMASI

Terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticilerinin mal varlıklarına ABD'de el konulmasına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan şunları söyledi:

''Bunlar bizim yıllar yılı konuştuğumuz konular. Terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından bir tanesi uyuşturucudur. Bunun Amerika ayağının bu şekilde olduğunun Amerikan yönetimi tarafından ortaya konmuş olması önemliydi. Ama bunun Avrupa ayağı var. Avrupa ayağı çok daha farklı, çok daha güçlü. Aslında Avrupalı dostlarımıza biz bunları yıllardır söylüyoruz. 'Bakın' diyoruz 'Burada böyle bir durum var. Bu işin sermaye boyutunu uyuşturucu kaçakçılığı, insan kaçakçılığı buna benzer bir çok gayrimeşru yollar teşkil ediyor. Bunların üzerinde hassasiyetle durmanız lazım'. Hatta bir zamanlar çok ciddi paralar da yakalandı ama bu paralar maalesef farklı yöntemlerle farklı yollarla yine onlara iade edilme durumuna gidildi. Temenni ederiz ki Avrupalı dostlarımız da bu yanlışı görerek gerekli tedbirleri... Bunu dondururlar mı, farklı adımlar mı atarlar, bu adımları da bekleriz.''

-ANADOLU KARTALI TATBİKATI-

Erdoğan, bir gazetecinin ''İsrail'le Türkiye arasında tatbikat gerginliği yaşanıyor. Dün de İsrail'in Türkiye'ye Neronları teslim etmeyeceği bilgisi geldi. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Ben konuyla ilgili düşüncelerimi daha önce açıkladım. Dışişleri Bakanlığımız bir cevabı oldu. Fakat ben çok açık ve net bir şey söyleyeyim, her siyasi iktidarın kendi ülkesindeki kamuoyunun yaklaşımlarını halkının taleplerini göz önünde bulundurma mecburiyeti vardır. Bakın mecburiyeti vardır, diyorum. Ben halkımın taleplerini bir kenara koyamam halkımın talebi bu istikamettedir. Daha önce verilen eğitim çalışmalarıyla ilgili konuda bile bu hassasiyeti gösterdiler. Ama biz bu konuda Silahlı Kuvvetlerimizin de yaptığı açıklamalarla bu konudaki tavrımızı söyledik. Fakat tatbikat konusuyla alakalı olarak da bunun şu anda yapılamayacağını bunun İsrail dışındaki katılan ülkelerle yapılması veya ertelenmesi konusunu söyledik. Bu yaklaşım makul karşılandı ve böylece biz eğer yaparsak bunu sadece Türkiye olarak tek başımıza yaparız ama aksi bir halde de bizim için bu bir kıyamet değildir. Şunun bilinmesini isteriz, Türkiye güçlü bir ülkedir, kendi kararını kendisi verir. Birilerinin tavsiyesi veya birilerinin talimatı ile Türkiye karar vermez, karar almaz.''

Türkiye ile İsrail arasında Neronlarla ilgili ve başka konularda da birçok anlaşma bulunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun tabii uluslararası hukuk noktasında da bağlayıcılıkları var ama şu ana kadar bana gelmiş resmi bir bilgi yok. Sadece dün aldığım bir bilgi, İsrail radyosu böyle bir şey söyledi noktasında... Ben medya üzerinden bu tür konuları değerlendirmem ama bu konuda resmi bir bilgi bize ulaştığında bizim Dışişleri Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını yapar, hukuk noktasında bu konudaki çalışmaları yaparız. Milli Savunma Bakanlığımız, Silahlı Kuvvetlerimiz biraraya geliriz, çalışmalarımızı yaparız. O zaman da bununla ilgili gerekli açıklama yapılır.''

-''TERÖR SORUNUNU ÇÖZMEDE, BU SORUNU MİNİMİZE ETMEDE ÖZELLİKLE DAĞ OLAYININ ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR''

Bir gazetecinin, ''Irak'taki temaslarınızda PKK ile mücadelenin de gündeme geleceğini söylediniz. Bu çerçevede Mahmur kampı, terör kamplarının kapatılması gündeme gelecek mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Terörle ilgili olarak demokratik açılım sürecimizin en önemli başlığı diye bunu sürekli ifade ediyorum. Tabii ki terör sorununu çözmede, bu sorunu minimize etmede özellikle dağ olayının çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Burada tabii ortak çalışma yapılması gereken, birinci derecede Irak'tır. Özellikle Kuzey Irak'tır. Bu konudaki çalışmalarımızı, zaten üçlü olarak Irak-Türkiye-ABD İçişleri bakanlarımızın bir araya gelmek suretiyle yaptıkları çalışmalar var biliyorsunuz. Bu güvenlik mekanizması zaten işliyor. Bunun başlama süreci 5 Kasım 2007'dir. Bizim ABD seyahatimizde o zaman ABD Başkanı Sayın Bush ile yapılan bir açıklamadır. 'PKK terör örgütü düşmanımızdır, Irak'ın da düşmanıdır, Türkiye'nin de, bizim de düşmanımızdır' diye ilan ettikleri o süreçten itibaren bir ortak çalışma başlamıştır ve burada hedefimiz, bu demokratik açılımla her şeyin çözümüdür. Terörle bir yere varılamayacağıdır ve bu konuda adımları samimi bir şekilde atacağız.''

''BELKİ DE KENDİLERİNİ (CHP GENEL BAŞKANI BAYKAL'I)TELEFONLA ARAYIP, GÖRÜŞMEMİZİN NASIL ÇOK DAHA SAĞLIKLIOLABİLECEĞİ HUSUSUNU TELEFONDA BİR TEZEKKÜR ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM''

Erdoğan, aynı gazetecinin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, demokratik açılımla ilgili yapılacak görüşmenin kamerayla kaydedilmesi şartının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

''Anamuhalefet partisinin liderine benim yazdığım mektup, bu sorularınızın cevabını zaten kapsamaktadır. Anamuhalefet partisi liderinin talep ettiği kamera konusu, vesaire zaten sizler gereğini yazıp çiziyorsunuz. Ben de çok şeyleri bu arada öğrenmiş oluyorum. Cevabımı verdiğimde zaten bu görüşmeyle ilgili, niteliği de ortada olacak.

Belki de kendilerini bir telefonla da arayıp, görüşmemizin nasıl çok daha sağlıklı  olabileceği hususunu kendisiyle telefonda bir tezekkür etmeyi de düşünüyorum.''

Başbakan Erdoğan, Baykal ile görüşmenin hangi tarihte yapılacağına ilişkin soruya da ''Açıklayacağız'' yanıtını verdi.

aa - haber7



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,484 µs