En Sıcak Konular

Osman Kaçmaz'ın istediği oldu

15 Ekim 2009 08:03 tsi
Osman Kaçmaz'ın istediği oldu 
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) yasal zeminde gerçekleştirdiği dinlemelerle ilgili dün önemli bir gelişme yaşandı.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın 'tüm dinlemelerin incelenmesi' kararına TİB'in yaptığı itiraz reddedildi. Zaman'ın haberine göre; konu, Kaçmaz'ın komşu mahkemesi Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlandı.

Kaçmaz'ın talebi gereği, sulh ceza hakimi ve bilirkişi heyeti Türkiye'de dinlemenin kalbi sayılan TİB'e girerek gizliliği devam eden dinleme kararları üzerinde inceleme yapacak. Gerekirse kayıtları kopyalayacak.

TİB, Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazda Kaçmaz'ın kararının kaldırılmasını istemişti. TİB'in itirazında, Kaçmaz'ın kararının, iletişimin tespiti ve dinlenmesi karar ve işlemlerinin tedbir süresince gizli tutulacağını belirten Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 135, TİB'in kuruluşunu öngören 5397 sayılı kanun ile MİT ve Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'na aykırı olduğu kaydedilmişti. İtiraz gerekçesinde, dinleme tedbiri devam ettiği müddetçe, herhangi bir kimsenin dinlenip dinlenmediği konusunda TİB'de bir tespitin yapılamayacağı belirtilmişti. Kanun hükümlerine göre, TİB'de yapılan iletişimin tespiti ve dinleme tedbirlerinin gizliliğini ihlal edenler hakkında cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma açılacağı vurgulanmıştı.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yargı yolunu açan tartışmalı kararıyla gündeme geldi. Dinleme tartışması ise Kaçmaz'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun dinlendiği iddialarıyla ilgili takipsizlik kararını eksik soruşturma gerekçesiyle mahkemesinin soruşturmasına karar vermesiyle başladı. Kaçmaz, Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Başkanlığı'ndaki bilirkişi heyetinin TİB'de Eminağaoğlu ve YARSAV'ın telefonlarının dinlenip dinlenmediği yönünde inceleme yapmasına karar verdi. Karar üzerine bilirkişi heyeti oluşturan sulh ceza mahkemesi, dinleme veya izlemesi yapılan tüm telefon numaralarını incelemek için TİB'e Kaçmaz'ın kararını tebliğ etti. Kaçmaz, MİT, Emniyet ve TİB görevlileri hakkındaki görevi kötüye kullanma iddialarının Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi hâkimince araştırılmasına hükmetti. 



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs