PKK Irak'tan çıkmalı | " /> PKK Irak'tan çıkmalı | "/>

En Sıcak Konular

Maliki: PKK Irak'tan çıkmalı

14 Ekim 2009 22:38 tsi
Maliki: PKK Irak'tan çıkmalı 
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK'yı terör örgütü olarak gördüklerini ve Irak topraklarından temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye ile stratejik işbirliği ve Türkiye-Irak ilişkilerinin bölgesel ilişkilere örnek teşkil etmesini istediklerini belirtti.

El Maliki, Tv 8'e verdiği demeçte, bir soru üzerine Türkiye ile Irak arasında kurulan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin iki ülke arasındaki ilişkinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına işaret eden El Maliki, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama bizi ilgilendiren şey ekonomiden daha büyük. Biz stratejik işbirliği peşindeyiz. Türkiye-Irak ilişkilerinin bölgesel ilişkilere örnek teşkil etmesini istiyoruz. Biz de Türkiye de tüm ülkeler de bu bölgenin güvenliği için çalışmalılar. Bölgeyi savaşların gölgesinden, çatışmalardan, diğer ülkelerin içişlerine karışmaktan korumalılar."

BİZE DE MÜDAHALE ETMEYE KALKTI

Irak Başbakanı El Maliki, "iki ülke arasında güvenlik konusundaki işbirliği"ne ilişkin bir soruya da "PKK'yı terör örgütü olarak gördükleri, bunu açıkça ilan ettikleri" karşılığını verdi.

El Maliki, "Bu örgütün faaliyetlerini ve eylemlerini biliyoruz. Biz komşu ülkelerin iç işlerine karışmıyoruz. Ancak bu örgüt bizim topraklarımızda, dağlık ve zor bölgelerde var olarak bize birçok kriz yaşattı. Hatta bu örgüt bizim iç işlerimize de müdahale etmeye kalktı. Öyle ki Iraklı vatandaşlara, Kürtlere ve Araplara karşı da terör eylemleri düzenledi. Kesinlikle bu örgüt Irak'tan çıkmalı ve Irak topraklarından uzaklaştırılmalıdır" diye konuştu.

Irak'la Türkiye arasında ortak bir komisyon bulunduğunu anımsatarak, PKK'nın faaliyetlerinin takip edildiğini, örgüte lojistik desteklerin kesilmeye çalışıldığını belirten El Maliki, bunun dışında başka şekillerde de koordinasyon yürütüldüğünü, Iraklı ve Türk bakanların toplantılar yaptığını, yine bu konuda elinden gelen desteği vermeye ve örgütün lojistiğini kesmeye gayret gösteren Amerikan tarafının da toplantılara katıldığını anlattı.

El Maliki, örgütün Irak topraklarındaki varlığını bitirmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini bildirdi.

SU MESELESİ

El Maliki, İki ülke arasındaki su meselesiyle ilgili bir soruya da Irak'a ulaşan su seviyesindeki düşüş nedeniyle oldukça büyük zarar gördüklerini, ancak bir çok kez gündeme gelen bu konunun neticede ortak konseyin toplantısında tartışıldığını ve su seviyesinin artırılması noktasında bir anlaşma yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin bu konuyu tartışmaya açmasının Iraklılarla masaya oturmasının ve bu konuya ilişkin son toplantıda bir maddeyi ele almasının sorunun çözülmesi noktasında bir arayışın varlığını gösterdiğini ifade eden El Maliki, yapılan işbirliği ile bir sonuç alacaklarını umduklarını kaydetti.

DEMOKRATİK AÇILIM

Irak Başbakanı El Maliki, "Demokratik açılım çerçevesinde Türkiye'yle bir koordinasyon gerçekleştirmeniz söz konusu mu?" sorusuna da "Tabii ki. Kesinlikle" cevabını vererek, "Irak hükümetinin, bölgesel yönetim de dahil olmak üzere tümüyle buna hazır olduğunu" belirtti.

SURİYE

Türkiye'nin devreye girdiği, Suriye ile Irak arasında yaşanan son krizde hangi noktada bulunduklarına ilişkin bir soruya El Maliki, sonuç alınamadığı karşılığını vererek, Suriye hükümetinin inkar politikası izlediğini söyledi.

El Maliki, Suriye'den öncelikle gerçekliğe uygun hareket etmesini istediklerini, Baas partisinin ve El Kaide örgütünün çeşitli şebekelerinin Suriye'de bulunduğunu kabul etmeleri gerektiğini yineleyerek, Suriye'den birçok örgütün topraklarındaki varlığına son vermesini istediklerini ifade etti.

Irak Başbakanı bir başka soru üzerine de Amerikan güçlerinin Irak'tan iki ülke arasında varılan güvenlik anlaşmasının öngördüğü tarihte çekileceğinden emin olduğunu söyledi.
 
aa



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,627 µs