Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz | " /> Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz | "/>

En Sıcak Konular

Gül: Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz

14 Ekim 2009 20:03 tsi
Gül: Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz  
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la başkanlık yaptıkları heyetler arası görüşmelerde, ''Tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz'' dedi.

Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerde geçen yıl Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a giderek atmış olduğu adımın ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın aynı cesur adımı atarak Bursa'ya geldiği ifade edildi.

İki tarafın böylece bir büyük liderlik örneği gösterdiğinden söz edilen görüşmelerde, bu liderlik örneğinin gösterilmesiyle halkların önünün açıldığı ve birbirlerine yakınlaştıkları vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''çok önemli bir gelişme'' olarak nitelenen süreç için ''tarih yazmıyoruz, tarihi yapıyoruz'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la başkanlık yaptıkları heyetler arası görüşmelerde, ''Böylesine tarih yapmak bir günden ertesi güne mümkün olmuyor. Bu bir süreçtir. Nitekim, bu sürecin içinden geçerek zor meseleleri de ancak bu süreç içinde çözebileceğimizi beraberce gördük'' dedi.

Alınan bilgiye göre, heyetler arası görüşmelerde Cumhurbaşkanı Gül son bir yıl içinde çok büyük adımlar atıldığını, hukuki bir zemin hazırlandığını, imzalanmış belgeler olduğunu belirterek, bundan sonraki sürecin bu zemin üzerinde ilerlemek olduğunu vurguladı.

Gül, belgelerin yürürlüğe girmesinin ardından belgelerde öngörülen takvimin işletilmesiyle bunların hayata geçeceğini ifade etti.

Görüşmede iki taraf da ''atılan adımların hiç kolay olmadığını, büyük zorluklara göğüs gerilerek bu noktaya gelindiğini, ancak bütün bu zorlukların da göze alınması gerektiğini'' belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ''Böylesine tarih yapmak bir günden ertesi güne mümkün olmuyor. Bu bir süreçtir. Nitekim, bu sürecin içinden geçerek zor meseleleri de ancak bu süreç içinde çözebileceğimizi beraberce gördük'' dediği öğrenildi.

Gelinen noktada sadece iki komşu ülke olarak Türkiye ve Ermenistan'ın halklarını değil, sadece bölgedeki diğer komşuların da değil tüm dünyanın süreci yakından takip ettiğini dile getiren Gül, ''Bu da attığımız adımın ne kadar büyük olduğunu gösteren bir tespittir'' diye konuştu.

-''POZİTİF DÜŞÜNENLERİN SAYISI ARTACAK''-

Sarkisyan da geçilen süreçte atılan adımların önemine dikkati çekerek, özellikle 31 Ağustostan sonra başlayan bilgilendirme sürecinde büyük zorluklarla karşılaştığını, bu zorluklara göğüs gererek bilgilendirmeyi tamamladığını aktardı.

Sarkisyan, ''Bütün bu zorluklara karşın, bunları yaptım, ancak ben onlardan herhangi bir şekilde izin almak için bu bilgilendirmeyi yapmadım. Sadece Ermenistan Hükümetinin almış olduğu bir kararı onlara anlatmak ve bir yerde onları bilgilendirmek maksadıyla bu görüşmeleri yaptım'' dedi.

Her iki ülkede de farklı görüşlere sahip kesimler olabileceğini dile getiren Sarkisyan'ın ''Menfi görüşte olanlar olduğu gibi, attığımız adımların ne kadar müspet olduğunu düşünenler ve bunları destekleyenler de vardır, ancak önemli olan bizim attığımız adımların pozitif olduğunu düşünenlerin daha çok oldukları gerçeğidir'' dediği ifade edildi.

Sarkisyan zaman içerisinde bu kesimin sayısının daha da artacağına olan inancını dile getirerek, ''Çünkü biz iyi bir şey yapıyoruz. Doğru olduğuna inandığımız adımları atıyoruz'' diye konuştu.

Görüşmede, her iki tarafın da önümüzdeki sürecin hukuki açıdan nasıl işleyeceğine ilişkin karşılıklı bilgilendirme yaptıkları belirtilerek, prosedürün konuşulduğu kaydedildi.

Görüşmede, her iki Cumhurbaşkanının ''atılan adımın sadece iki ülkenin halkları için değil, aynı zamanda bölge için de önemli gelişmelere sahne olmasını beklediklerini vurguladıkları'' aktarıldı.
Her iki Cumhurbaşkanının da bunun bir emsal olacağını ifade ettiği öğrenildi.

Görüşmede 10 Ekimde Zürih'te iki ülke arasında protokollerin imzalanması sürecinde yaşanan durumun gündeme gelmediği belirtilerek, iki Cumhurbaşkanının da imzaların atılmasından dolayı memnuniyetlerini teyit ettikleri bildirildi.

Cumhurbaşkanları görüşmede Türkiye-Ermenistan Milli maçına ilişkin olarak da her iki tarafın da iddialı olmadığını dile getirerek, sonucun ne olacağını göreceklerini söyledikleri öğrenildi.  

 
GÜL KAPIDA KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı heyetler arası görüşmelerin yapılacağı Almira Oteli'ne gelişinde kapıda karşılamış, Gül ve Sarkisyan, otelin girişinde tokalaşarak, gazetecilere poz vermişti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmelere, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz, Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Danışmanı Hüseyin Diriöz de katılmıştı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Türkiye-Ermenistan maçını izlemek üzere Bursa'ya gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı, Uluslararası Yenişehir Havaalanı'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu karşıladı. Karşılamada, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tümgeneral Osman Baykurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve öteki ilgililer bulundu. 

Sarkisyan ile birlikte Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvar Nalbandyan da Bursa'ya geldi.

Bu arada, Sarkisyan'ın uçağının inişinden önce sinyal kesici ''jammer''la donatılmış araçların havaalanına getirildiği gözlendi. Havaalanında bulunan Türk bayrağının yanındaki direğe Ermenistan bayrağının da çekildiği görüldü.

Öte yandan, Sarkisyan'ın uçağının kokpit camına Ermenistan bayrağı asıldığı dikkati çekti.

ÇOCUKLAR GÜL'E ÇİÇEK TAKDİM ETTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de özel uçak ''ANA'' ile Sarkisyan'dan kısa bir süre önce Bursa Yenişehir Havaalanına indi. Gül'ü, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Garnizon Komutanı Tümgeneral Osman Baykurt ve öteki ilgililer karşıladı.

Cumhurbaşkanı Gül'e, uçaktan indiğinde iki çocuk tarafından çiçek takdim edildi. Gül, ''Bursa'nın ufak tefek taşları'' türküsü eşliğinde sergilenen kısa halk oyunu gösterisini de izledi. Abdullah Gül, gösterinin ardından halk oyunları ekibindeki çocuklarla fotoğraf çektirdi.

SARKİSYAN'DAN ERMENİSTAN TAKIMINA ZİYARET
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, daha sonra, Ermenistan Milli Takımı'nı, kamp yaptığı otelde ziyaret etti.

Uluslararası Yenişehir Havaalanı'nda törenle karşılanan Sarkisyan, ardından karayoluyla Bursa'ya geçti. Sarkisyan, Ermenistan Milli Takımı'nın kamp yaptığı Holiday Inn Otel'e giderek, teknik heyet ve futbolcularla bir süre görüştü.

Serj Sarkisyan'ın otele gelirken kullandığı güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

Bu arada, otelde kamp yapan Ermeni futbolcuların, Sarkisyan'ı binanın camlarında beklediği dikkati çekti.
 
aa



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs