En Sıcak Konular

Putin Enerji forumu istiyor

14 Ekim 2009 14:42 tsi
Putin Enerji forumu istiyor Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) bünyesinde Enerji Forumu'nun kurulmasını istedi.

ŞİÖ üyesi ülkeler, gözlemci ülkelerle birlikte dünya doğalgaz rezervlerinin yarısını ve petrol rezervlerinin de yüzde 17,5'unu elinde bulunduruyor.

ŞİÖ'ne üye ülkeler; Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Tacikistan ve Özbekistan başbakanları Pekin'de bir araya geldi. Gündemde ekonomik ve insani işbirliğini geliştirmek ve devam eden küresel ekonomik krizin doğurduğu sorunlara çözüm bulmak var. Toplantıda konuşma yapan Putin, "Enerji konusu geleneksel olarak küresel gündemin başında yer alır. Bu yüzden size Rusya'nın teklifi olan bu konuda daimi diyalog için mekanizması kurulmasını, yani ŞİÖ bünyesinde Enerji Forumu'nun kurulması gerektiğini hatırlatmak isterim." dedi.

En kısa sürede ŞİÖ bünyesinde uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele mekanizmasının da kurulmasını öneren Putin, ŞİÖ anti-terör çalışmalarının da verimli çalışması gerektiğini aktardı. Rusya Başbakanı bu bağlamada kara para aklamasına karşı önleyici yaptırımların oluşturulmasını istedi. Putin, "Bu projelerin hayata geçirilmesi için finansal destek mekanizmalarının geliştirilmesini da hızlandırmak gerekecek. Rusya ŞİÖ çerçevesinde işbirliğinin geliştirilmesini dış politika önceliği olarak görüyor." diye konuştu.

Putin'in oturum aralarında Kazakistan meslektaşı Karim Masimov, Çin lideri Hu Jintao ve Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı Wu Bangguo ile de birer görüşme gerçekleştirdi.

ŞİÖ'nün gümrük işbirliği anlaşması ve 2010 için ŞİÖ bütçesi dahil bir dizi belgeyi kabul etmeleri bekleniyor. ŞİÖ toplantılarında gözlemci ülkeler olarak Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan heyetleri de yer alıyor. Afganistan da Çin'in özel davetlisi olarak zirvede hazır bulunuyor.

Bu arada Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov, 2010 ŞİÖ başbakanları toplantısının Kırgızistan'da düzenleneceğini açıkladı.

CİHAN



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs