En Sıcak Konular

İşitme kaybı bebeklikte belirlenecek

0 0 0000 00:00 tsi
Sağlık Bakanlığı, işitme kaybının bebeklikte belirlenmesi amacıyla "Yenidoğanlarda İşitme Taraması Programı" başlattı.

Bakanlık, hastanelerde doğan bebeklere taburcu edilmeden önce işitme taraması testi uygulanmasını öngören program kapsamında, yılda binin üzerinde doğumun yapıldığı tüm hastanelerde "işitme taraması üniteleri" oluşturulmasını istedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ adına Müsteşar Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla valiliklere gönderilen "Yenidoğan İşitme Taraması" konulu genelgede, işitme kayıplarının, çocuğun konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktör olduğuna dikkat çekildi.


Genelgede, doğuştan işitme kaybı rahatsızlığı bulunan veya "süt çocukluğu" denilen dönemde işitme kaybına neden olabilecek bir travma, hastalık veya ilaca maruz kalan çocuğun psikolojik ve sosyal gelişiminin, rahatsızlığın zamanında teşhis edilmemesi ve rehabilitasyon programlarına alınmaması halinde yetersiz olacağı belirtildi.


Genelgede, bu çocukların ileride eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalacakları, bu durumda da çocuğun sadece "işitme kaybı olan bir insan" olmaktan çıkarak "psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bir özürlü" haline geleceği kaydedildi.

Toplumda üretken bir birey olarak yerine alamayan çocuğun hayatı boyunca sosyal güvenlik kuruluşlarının özel desteğine ihtiyaç duyan bir kişi olacağı ifade edilen genelgede, Türkiye'de doğuştan işitme kayıplarının çoğunlukla 3 yaş civarında teşhis edilebildiği, işitme engeli ile erken teşhis yöntemleriyle ilgili bilgi yetersizliğinin ve teknolojilerin yaygın olmamasının işitme kaybı teşhis yaşını geciktirdiği belirtildi.


26 İLDE İŞİTME TARAMASI ÜNİTELERİ KURULDU

Bakanlıkça başlatılan "Yenidoğan İşitme Taraması Programı"nın, işitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesini amaçladığı, işitme taramalarının gerçekleştirilmesini, kesin teşhis, işitme cihazı uygulaması ve gerekli rehabilitasyon çalışmalarını sağlamak üzere planladığı ifade edilen genelgede, şunlar kaydedildi:

"Program ile hedefimiz, hastanelerimizde her yenidoğana, daha taburcu olmadan işitme taraması testlerini uygulayabilmektir. Bu program kapsamında 26 ilimizde bakanlığımıza bağlı 39 kurumda, yenidoğan işitme taraması ünitelerinin kurulması tamamlanmış, işitme taramasına başlanmıştır. 14 il ve 18 merkezin eğitimleri tamamlanmış, cihaz alım aşamasındadır. Doğumevi hastanelerimiz ve birçok devlet hastanemizde bebeğin doğduğu ilk günlerde uygulanabilen basit, ucuz ve uygulaması çok kolay testler ile yenidoğan döneminde işitme engelini teşhis edebilmek olanaklıdır. Bu önemli halk sağlığı sorununun çözümü için bakanlığımız, ülke genelinde toplumun bilinçlendirilmesini ve programın yılda binin üzerinde doğum yapılan tüm hastanelerimizde yaygınlaştırılmasını planlamaktadır. "

Genelgeye göre, sağlık müdürlükleri, 15 Şubata kadar programın yürütülmesi ile halkın ve sağlık personelinin eğitimlerine yönelik "il aktivite planları"nı hazırlayarak Bakanlığı bilgilendirecek.

Genelgeyle birlikte gönderilen çalışma yönergesi doğrultusunda yılda binin üzerinde doğumun gerçekleştiği tüm hastanelerde "işitme tarama üniteleri"nin oluşturulması sağlanacak.

İl düzeyinde bir an evvel uygulamaya başlanması için ünitelerde görevlendirilmek üzere eğitim alacak bir doktor, 2 odyometrist, odyometrist yoksa 2 ebe ve 2 hemşireden oluşan personelin adı bakanlığa bildirilecek.

yenişafak



Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,792 µs