En Sıcak Konular

Çağlayan: İran'dan serbest bölge teklifi geldi!

14 Ekim 2009 12:52 tsi
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır'da İran'ın Türkiye'yle serbest bölge oluşturması teklifini bildirdi.

13. Uluslararası İş Forumu'na katılan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, burada bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Devlet Bakanı Çağlayan, Bakanlık ve Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak çalışma stratejilerini değiştireceklerini belirterek, yeni çalışma stratejilerini 26-27 Ekim'de yapacakları toplantı ile kamuoyuna anlatacaklarını söyledi. Dünyadaki ekonomik kuralların ve rekabet koşullarının değiştiğini anlatan Çağlayan, dünya mal ihracatı pastasının küçüldüğünü, pay almak isteyenlerin sayısının ise arttığını kaydetti. Dış ticaretin yeniden şekillendiği bir ortamda Türkiye'nin buna kayıtsız kalamayacağını belirten Çağlayan, bu çerçevede Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ülke masaları kuracağını ve ülke uzmanları oluşturacaklarını ifade etti.

"İRAN'DAN SINIRDA ORTAK SERBEST BÖLGE KURULMASI TEKLİFİ GELDİ"-

Hükümetin çevre ve komşu ülkeler stratejisini de anlatan Çağlayan, 7-8 yıl önce gerilimli ilişki yaşayan Suriye ve Türkiye arasında bugün vize uygulamasının kaldırıldığını, Irak ile yüksek düzeyde stratejik işbirliği yürütüldüğünü kaydetti. İran'la da ticari ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

"İran bize iki ülke sınırında ortak bir serbest bölge kurulmasını teklif etti. Bu konuyla ilgili çalışma devam ediyor. Orada ortak bir serbest bölge kurarak, iki ülkenin üçüncü ülkeler nezdinde işbirliği geliştirmesini sağlayacağız. Yedi yılda komşu ülkelere olan ihracat yaklaşık yedi kat artış gösterdi."

ÇAĞLAYAN, TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASINDA MISIR'DAN UMUTLU

İslam Konferansı Teşkilatı'na üye ülkeler arasındaki tercihli ticaret sistemine de değinen Çağlayan, sistemin 23 ülke arasında imzalandığını ancak yürürlüğe girmesi için 10 ülkenin parlamentosunda onaylanması gerektiğini vurguladı. Mısır'da ilgili bakanla görüştüğünü, ancak ülkede parlamentonun tatilde olduğunu belirten Çağlayan, "Ama bugün bana biraz ışık verdi.'Biz gerekirse parlamentoyu olağanüstü toplayıp bir karar çıkarabiliriz' dedi. Bu sistem biraz küllenmiş, kenarda kalmış bir konu. Tercihli ticaret sistemi Müslüman ülkeler arasında ticaret hacminin artırılmasına büyük katkı sağlayacak. 'Biri ben şu alanda, biri bu alanda serbest bırakıyorum diyecek, diğeri ben şu kadar süreye geçişi öngörüyorum' diyecek. AB'nin bir benzeri olmasa bile İKT içindeki ülkeler arasında tercihli ticaret sistemi oluştuğu zaman bu çıkacak ve İKT bu 1.5 milyarlık nüfus ve yüzde 28'lik kara parçası, kendi içindeki ticareti artıracak, tek bir ekonomik ortak alan ortaya çıkacak" diye konuştu.

"48 PROJELİK DOSYA SUNULDU"

Mısır'da önemli temaslarda bulunduğunu ifade eden Çağlayan, yatırımlardan sorumlu bakanın kendisine altyapı yatırımlarıyla ilgili bir dosya sunduğunu, İskan Bakanı'nın Mısır'da 500 bin konut yapılacağını aktardığını bildirdi. Çağlayan, Mısır'ın Türkiye'nin bu alanlardaki tecrübelerinden faydalanmak istediğini vurguladı. Mısır'ın müteahhitlik sektörü için önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirten Çağlayan, sunulan dosyada demiryolu, liman yapımı ve işletmeciliği, su arıtma tesisi, yol inşası gibi toplam 18 milyar dolarlık 48 proje bulunduğunu anlattı. Çağlayan, "Mısırlı yatırım bakanının, 'Türk firmalarıyla görüşelim, konuşalım bu ihalelere girsin' dediği ihaleler bunlar. Türkiye'nin daveti üzerine 27 Ekim'de Mısır'dan bir teknik heyet Ankara'ya gelecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda meslek örgütleriyle, birlikleriyle biraraya gelecek. Çalışma sistemi değişikliği kapsamında müteahhitlik sektörünü de ele alacağız. Türk müteahhitlik sektörünün 70'den fazla ülkede 140 milyar dolardan fazla iş yapması önem taşıyor, ancak inşaat malzemeleri ihracatının da artırılması ve Türk işçilerinin yurtdışındaki işlerde daha fazla çalıştırılması da sağlanması gerekiyor" diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs