gözlerinden kaçamazsınız | " /> gözlerinden kaçamazsınız | "/>

En Sıcak Konular

Ceylan'ın gözlerinden kaçamazsınız

14 Ekim 2009 12:00 tsi
Ceylan'ın gözlerinden kaçamazsınız Taraf'tan şok edecek manşet: Ceylan... Bilirkişi raporu Ceylan'ın, elindeki tahra (budama bıçağı) ile vurduğu bombaatar mühimmatının patlaması sonucu öldüğünü söyledi. Ancak bu açıklama, başta ailenin avukatı olmak üzere kimseyi tatmin etmedi. İşte Ta

Emniyet’in sözde patlayıcı uzmanlarınca hazırlanan bilirkişi raporu Ceylan’ın, elindeki tahra (budama bıçağı) ile vurduğu bombaatar mühimmatının patlaması sonucu öldüğünü söyledi. Ancak bu açıklama, başta ailenin avukatı olmak üzere kimseyi tatmin etmedi. Avukat Muharrem Erbey görgü tanıklarının taburdan gelen uğultu sonrası patlama yaşandığını anlattığını açıkladı: Bombaatar yerde kurcalanırken uğultu yapar mı? Bu gibi vakalarda eller parçalanırken, Ceylan’ın elleri neden sapasağlam kaldı?


Yanıtlanmasından Taraf’ız
» Olay yerine neden olaydan hemen sonra gidilmedi?

» Güvenlik gerekçesi nedeniyle olay yerine gidilmemişse, Cumhuriyet Savcısı ve güvenlik güçleri neden köy imamından olay yerinde fotoğraf ve görüntü çekmesini talep etti?

» Olaydan sonra Cumhuriyet Savcısı ve güvenlik güçlerinin olay yerine gitmeyerek, köy imamını olay yerine gönderip kamera ile çekim yapması hukuka uygun mudur?

» Olay yerinde yapılmayan otopsinin herhangi bir sağlık kuruluşunda yapılması imk‚nı varken neden karakol nizamiyesinde yapılma ihtiyacı duyulmuştur?

» Bilirkişinin hazırladığı rapora göre Ceylan elindeki tahra ile mühimmata vurduysa neden el ve ayak bölgesi hiç zarar görmedi?

» Açıklanan bilirkişi raporu sonuçta bir kanaat getiriyor. Nasıl oluyor da kesin olarak değerlendirme yapılıyor?

» Ceylan’ın ölümüne neden olan 40 mm’lik bombaatar mühimmatın orada işi ne?

» Patlamadan önce duyulan uğultu neydi?

» Bu bomba atar yerde kurcalanırken patlamadan önce ses çıkarıyor mu?

» Ceylan’ı kim ve neden vurdu?

» O bombaatarın tetiğini kim çekti?

Tahralık bir iş değil
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde patlama sonucu ölen Ceylan Önkol’la ilgili açıklanan bilirkişi raporuna itiraz edeceklerini belirten Önkol ailesinin avukatı Muharrem Erbey, dosyada bulunan parçalara bakılarak bombanın daha önce atılıp atılmadığının araştırılmasını isteyeceklerini söyledi. Bölgede daha önce çocukların yerde buldukları mühimmatı kurcalarken veya taş atarken yaşanan patlamaları hatırlatan Erbey, bu olayda Ceylan’ın el ve ayak bölgesinde yaralanma olmamasını düşündürücü bulduklarını belirtti. Erbey, Tabantepe Karakolu’ndan gelen uğultu sonrası patlama yaşandığını belirterek, “Bu ifade bombaatarın o anda atıldığına delalettir. Menşeinin farklı olması faillerini değiştirmez” dedi.


Aynı zamanda İHD Diyarbakır Şube Başkanı olan Av. Muharrem Erbey, Ceylan’ın ölümüyle ilgili bilirkişi tarafından hazırlanan “Daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 mm’lik bombaatar mühimmatına elindeki tahra ile vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldı” şeklindeki rapora tepki gösterdi. Erbey yaptığı açıklamada, 28 Eylül 2009 günü saat 11.30 Diyarbakır ili Lice ilçesi şenlik köyü Xambaz mezrasında evinin 200 metre ötesinde koyunları otlatan Ceylan Önkol’un kendisine ateş edilmesi sonucu öldüğünü belirtti.

Uğultu sonrası patlama
Olay sonrası olay yerinde inceleme yapan İnsan Hakları Heyeti’ne konuşan görgü tanıklarının, Tabantepe Karakolu’ndan gelen uğultu sonrası patlama yaşandığını ifade ettiklerini vurguladı. Avukat Erbey, “Bu ifade bile bomba atarın o an da atıldığına delalettir. Aile silahların menşeini bilmediğinden havan demiştir. Menşeinin farklı olması faillerini değiştirmemektedir. Failler bu çok özel silahı elinde bulunduranlardır’’ dedi. Erbey, şöyle devam etti: “Kriminal raporda bomba atarın daha önce atıldığı ifade edilmektedir. Bu failleri aklamaz, değiştirmez. Bu güne kadar failler hakkında en ufak bir soruşturma yapıldı mı? Daha önce atılmış olması soruşturma açılmasını ortadan kaldırıyor mu? Patlamadan önce duyulan uğultu neydi, neden herkes tarafından duyuldu? Bu bomba atar yerde kurcalanırken patlamadan önce ses çıkarıyor mu? Tanıkların beyanına göre ateşlendikten sonra uğultulu ses çıkarıyor mu? Avukatlara verilmeyen kriminal rapor nasıl oldu da tüm basına el altından ulaştı?”

Rapor objektif değil
Doğu ve Güneydoğu’da daha önce buldukları patlamamış mühimmatları kurcalarken veya bir cisimle vururken yaşanan olayları hatırlatan Erbey, “Bu tür olaylara baktığımızda, çocukların elinin koptuğunu, tüm vucudünün yaralandığını tespitini yaptık” dedi.
“Sonuç olarak bu olayın Ceylan’ın elindeki dara ile bombaatara vurması sonucu gerçekleşmediği kanaatindeyiz” diyen Erbey, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü kriminal biriminin raporunun objektif olmadığını söyledi. Önkol ailesi, avukatları ve İHD, raporun Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal etmesi halinde itiraz edecek ve dosyada bulunan parçalara bakılarak bombanın daha önce atılıp atılmadığının tesbitini isteyecek.

Açılımı asıl buradan başlatın
Aralarında Lale Mansur, Zeynep Tanbay, Yasemin Göksu, Yıldız Önensu ve İlkay Akkaya’nın da bulunduğu bir grup aydın ve sanatçı, Ceylan’ın mezarını ziyaret etti. Ceylan’ın annesinden koparılışını gözyaşlarıyla dinleyen sanatçılar, açılımın asıl buradan başlatılması gerektiğini belirterek, “Benim Ceylan’ım öldü, başka Ceylanlar ölmesin” diyen annenin sözlerine herkesin kulak vermesini istediler. Sanatçı Lale Mansur, “Fail veya failler bulunmazsa daha çok Ceylanlar ölecek” dedi.

taraf



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,962 µs