En Sıcak Konular

Altın ve dolar nereye gidiyor?

14 Ekim 2009 10:28 tsi
Bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları doların küresel değer kaybına paralel 1.45 liranın de altına inerek son bir yılın en düşük seviyesini görürken bankacılar düşüşün devam edebileceğini söylediler.

Dolar küresel piyasalarda, ABD'de faizin mevcut düşük seviyede devam edeceği yönündeki beklentilerin ve yatırımcıların emtia ile ilgili para birimlerine yönelmesinin etkisiyle önemli para birimleri sepeti karşısında 14 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Euro da dolar karşısında 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, yen de dolar karşısında 89.60-50 yen seviyelerinde gelen satış emirleriyle değer kazandı.

Bankacılar dolar/TL'deki düşüşün, euro/dolar paritesindeki yükselişle yani doların küresel anlamda değer kaybetmesine paralel yaşandığını belirtirken sepet bazında liranın değer kazanmasının ise dolar/TL'deki harekete göre hâlâ sınırlı olduğunu söylediler.

Dolar/TL'deki düşüşün 1.48 seviyelerinden başladığını hatırlatan bir bankanın döviz masası müdürü "Dolar/TL'deki düşüşün devam etmesini bekliyoruz, tabii global mevcut konjonktür burada önemli bir etken. Küresel piyasalar bu şekilde devam ederse dolar/TL'de bir süre içinde 1.40-42 bandına doğru gidiş görülebilir. Piyasada şu an tek alıcı kurumsal müşteriler. Ana trendin hâlâ aşağı yönlü olduğunu düşünüyorum."

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.4500'a geriledikten sonra düşüşünü sürdürerek TSİ 0848 itibarıyla 1.4465/1.4500 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL en son 16 Ekim 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü.

Öte yandan tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.13, valörlü işlemlerde ise yüzde 8.16 olan 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bu sabah ilk işlemlerde yüzde 8.14 seviyelerindeydi.

TCMB KARARI & ABD BİLANÇO DÖNEMİ

Bankacılar bu hafta açıklanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararında TCMB'den beklenen indirimin yanı sıra önümüzdeki dönem faiz kararlarına ilişkin söylemlerin, dış tarafta ise ABD'de açıklanacak bilançoların piyasada yön belirleyici olacağını söylüyorlar.

Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla hazırladığı ankete göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Ekim ayında, gecelik borçlanma faiz oranını tarihin en düşük seviyesi olan mevcut yüzde 7.25'ten en az 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Reuters anketine göre 19 ekonomistten 7'si Ekim ayında 25 baz puan indirim beklerken 12 ekonomist 50 baz puan indirim bekliyor. Ankete katılan tüm ekonomistler önümüzdeki ay da indirim sürecinin devam edeceğini düşünüyor.
ABD borsaları, Johnson & Johnson'ın beklentilerin altında açıkladığı gelir rakamlarının ardından şirket kârları konusundaki endişelerle geriledi. Seans sonrasında Intel'in tahminlerin üzerinde açıkladığı kâr ve gelir rakamı ise Çarşamba seansı için iyimserliği kuvvetlendirdi.
Dünyanın en büyük yonga ve bilgisayar işlemcisi üreticisi Intel, dün ABD borsaları kapandıktan sonra açıkladığı agresif görünümle ABD borsa vadeli işlemlerini yüzde 0.9 yukarı taşıdı.

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?


Altın bugün 1069 dolar 45 sentle yeni bir rekor kırdı. Altın fiyatlarının artmasının nedenleri ise şöyle açıklanıyor: Doların özellikle Euro ve uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi, başta altın olmak üzere tüm emtia fiyatlarının artmasına neden oldu. Doların rezerv para olarak kullanılmasına karşı alternatif arayışları, emtia fiyatlarının artmasını destekliyor. Petrol fiyatlarının da hafta başında başlayan yükselişi altın fiyatlarını etkiliyor.

Belirsizlik ortamının tam olarak ne zaman biteceğine dair şüphelerin devam etmesi, alternatif yatırım araçlarından sağlanan gelirlerin azalması, dünya ticaret hacminin zayıflaması, Çin Merkez Bankası başta olmak üzere birçok merkez bankasının altın rezervlerini artıracak olması ve gelecek ile ilgili sosyo-ekonomik endişeler altın ve emtia fiyatlarındaki yükselişte rol oynuyor.

PETROL SON BİR YILIN EN YÜKSEK DEĞERİNDE

Uluslararası ham petrol fiyatları, son bir yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Gösterge ham petrolün Kasım ayı varil teslim fiyatı 91 sentlik artışla, 75 doları aşarak 75 dolar 6 sent düzeyine ulaştı. Yılbaşı öncesinde, petrol talebinin artış göstereceği belirtilirken, ABD Dolarındaki düşüşün de petrol fiyatlarını yükselten diğer bir unsur olduğu belirtiliyor.

sabah



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs