kritik rapor! | " /> kritik rapor! | "/>

En Sıcak Konular

Uzan'ı kaçıran kritik rapor!

14 Ekim 2009 09:00 tsi
Uzan'ı kaçıran kritik rapor! 
Genç Parti Lideri Cem Uzan’ın Fransa’dan siyasi sığınma talebinde bulunmasının nedeni ortaya çıktı. İşte o neden:

Genç Parti Lideri Cem Uzan’ın Fransa’dan siyasi sığınma talebinde bulunmasının perde altından Libananco davası’na ‘delil bulma’ girişimi çıktı. Libananco davasının görüldüğü mahkemeye “Türkiye’de siyasi baskı görüyorum bu nedenle Libananco şirketini kurdum” diye ifade veren Uzan’ın, mahkemeye Fransa’nın verdiği siyasi sığınma hakkını sunacağı öğrenildi.

23 gün önce ortadan kaybolan Genç Parti Lideri Cem Uzan, önceki gün akşam saatlerinde yaptığı bir açıklama ile “Fransa’ya siyasi sığınmacı olarak” kabul edildiğini bildirdi. Uzan, açıklamasında, Türkiye’de 2003 yılından bu yana siyasi baskı gördüğünü hatta linç edilmek istendiğini öne sürdü. Uzan, açıklamasında, “Fransa’ya minnettar” olduğunu da vurguladı.

SİYASİ SIĞINMA DEĞİL GEÇİCİ OTURUM

Ancak Cem Uzan’ın açıklamasında yer alan iddiaların hiç birisinin doğru olmadığı ortaya çıktı. Fransa’nın, Uzan’ı siyasi mülteci sıfatıyla değil üç aylık oturum izniyle kabul ettiği belirlendi. Üç aylık süre içinde dosya tamamlanmazsa Fransa’nın bu süreyi uzatabildiği belirtildi.

Mültecilerle ilgili 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne göre, bir kişinin iltica başvurusunda bulunabilmesi için, yaşadığı ülkede dini, ırkı ve milliyeti ve düşüncelerinden dolayı cezalandırılması ve ölüm cezası ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış olması gerekiyor. Oysa Cem Uzan’a Türkiye’de siyasi nedenlerle açılmış tek bir dava bulunmuyor. Siyasi baskılar nedeniyle Fransa’dan sığınma isteyen Cem Uzan’ın bu talebini Libananco davasında kullanacağı belirtiliyor.

BAHANESİ LİBANANCO DAVASI OLDU

Uzan’ın, Libananco davasının görüldüğü mahkemeye verdiği ifadesinde, Libananco’yu siyasi baskılar nedeniyle kurduğunu söylediği kaydedildi. Ancak mahkemenin ‘Uzan’ın siyasi baskı’ iddiasını gerçekçi bulmadığı bildirildi. Uzan’ın da siyasi baskı gördüğünü belgelemek için, böyle bir yola başvurduğu kaydedildi.

ÇEAŞ ve Kepez hisselerinin kendisine ait olduğunu öne sürerek 10.1 milyar dolarlık tahkim davası açan Güney Kıbrıs merkezli Libananco davası kasımın ilk haftasında görülecek. Bu arada Uzan’ın sığınma talebi partisinde rahatsızlığa nede oldu. Genç Partililer’in kullandığı internet sitelerinde “Fransa’da da döner dağıtacak mısınız, oyumuzu Fransa’da mı kullanacağız” şeklinde yorumlar yazıldı.

Savcı inceleme başlattı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Uzan’ın Fransa’ya ‘siyasi sığınma talebinde’ bulanmasıyla ilgili inceleme başlattı. Savcılık, Uzan’ın avukatı Şaylan Çığgın tarafından ‘müvekkiline Fransa’nın siyasi sığınma hakkı verdiği açıklamasını ihbar kabul etti. İnceleme sonucuna göre, Uzan’ın yurt dışına çıkıp çıkmadığının tespiti, çıktıysa da prosedürün nasıl işleyeceğinin araştırıldığı öğrenildi. Uzan hakkında İstanbul 8. Ağır Ceza’da biri ‘özel banka parasını zimmete geçirmek’, diğeri de ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından olmak üzere iki ayrı davada yurt dışına çıkış yasağı var.

Aldığı tek siyasi ceza ‘5 kitap okuma cezası’

• Siyasi baskılar nedeniyle Fransa’dan sığınma isteyen Cem Uzan hakkında Türkiye’de siyasi nedenlerle açılmış tek bir dava yok. Uzan’ın hakkında açılan tek siyasi dava, meşhur Bursa mitinginde Başbakan Erdoğan’a yönelik hakaretlerinden dolayı açıldı. Uzan bu hakaretlerle ilgili olarak da 5 kitap okuma cezası aldı.

- Uzan’ın, hakkında şu ana kadar verilmiş iki hapis cezası kararı bulunuyor. Söz konusu kararlarından ilkini evinin bahçesinde bulunan kontörlerle ilgili verilen 3,5 yıl hapis cezası, ikincisini de, Orman Kanunu’na muhalefetten dolayı verilen bir yıl 8 ay hapis cezası oluşturuyor. Her iki cezayla ilgili temyiz süreci de devam ediyor.

• Uzan hakkında açılan diğer davalar ise, TMSF, Enerji Bakanlığı ve SPK gibi kamu kuruluşlarının Uzan Grubu şirketleriyle ilgili yaptığı inceleme sonucunda hazırlanan, “mali sorumluluk ve ceza davalarından” oluşuyor. Örneğin, ÇEAŞ ve Kepez’in kaynaklarını partisine aktarmak, Telsim şirketinin kaynaklarını usulsüz olarak kullanmak, İmarbank’ın kaynaklarını özel harcamalarında kullanmak gibi konularda açılan davalardan oluşuyor.

FRANSA DIŞİŞLERİ

Eylülde başvurdu inceleme sürüyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Cem Uzan’ın sığınma talebine ilişkin tartışmalara açıklık getirdi. Bakanlık sözcüsü, yaptığı açıklamada Uzan’ın, Fransa’da siyasi sığınmacı olmak için eylülde başvuruda bulunduğunu bildirdi. Fransız Dışişleri, Cem Uzan dosyasının “normal prosedüre göre” inceleneceğini bildirdi. Uzan’ın avukatı önceki akşam yaptığı açıklamada Fransa’nın Uzan’a siyasi sığınma hakkı tanıdığını duyurmuştu.

Prosedür nasıl işliyor?

Uzan’ın avukatının, Fransa’nın verdiğini iddia ettiği sığınma hakkının geçici mi sürekli mi olduğuna dair bilgi vermemesi dikkat çekiyor. Herhangi bir kişi siyasi sığınma talep edebiliyor. Bunun için, Geçici Oturma Müsaadesi (APS) ve iltica dosyası talebinde bulunmak yeterli. APS, çoğunlukla veriliyor. İlgili kişinin, sonra form doldurarak Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi’ne (Ofpra) başvuru yapması gerekiyor. Ofpra, üç aylık geçici oturma izni veriyor.

Bir kişinin iltica başvurusunda bulunabilmesi için, ülkesinde dini, ırkı ve milliyeti ve düşüncelerinden dolayı cezalandırılması ve ölüm cezası ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış olması gerekiyor. Konuyu değerlendiren Türk kaynaklar, Uzan’a bu şartlarda iltica hakkı verilmesini mümkün görmüyor.

Fransa’yı İsviçre’ye yakın diye tercih etti

Cem Uzan’ın, siyasi sığınma talebinde Fransa’yı tercih etmesindeki bir başka nedeninin Fransa’nın İsviçre’ye yakın olmasının etkili olduğu belirtiliyor. Uzan’ın hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle İsviçre’de bulunan gizli hesaplarıyla ilgili işlem yapamadığı, gizli hesapları için Fransa’yı kullanmayı planladığı iddia edildi. Uzan’ın bir süre önce İsviçre’deki bir bankada 30 milyon dolarının olduğu belirlenmiş, TMSF bu parayı getirmek için girişim başlatmıştı. Ancak Uzan’ın halen hangi bankada ne kadar parası olduğu bilinmiyor.

star

 



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,699 µs