En Sıcak Konular

Bu kararlar İsrail'in canını sıkacak

13 Ekim 2009 21:54 tsi
Bu kararlar İsrail'in canını sıkacak 'Anadolu Kartalı' tatbikatı nedeniyle İsrail'le yaşanan 'kriz' devam ederken, Türkiye , İsrail'in 'misilleme' olarak anlaması neredeyse kesin gibi olan yeni bir adım daha attı...

Türkiye Suriye ile ortak askeri tatbikat yapma kararı aldı. Ayrıca komutanlar arasında kırmızı telefon hattı kurulacak, iki ülke arasında geniş çaplı güvenlik işbirliği anlaşması imzalanacak ve Suriye ile karşılıklı subay değişimi yapılacak.

Türkiye İsrail ile “Anadolu Kartalı Tatbikatı” nedeniyle kriz sürerken bu ülkenin can düşmanı Suriye ile stratejik kararlara imza attı.

Bu çerçevede alınan en önemli karar Suriye ile geniş askeri tatbikat yapılması kararı oldu.

Suriye ve Türkiye’den 10’ar bakanın katıldığı toplantıda en kritik kararlar Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Suriyeli mevkidaşları ile yaptıkları toplantılarda alındı.

Güvenlik alanında Suriye ile güvenlik işbirliğinin derinleştirilmesine karar verildi bu çerçevede Atalay, Şam hükümetiyle Güvenlik İşbirliği Anlaşması imzalanacağını resmen açıkladı. Atalay, terörden insan kaçakçılığına, uyuşturucu suçlarından tarihi eser kaçakçılığına kadar tüm suçları kapsayacak bu anlaşma için Türkiye’nin bir taslak hazırladığını bunun da toplantılarda Suriye tarafına iletildiğini söyledi.

Atalay anlaşmanın Aralıkta iki ülke başbakanlarının da katılacağı ve Suriye’de yapılacak toplantıda imzalanmasına çalışılacağını söyledi.

SURİYE 122 TERÖRİST İADE ETTİ

Atalay ayrıca Türkiye ile Suriye arasındaki 1998 tarihli Adana Mutabakatı çerçevesinde terörle mücadelede işbirliğinden övgüyle söz etti. Hatta bu konuda rakam da verdi.

2003’ten bu yana Suriye’nin toplam 122 teröristi Türkiye’ye iade ettiğini bunun 77’sinin de PKK teröristi olduklarını söyledi.

Atalay Suriyeli meslektaşı ile PKK’nın Suriye uyruklu militanları konusunun da ele alındığını belirterek, “Bu konuda temaslarımız sürüyor” dedi.

SAVUNMA ALANINDA DEV İŞBİRLİĞİ

İsrail’i çok kızdıracak asıl işbirliği maddeleri ise savunma bakanları toplantısından geldi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül mevcut askeri işbirliği anlaşmalarının uygulanması için 3 komite kurulacağını açıkladı. Bu komiteler terörle mücadele-güvenlik, askeri eğitim- manevralar, lojistik, savunma sanayi alanlarında olacak.

Gönül’ün ana hatlarıyla verdiği bu bilginin ayrıntılarını ise Suriye Savunma Bakanı Ali Habib açıkladı. Habib’in verdiği bilgiye göre daha önce sadece iki ülke sınır boyunda yapılan askeri tatbikatın kapsamı ve alanı genişletilecek ve geniş kapsamlı askeri tatbikatlar planlanacak.

İki ülke sınırındaki illerin valileri, komutanları çok büyük krizler için ise iki ülke savunma bakanları arasında doğrudan bağlantı hattı, kırmızı telefon hattı kurulacak.

Eğitim amaçlı olarak karşılıklı subay değişimi yapılacak.

Savunma sanayi alanında araç gereç askeri mühimmatın yenilenmesi konusunda yoğun işbirliğine girilecek.

İki ülke askeri yetkilileri periyodik olarak durum değerlendirmek için bir araya gelecek.

haber: Zeynep Gürcanlı/hurriyet



Bu haber 978 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,592 µs