En Sıcak Konular

Tarihi anlaşmalara imza atıldı

13 Ekim 2009 16:07 tsi
Türkiye ve Suriye ilişkilerinde bahar havası esiyor.

Suriye'ye giden Türk bakanları ile Suriyeli bakanlar arasında yeni projelere imza atıldı. Bu kapsamda su sorununa da değinilen toplantıda Halep'te her iki ülkenin birlikte yapacağı "Dostluk Barajı" kurulacak.

Daha önce sınırdan vizesiz geçişe imkan tanıyan bir anlaşma üzerinde mutabakata varan her iki ülke yetkilileri bugün ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptı. Ankara'dan uçakla Halep'e giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öncülüğündeki heyette Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu bulunuyor. Türk heyetinde ayrıca 17 AK Parti, 5 CHP, 4 MHP ve 3 DTP milletvekili, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak valileri, 6 belediye başkanı, 7 üniversite rektörü, iş adamları, akademisyenler ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir grup yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Halep'te yaptığı ilk açıklamada bunun tarihi bir gün olduğunu söyledi. Suriye ile Türkiye'nin çok eski bir dostluk ilişkisine sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Atılan imzalar ve yapılan ortak bakanlar kurulu toplantısı ile bu ilişkiler mükemmel bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün her iki halk içinde bir bayram günüdür. Burada yaptığımız stratejik ilişkiler her alanı kapsamaktadır."dedi.

Toplantı sonucunda hayata geçirilmesi düşünülen projeler şöyle: Kısa sürede bürokratik işlemler çözülecek. Sınırdaki mayınlar kaldırılacak. Sınırda ne mayınlar ne kapılar ne de tel örgüler olacak. Üniversiteler düzeyinde anlaşmalar imzalanacak. 2 artı 2 yıllık öğrenci değişimleri yapılacak.

Yani 2 yıl Türkiye de 2 yıl Suriye de öğrenim gören öğrenci mezun olacak. Ortak yüksek lisans programları yapılacak. Tren bağlantı yolları yapılarak mevcut 2 tren yolu 3'e çıkartılacak. 3. tren yolu Gaziantep Halep arasında olacak. Hava kargosu yaygınlaştırılacak. Her iki ülke arasındaki tüm karayolları ulaşımı modernize edilerek hızlı ulaşım sağlanacak. Yolcu ve yük taşımacılığında kolaylıklar sağlanacak. Suriye ile Mersin arasında deniz taşımacılığı sağlanacak. Sınırlardaki Türkiye ve Suriye tarafındaki çift işleme son verilip tek pencereden işlemler yapılacak. Ortak tersane kurulacak

Sulama alanında işbirliği yapılacak. Halep'te Dostluk barajı kurulacak. Diplomatlar karşılıklı olarak eğitilecek. Her hangi bir ülkede elçisi bulunan taraf diğer tarafı temsil edecek. Resmi işlemlerini yapacak. 2004 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşması gerçekleştirilecek. GAP ile Suriye'nin kuzey bölgelerine yardım edilecek. Halep'te lojistik merkez oluşturulacak. Buradaki gıda ürünleri Arap ülkelerine gönderilecek. Her iki ülke arasındaki bankalar iş birliği yapacak. Uluslar arası kuruluşlarda Türkiye veya Suriye'den bir aday çıkması durumunda başkanlık konusunda her iki ülke birbirini destekleyecek. Sağlık alanında ortak projeler gerçekleştirilecek. Türk Arap doğal gaz projesi alanında çalışmalar yapılacak. Her iki ülkenin telekomünikasyon ve enerji konusunda projeleri geliştirilecek. Her iki ülke arasında askeri anlaşmalar Adana mutabakatına artı olarak geliştirilecek.

Suriye ile ayrıca kültürel ve tarihi alanlarda da birçok ortak projeye imza atılacak. Başta Süleymaniye Tekkesi olmak üzere Suriye'deki tarihi mekanlar keşfedilip yenileme çalışmaları yapılacak. Böylece her iki ülke arasında ki turizm de geliştirilecek.

(CİHAN) 

 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,613 µs