bir ülkeye karşı değil! | " /> bir ülkeye karşı değil! | "/>

En Sıcak Konular

Bu ortaklık bir ülkeye karşı değil!

13 Ekim 2009 16:02 tsi
Bu ortaklık bir ülkeye karşı değil! Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na bu sözleri sarf ettiren soru ne?

Suriye'nin Halep kentinde Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantı sonrasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ortak basın toplantısı düzenledi. Arap basının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında her iki bakan da gündeme yönelik sorulara cevap verdi.

Konuşmasına tarihi bir oturum gerçekleştirdiklerini söyleyerek başlayan Muallim, "Tarihi bir oturum. İki ülkenin halkı bugün kutlama yapıyor. Meslektaşımın dediği gibi bir bayram günü. Ümit ediyoruz ki komşu ülkeleri de kapsar. Bu toplantıya katılan bakanlar arasında mutabakat vardır. İki ülke arasında ekonomik entegrasyonu sağlamak istiyoruz." dedi.

Türkiye ile Suriye arasındak ilişkilerin Arap dünyası için sorun oluşturmayacağını kaydeden Muallim, Türkiye ile Irak arasında da benzeri bir ilişkinin olduğunun altını çizdi. Türkiye'deki demokratik açılım çalışmalarını hatırlatarak, Suriye'nin PKK terör örgütüne karşı ne gibi hazırlıklarının olduğunun sorulması üzerine Muallim, "PKK terör örgüdür. Suriye'de faaliyetleri yasaktır. Türkiye'nin güvenlik sorunu bizimde sorunumuzdur. Biz bu sorunun bitirilmesi için elimizden geleni yapıyor ve bunu destekliyoruz." şeklinde cevap verdi.

Anadolu Kartalı tatbikatından İsrail'in çıkarılması ile ilgili bir soruya ise Muallim, şu cevabı verdi: "Sevinçle karşıladık. Bu karar Türkiye'nin duruşunu sergilemektedir. Bu karar Türkiye'nin tutumun bir yansımasıdır. Bizi memnun etti. İsrail saldırganlığa devam ediyor."

Türkiye ile Ermenistan arasında protokol imzalanmasını sevinçle karşıladıklarına işaret eden Muallim, "Bunda Türkiye'nin çıkarları vardır. Bizim de Ermenistan'a karayolu ile ulaşma imkanı vardır. Diaspora bizim dışımızda bir iş. Suriye'deki Ermeniler gelişmeleri sevinçle karşıladılar." diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise iki ülke halkı için bugün bayram günü olduğuna işaret ederek, "İki bayram arası üçüncü bayramı kutluyorlar. Şu açıkça görülmüştür, bugünkü toplantılarda iki devlet tek heyet gibi çalıştık. Bu işbirliği bölgeye de mesaj taşıyor." dedi. Davutoğlu, Türkçe ve Arapça olarak "ortak tarih, ortak kader ve ortak gelecek" ifadelerini kullandı.

Suriye ile komşuluk ilişkileri çerçevesinde yaptıkları toplantıların Arap dünyasına da açılımın bir kanıtı olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Çünkü biz aynı coğrafyada yaşıyoruz. Komşumuzun evinde yangın çıktığında etnik kimliğine bakmıyoruz. Peygamber Efendimizin söylediği gibi, komşu kardeş gibidir. O kardeşlik ortak sınırı kabul etmiyor. Bu kardeşlik sınır istemiyor." sözlerini kaydetti.

Basın mensuplarının sorusu üzerine Davuğutlu, "Geleceğimiz bir olacak. Bu stratejik ortaklık bir ülkeye herhangi bir oluşuma karşı yapılmamıştır. Bu ilişki eşitler arasında bir ilişkidir." sözlerinin altını çizdi.

İmzalanan işbirliği anlaşmalarının Türkiye'nin Suriye üzerinden Arap dünyasına dönmesi olduğunu hatırlatan bir basın mensubunun sorusuna ise Davutoğlu, Osmanlı Devleti'nin geride kaldığını belirterek, "Abbasiler, Emeviler ne ise Osmanlı da o. Emevi cami bizim için 4. ve 5. kutsal mekanımızdır. Eşitler arası bir ilişkidir. Osmanlı tarihte kaldı. Türkiye-Suriye olarak geleceğe bakıyoruz." şeklinde cevap verdi.

Anadolu Kartalı Tatbikatı'ndan İsrail'in çıkarılmasıyla ilgili soruya ise Davutoğlu, "Bu sene bu tatbikatı milli olarak yapmayı kararlaştırdık. Bunu dışişleri bakanlığı olarak yaptığımız açıklamada belirttik. Herkes aklı selim davranmalıdır. İsrail kutsal değerlere saygı göstermelidir. Eğer bu hassasiyeti gösterirse bölgede barışçı ortam doğar. Biz hiçbir şekilde askeri gerginliğin içinde yer almayız." açıklamasında bulundu.

"Türkiye'nin Suriye ve Irak ile yaptığı anlaşmanın benzerini İran'la yapabilir mi?" şeklindeki soruya Davutoğlu, Türkiye olarak komşu ülkelerle sıfır problem maksimum işbirliğini hedeflediklerini kaydetti. Davutoğlu, Türkiye'nin İran'la çok yoğun ilişkisinin bulunduğunu hatırlatarak, bütün komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini vurguladı. Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı'nın ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının anlamlı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılmasının AB tarafından kaygıyla karşılandığının belirtilmesi üzerine Davutoğlu, "Böyle bir kaygıya gerek yok. AB önce Gümrük Birliği'nden doğan Türkiye'ye yönelik yapması gerekenleri yerine getirsin. Suriye ile vizenin kaldırılması iddiaları bir çelişkidir. Biz şimdiden geleceğe hazırlanıyoruz." açıklamasını yaptı.

Toplantıya Türkiye tarafından Devlet Bakanı Hayatı Yazıcı, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Bakanı Mehdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Programı Türkiye'den çok sayıda üst düzey bürokrat, sınır illerin milletvekilleri ve çok sayıda basın mensubu takip etti. Türk heyetini, Halep'ten sınır kapısına geçisi sırasında ellerinde Suriye ve Türk bayrağı olan çocuklar selamladı.

Cihan



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs