En Sıcak Konular

Yunanlı gazeteciden Erdoğan analizi

13 Ekim 2009 15:49 tsi
Yunan gazeteci Papahelas:"Erdoğan için Türk-Yunan ilişkilerinde çözüm öncelikli konu değil"

Yunanistan'ın ekonomi ve politika gazetesi Kathimerini'nin genel yayın yönetmeni Aleksis Papahelas; Ege, Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Cihan'ın sorularını cevaplandıran Papahelas, Türkiye ve Yunanistan'ın Ege'de ihtiyatlı politikalar yürütmesi gerektiğini söylüyor. "Ege'de çözümü hükümetlerin bulması gerekir." diyen usta gazeteci şöyle devam ediyor: "İki taraf da Ege konusunda çok esaslı düşünüyor. Politikaları hükümetler yapar. Ne biz gazeteciler, ne de vatan kurtaran 'büyük kafalar' yapabilir."

Komşu iki ülkenin sorunlara yaklaşımına dikkat çeken Papahelas, "Ege'deki Kardak krizi hem biz Yunanlara hem de siz Türklere çok temel bir ders olmalı." diyor.

Güçlü hükümetlere sahip Erdoğan ve Papandreu döneminde sorunlara çözüm bulunma olasılığı üzerine ise Papahelas, "Türkiye için Türk-Yunan ilişkilerinin öncelikli mesele olmadığını" düşünüyor.

Kostas Karamanlis'in ilk döneminde güçlü bir hükümete sahip olduğunu hatırlatan Yunan gazeteci, "Karamanlis bazı şeyler yapmaya çalıştı. Erdoğan ve Karamanlis güçlüyken bir çözüm olabilirdi. Ancak Türkiye'nin bu konularda bir anlaşma yapmak için hazır olmadığını düşünüyorum. Bu mit şimdilik rafa kalktı." diyor.

Papahelas, "Erdoğan'ın Türk-Yunan sorunlarını öncelikle çözmesi gereken iç meseleler olarak görmediğine" işaret ediyor. Papahelas bu iddiasını, "Çünkü iki ülke sorunlarından önce çözmeyi planladığı başka önemli öncelikleri var." şeklinde açıklıyor.

Kıbrıs'ta çözüm umutlarına ilişkin soru üzerine ise Papahelas, "Kıbrıs sorununun ben emekli olmadan çözüleceğine inanmıyorum." şeklinde bir espriyle giriş yaptığı cevabını şöyle sürdürüyor: "Papandreu'nun başbakan seçilmesi bir yana, Rum lider Dimitris Hristofyas ve Mehmet Ali Talat'ın ender rastlanan bir fırsat yakaladıklarına inanıyorum. Her ikisini de çok ciddi insanlar olarak görüyorum. Ortak bir çözüm bulabileceklerini düşünüyorum. Ancak bunların gerçekleşmesi yönünde küçük bir endişem olduğunu da belirtmek istiyorum."

Uzun yıllar Yunan televizyon ve gazetelerinin Washington muhabirliğini yaptıktan sonra Atina'ya dönen Papahelas (1961), Kathimerini gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yürütüyor. Özel Sky televizyonunun ana haber bülteninde yorumcu ve haber programı yapımcılığı yapıyor.

Cihan



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs