Davutoğlu Suriye'den İsrail'i uyardı | " /> Davutoğlu Suriye'den İsrail'i uyardı | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu Suriye'den İsrail'i uyardı

13 Ekim 2009 14:48 tsi
Davutoğlu Suriye'den İsrail'i uyardı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 9 bakanla gittiği Suriye'nin halep şehrinden İsrail'e iki sert uyarı yaptı

 Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli İstişare Konseyi Bakanlar Birinci Toplantısı'nın Suriye'nin Halep kentinde gerçekleştirilen ilk bölümü sona erdi. İlk bölümün sonunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ortak bir basın toplantısı düzenledi. Dedemen Otel'de gerçekleştirilen toplantı basın toplantısının ardından iki bakan, yaptıkları açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Arap basının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında her iki bakanda gündeme yönelik sorulara cevap verdiler.

Kendisine yöneltilen bir soruya cevaben Suriye ile komşuluk ilişkileri çerçevesinde yaptıkları toplantıların, Arap dünyasına da açılımın bir kanıtı olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Çünkü biz aynı coğrafyada yaşıyoruz. Komşumuzun evinde yangın çıktığında etnik kimliğine bakmıyoruz. Peygamber efendimizin söyledi gibi komşu kardeş gibidir. O kardeşlik ortak sınırı kabul etmiyor. Bu kardeşlik sınır istemiyor." diye konuştu. Davutoğlu, "Geleceğimiz bir olacak. Bu stratejik ortaklık bir ülkeye herhangi bir oluşuma karşı yapılmamıştır. Bu ilişki eşitler arasında bir ilişkidir." dedi.

İmzalanan işbirliği anlaşmalarının Türkiye'nin Suriye üzerinden Arap dünyasına dönmesi olduğunu hatırlatan bir basın mensubunun sorusuna ise Davutoğlu, Osmanlı Devleti'nin geride kaldığını belirterek, "Abbasiler, Emeviler ne ise Osmanlı'da o. Emevi cami bizim için 4. ve 5. kutsal mekanımızdır. Eşitler arası bir ilişkidir. Osmanlı tarihte kaldı. Türkiye-Suriye olarak geleceğe bakıyoruz." şeklinde cevap verdi.

Ardından gazeteciler, Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın ertelenmesine ilişkin bir soru yöneltti. Davutoğlu, "Bu sene bu tatbikatı milli olarak yapmayı kararlaştırdık. Bunu dışişleri bakanlığı olarak yaptığımız açıklamada belirttik. Bölgemizdeki herkes aklıselim davranmalıdır. İsrail kutsal değerlere saygı göstermelidir. Eğer bu hassasiyeti gösterirse bölgede barışçı ortam doğar. Biz hiçbir şekilde askeri gerginliğin içinde yer almayız." diye konuştu. Aynı soruya ilişkin olarak Velid Muallim de "Sevinçle karşıladık. Bu karar temelde Türkiye'nin duruşunu sergilemektedir. Bu karar Türkiye'nin Gazze saldırılarına karşı tutumun bir yansımasıdır. Bizi memnun etti. İsrail saldırganlığa devam ediyor." sözlerini kullandı.

"Türkiye'nin Suriye ve Irak ile yaptığı anlaşmanın benzerini İran'la yapabilir mi?" şeklindeki soruya karşın Davutoğlu, Türkiye olarak komşu ülkelerle sıfır problem maksimum işbirliğini hedefledikleri kaydetti. Davutoğlu, Türkiye'nin İran'la çok yoğun ilişkisinin bulunduğunu hatırlatarak, bütün komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olmak istediklerini vurguladı. Davutoğlu, Yunanistan Başbakanının ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmasının da anlamlı olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ile Suriye arasında vizenin kaldırılması kaldırılmasının AB tarafından kaygıyla karşılandığının belirtilmesi üzerine Davutoğlu, "Böyle bir kaygı gerek yok. AB önce Gümrük Birlği'nden doğan Türkiye'ye yönelik yapması gerekenleri yerine getirsin. Suriye ile vizenin kaldırılması iddiaları bir çelişkidir. Biz şimdiden geleceğe hazırlanıyoruz." diye kaydetti.

Türkiye'deki demokratik açılım çalışmalarını hatırlatarak, Suriye'nin PKK terör örgütüne karşı ne gibi hazırlıklarının olduğunun sorulması üzerine Velid Muallim, "PKK bir terör örgüdür. Suriye'de faaliyetleri yasaktır. Türkiye'nin güvenlik sorunu bizim de sorunumuzdur. Biz bu sorunun bitirilmesi için elimizden geleni yapıyor ve bunu destekliyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye ile Ermenistan arasında protokol imzalanmasını konusunda ise gelişmeyi sevinçle karşıladıkların ifade eden Muallim, "Bunda Türkiye'nin çıkarları vardır. Bizim de Ermenistan'a karayolu ile ulaşma imkanı vardır. Diaspora bizim dışımızda bir iş. Suriye'deki Ermeniler gelişmeleri sevinçle karşıladılar." ifadelerini kullandı.

Cihan



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,871 µs