En Sıcak Konular

Başbakan bu cümle için çok sabretti mi?

13 Ekim 2009 13:26 tsi
Başbakan bu cümle için çok sabretti mi? İşte o otel, işte o muhatap, işte o paket! iyibilgi Ankara

Bugün Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole ağır eleştiriler getiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yanıt verirken şu ifadeleri kullandı:

“Cumartesi günü aramızda bir protokol imzalandı. Şimdi Azerbaycan ile Ermenistan arasında görüşmeler yapılıyor. Bu süreci baltalamak isteyenler var. Biz Ermenistan’a şöyle kazandırmışız böyle kazandırmışız. Bize bühtanda bulunanlar önce rahmetli liderlerinin hangi otelde kiminle nasıl görüştüğüne baksın bize ondan sonra yüklensinler.”

Hemen anlaşılacağı gibi rahmetli liderden kastedilen Alparslan Türkeş. Başbakan’ın kapalı geçtiği; “yer”, “tarih” ve “buluştuğu kişi”yi ise biz yazalım.

Fransa’nın Başkenti Paris’te, Concorde Meydanı’ndaki Crillon Oteli’nde gerçekleşen görüşmede, merhum Türkeş’in muhatabı Ermenistan Devlet Başkanı Ter Petrosyan’dı.

Tarih 13 Mart 1993’tü. Merhum Türkeş 12 Mart’ta Paris’e giderken yanında oğlu Tuğrul Türkeş’te bulunmaktaydı. (Başbakan’ın bu çıkışından sonra muhtemelen bu akşam TV’lerde kendisini göreceğiz.)

Görüşmede Büyükelçi Tansuğ Bleda, müsteşar Menter Şahinler de bulundu. Petrosyan’ın yanında ise Dışişleri Bakanı Papazyan, tarihçi Liberidyan ve Samson Özararat bulunuyordu.

Merhum Türkeş burada Petrosyan’a Karabağ savaşı ile ilgili olarak 6 maddelik bir paket sundu…

Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes, Azeri topraklarından çekilinmesi, diplomatik ilişki tesisi ve iki tarafın bugünkü sınırlarla birbirini tanıması, toprak talebi olmadan temas, Laçin koridorunun açılması.

İşte Başbakan’ın bugün gönderme yaptığı görüşme, kişi, yer ve konular bunlardı. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Başbakan bu konuya girmeli miydi?

O dönemde Türkiye ile Ermenistan arasında herkes bir iletişim yolu arıyordu ve Alparslan Türkeş bu manada önemli bir isimdi. Yani bu görüşmeleri Türk Dışişleri Bakanlığı biliyordu ve istiyordu. Zamanın Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin'de bu konuda daha fazla malumat da olabilir.

İkinci ve en önemli mevzu, görüldüğü gibi yukarıdaki maddeler, bugün tartışılan konularla birebir ve protokoldeki bazı noktalarla da birebir örtüşüyor. Ancak Türkeş-Petrosyan arasındaki görüşmelerde bir de doğalgaz ve petrol hattı vardı!

O ne oldu? Nerede? Eğer yakınlaşmanın bilinmeyen boyutları varsa ve  içinde bu da eğer varsa Azerbaycan'a Ankara'nın söylemek istediği birşey olabilir mi?

Son nokta da şu: artık rahmetli olup aramızdan ayrılan ve milliyetçi hassasiyet ve hasletleri pek iyi bilinen Alparslan Türkeş üzerinden Devlet Bahçeli eleştirisi iyi bir fikir midir?



Bu haber 2,510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs