Rusya inşa edecek | " /> Rusya inşa edecek | "/>

En Sıcak Konular

Nükleer santrali Rusya inşa edecek

13 Ekim 2009 10:49 tsi
Nükleer santrali Rusya inşa edecek Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le dün Moskova'da bir araya gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 2010 yılı doğalgaz alımlarında indirimi kopardı.

Gazprom'a bin metreküp doğalgaz için 200 dolar ödeyen Erivan, 2010 yılında aynı miktar için 180 dolar ödeyecek. Erivan bunun karşılığında ise inşa etmeyi planladığı nükleer santral ihalesini Rusya'ya verecek. İhale bedelinin 5 milyar doları bulması bekleniyor.

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolde Rusya'nın katkısının azımsanmayacak ölçüde olduğunu yazan Kommersant, Sarkisyan'ın Rusya liderine teşekkürünün bunun göstergesi olduğunu belirtti. Kremlin kaynaklarından edindiği bilgiyi aktaran gazete, iki liderin doğalgaz ve nükleer santral ihalesini görüştükleri bilgisini verdi.

Gazprom 2010'da Ermenistan'a doğalgaz rakamlarını düşürecek. Bin metreküp için 200 dolar olan rakam, gelecek yıl 180 dolara düşecek. Bu sadece siyasi bir gerekçeden kaynaklanmıyor, gelecek yıl tüm Avrupa rakamları bir miktar gerileyecek.

Ermenistan Erivan'a 30 km mesafedeki Metsamor nükleer santralini yenilemek istiyor. 1976 yılından bu yana aktif olan Metsamor'un 407,5 MW'lık ikinci ünitesi aktif. Santralin yenilenmesi yerine, yenisini inşa etmeyi kararlaştıran Erivan, ihaleyi yılsonuna kadar tamamlayacak. Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ise Rusya'nın Erivan'ın stratejik ortağı olduğunu, yeni projede Rusya'nın bulunmasını arzu ettiklerini söylemişti.

Rosatom kaynaklarına göre 1 MW kapasiteli nükleer santral inşa bedeli yaklaşık 2 milyar Euro. Atomstroyexport birinci başkan yardımcısı Aleksander Glukov Kommersant'a yaptığı açıklamada, Ermenistan tarafının ihale bedeli ile ilgili yaklaşık 5 milyar dolar öngördüğünü, ancak ihale yapısının henüz netleşmediğini söyledi.

Cihan



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs