Ortadoğu Birliği başlıyor | " /> Ortadoğu Birliği başlıyor | "/>

En Sıcak Konular

Ortadoğu Birliği başlıyor

13 Ekim 2009 10:41 tsi
Ortadoğu Birliği başlıyor "Suriye’de bugün yapılacak üst düzey stratejik işbirliği toplantısında Avrupa Birliği’nin temelini oluşturan Alman-Fransız ortaklığını benzerinin Orta Doğu’da Suriye ile başlatılması amaçlanıyor." Peki Türkiye'nin rolü ne olacak?

Zeynep Gürcanlı / Hürriyet

Suriye ile Alman-Fransız modeli

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Atilla Ateş’in sınırda yaptığı ve Suriye’yi açıkça tehdit ettiği konuşmanın üzerinden tam 11 yıl geçti.

O dönemde “Kuzey’den girer 24 saat içinde tüm orduyla Suriye’nin güneyinden çıkarız” mesajları veriliyordu. 11 yıl sonra bunun tam tersi gerçekleşiyor. Türkiye Suriye’ye yine kuzeyden girdi. Ancak ordusuyla değil hükümetinin 10 bakanı, 17 iktidar milletvekili, 12 muhalefet milletvekili, 6 vali, 6 belediye başkanı, 7 rektör ve YÖK Başkanı ile girdi. 200 kişiyi aşkın Türk heyeti sabahın erken saatlerine bir Airbus uçakla Halep’e indi. Heyetin başkanlığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yapıyor. Devlet Bakanları Hayati Yazıcı ve Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu heyette. Sürpriz isim ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül.

Ordu gelmedi ama işbirliği için Milli Savunma Bakanı geldi.

ALMAN-FRANSIZ MODELİ

Suriye’de bugün yapılacak üst düzey stratejik işbirliği toplantısında Avrupa Birliği’nin temelini oluşturan Alman-Fransız ortaklığını benzerinin Orta Doğu’da Suriye ile başlatılması amaçlanıyor. Bu konuda şimdiden adımlar atılmış bile.

Pilot bölge Halep, Kilis ve Gaziantep. Projenin adı ise “Bölgesel İşbirliği Projesi.” Proje kapsamında bu illerde yaşayan vatandaşlarını etkileyecek tüm konularda, yolların düzeltilmesinden, yangınlara birlikte müdahaleye, acil durumda hasta bakımından, günlük hayatın diğer sorunlarıyla mücadeleye kadar her konuda işbirliği yapılmaya başlanmış. Amaç bu projelerin diğer illeri de kapsayacak şekilde genişletilmesi.

Suriye’de bu konuya Türkiye kadar büyük önem veriyor. Nitekim Suriye tarafının heyet başkanlığını Cumhurbaşkanı Yardımcı vekili Hasan Türkmani yapıyor. Suriye tarafında da Dışişleri, Savunma, Tarım, Sulama, Ekonomi, Yükseköğretim, Petrol, Ulaştırma, Elektrik, İçişleri, Sağlık ve Devlet Planlama Bakanları yer alıyor. Kısacası bir anlamda iki ülke kabineleri ortak toplantı yapıyorlar.

Şimdi otobüslerle havaalanından Halep şehir merkezine gidiyoruz. Toplantılar orada. Ancak günün en heyecanlı anı tüm Suriyeli ve Türk bakanların öğleden sonra hep birlikte sınırı yürüyerek geçmeleri olacak. Toplantıların öğleden sonraki bölümüne Gaziantep’te devam edilecek.

VİZE ANLAŞMASI

İşte bu geçişi sağlamak, bu töreni daha görkemli hale getirmek için planlanan, sınırın tam sıfır noktasında bir imza töreni. Öğle yemeğinden hemen sonra Öncüpınar Sınır Kapısı’nda, bakanlar önce Türkiye-Suriye vize muafiyet anlaşmasını törenle imzalayacaklar, ardından da hep beraber Gaziantep’e geçecekler. Biz de heyetle tüm bu heyecanlı süreçte birlikte olacağız.



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,074 µs