ilginç ayrıntı | " /> ilginç ayrıntı | "/>

En Sıcak Konular

Uzan'ın başvurusundaki ilginç ayrıntı

13 Ekim 2009 10:38 tsi
Uzan'ın başvurusundaki ilginç ayrıntı 
Fransa'nın siyasi sığınma hakkı tanıdığı iddia edilen Cem Uzan'ın Fransa'ya siyasi iltica için değil, normal oturum için başvurduğu ortaya çıktı.

Bu yöndeki başvurusunu ekim ayının başında Paris Valiliğine yapan Uzan'a üç aylık geçici oturum belgesi (recepisse) verildi. Bu süre içerisinde Uzan'ın başvurusunu inceleyecek olan valilik, "evet" ya da "hayır" kararı verecek.

Cem Uzan'ın avukatı Saylan Çığgın dün akşam yaptığı açıklamada eylül ayının başından bu yana kayıp olan Uzan'ın Fransa'ya siyasi iltica talebinde bulunduğunu ve bu başvurusunun kabul edildiğini bildirmişti. Öte yandan Fransız Dışişleri Bakanlığı da dün akşam saatlerinde Zaman'a yaptığı açıklamada "iltica bilgisini henüz teyit etmeyeceklerini yarın (bugün) bir açıklama yapacaklarını" duyurdu.

Zaman'a konuşan Fransa Mülteci ve Vatansızları Koruma Ofisi kaynakları (Ofpra), Ofis'in bir iltica başvurusunu bu kadar kısa süre içerisinde değerlendirip kabul etmiş olmasının çok zor olduğunu ifade etti. Kaynaklar, bu tür büyük dosyalarda içişleri bakanlığının da doğrudan inisiyatif alabileceğine dikkat çekerek dosyaların başvuru sahiplerine göre farklı şekilde ele alınabileceğini işaret ettiler.

İltica geçici mi yoksa sürekli mi?

Öte yandan Uzan'ın avukatının, Fransa'nın verdiğini iddia ettiği sığınma hakkının geçici mi sürekli mi olduğuna dair bilgi vermemesi dikkat çekiyor. Fransa'ya turist ya da geçici yollarla gelen herhangi birisi siyasi sığınma hakkında bulunabiliyor. Bunun için, bir valiliğe giderek Geçici Oturma Müsaadesi (APS) ve iltica dosyası talebinde bulunmak yeterli. Bir aylık olan APS, ön bir genel inceleme yapılarak genelde başvuru sahiplerinin çoğuna veriliyor. İlgili kişi, ardından iltica formunu doldurarak 21 gün içinde Ofpra'ya başvuru yapması gerekiyor. Ofpra, dosyayı aldıktan sonra, başvuru sahibine üç aylık geçici oturma izni veriliyor. Bu izin, dosyanın Ofpra'da incelemesi bitene kadar yenileniyor.

Mültecilerle ilgili 1951 Cenevre Sözleşmesi'ne göre, bir kişinin iltica başvurusunda bulunabilmesi için, yaşadığı ülkede dini, ırkı ve milliyeti ve düşüncelerinden dolayı cezalandırılması ve ölüm cezası ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış olması gerekiyor.

Cem Uzan, hakkında orman alanını işgal iddiasıyla açılan davada 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Konuyu değerlendiren Türk diplomatik kaynaklara göre, Uzan'a Fransa'nın bu şartlarda iltica hakkı vermiş olmasının "mümkün olmadığını" ileri sürdü. 

zaman



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs