sürpriz tanık | " /> sürpriz tanık | "/>

En Sıcak Konular

Dink cinayetine sürpriz tanık

13 Ekim 2009 09:16 tsi
Dink cinayetine sürpriz tanık "Dink cinayetiyle ilgili elimde ses ve görüntü CD'si var" dedi. Gizli tanık olmak istedi.

Hrant Dink davasının görüldüğü mahkemeye mektup gönderen Bayram Çağlar adlı bir hükümlü elinde cinayetle ilgili ses ve görüntü CD'si olduğunu ileri sürdü. Çağlar "Gizli tanık olmak istiyorum" dedi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 5'i tutuklu 20 sanığın yargılandığı davanın 11. duruşmasında tanık sürprizi yaşandı. Mahkemeye gizli tanık olmak için mektup gönderen hükümlü Bayram Çağlar, “Sadece Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e ifade veririm” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında, çeşitli kurumlardan gelen belgeler okundu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden istenen, 'Ergenekon' davası sanıklarından Sevgi Erenenol'un, 'Türkiye'deki misyonerlik faaliyetleri'ni anlattığı CD'nin çözüm tutanakları mahkemeye ulaştı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ise talep edilen bazı sanıklarla ilgili GSM ve baz istasyonu sorgulamalarına ilişkin talebe 'Genel araştırma mevzuata uymadığı için yeniden değerlendirilmesi gerekir. Mahkeme ara kararını düzeltmeli' cevabını gönderdi.

MAHKEMEYE CD MEKTUBU

Duruşmada, tanık olmak isteyen Niğde Cezaevi'nde tutuklu bulunan Bayram Çağlar adlı bir hükümlünün gönderdiği mektup da okundu. Mektubunda Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'e tutuklu bulunduğu cezaevinden mektup yazdığını belirten Çağlar 'Dink cinayetiyle ilgili elinde ses ve görüntü CD'sinin bulunduğunu' ileri sürdü. Çağlar, sadece savcı Zekeriya Öz'e ifade vermek, naklinin İstanbul'a yapılması ve gizli tanık olarak dinlenme talebinde bulundu.

TANIK POLİS TUNCELİ ANLATTI

Duruşmada ayrıca tanıklardan polis memuru Ahmet Kurt'un, talimatla alınan ifadesi de okundu. Buna göre Kurt '2006 Eylülde Hatay'dan Trabzon'a atandım. Dink'in öldürülmesi olayını görmedim. Trabzon'a tayin olduğum ilk günlerde yanındaki istihbarattan arkadaşları aracılığıyla genç biriyle tanıştırıldım, daha sonra bu kişinin isminin Erhan Tuncel olduğunu öğrendim. Bu kişiyle bir kere görüştüm' dedi.

SAMAST'I EMNİYET'E SÖYLEDİM

Müdahil avukatlarından Fethiye Çetin, Tuncel'e Kurt ile son görüşme tarihini sordu. Tuncel, istihbaratla resmi olarak son görüşmesine 'Kürşat', 'Memduh' ve 'Ahmet'in katıldığını, 2006 Kasım ayının sonu olabileceğini daha sonra ilişkisinin kesildiğini anlattı. “Görüşmede, Ogün Samast'ın adı geçti mi?' sorusuna, “Avukatlar derslerine iyi çalışmışlar' şeklinde cevap veren Tuncel'e kızan mahkeme Başkanı Görevlerini yapıyorlar. Elbette derslerini çalışacaklar. Tahrik edici cümleler kullanma, gözünü seveyim' diyerek uyarıda bulundu. “Ogün Samast ile ilgili bir şey söyledin mi?' sorusu üzerine Tuncel, söylenmediğini fakat Hayal'in yeni birini bulduğunun söylendiğini kaydetti.

ERGENEKON'UN İZİ ARAŞTIRILSIN

Avukat Çetin Ergenekon'un azınlıklara yönelik psikolojik harekât yürüttüğünün tespit edildiğini b.elirterek “Ergenekon sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu tarafından yürütüldüğü ortaya çıkan psikolojik savaş ile ilgili tüm belge, bilgiler ve eylem planlarının istenmesi için Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığa yazı yazılmasına karar verilmesini istiyoruz” dedi.


Tetikçi silahını tanıyamadı


Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müdahil avukatların talebi doğrultusunda, olayda kullanılan tabanca Adli Emanet'ten mahkemeye getirildi. Tabanca, Dink ailesinin avukatlarının talebi üzerine salona tek tek alınan sanıklara gösterildi. Tetikçi Ogün Samast, 'Tabanca nasıldı bize anlatır mısın?' sorusuna, karşılık şöyle konuştu:

ELİME VERİN SÖYLEYELİM

'Silahı hatırlamıyorum. Silahı olaydan 1-2 ay öncesinde bir kere elime aldım, sonra Yasin'e geri verdim. Silahı olayda kullandıktan sonra tekrar belime koydum. Samsun'a giderken de silah belimdeydi. Silaha bakmadığım için rengini hatırlayamadım. Yakalandıktan sonra televizyonda gördüm." Hakimin "Kullandığın silahı hatırlamıyorsun da televizyonda gördüğünü mü hatırlıyorsun?' sorusuna Samast, "Ben diyorum ki silahı elime verin, size rengini şeklini o zaman söyleyeyim' diye konuştu.

DÜĞÜNE DEĞİL, VURMAYA...

Samast'ın bir soruya 'Ben hatırlamıyorum, ya hatırlamak zorunda mıyım? Ben düğüne gitmiyordum ki silah ne güzelmiş diye bakayım. Adam öldürmeye gidiyordum. Ne bileyim rengini' karşılığını vermesi üzerine hakim 'Kapris yapma, anlatacaksan anlat' dedi. Yasin Hayal ise silahın özelliklerini anlatıktan sonra "Samast'ın beline taktığın tabanca bu mu?' sorusuna, 'Evet. Şarjör bölümü paslanmış" karşılığını verdi.


'Öldür' diyenler yargılansın


Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanan bir grup, duruşma öncesi Hrant Dink cinayetini protesto etti. 'Hrant için, adalet için' pankartı açıp, 'Öldürenler yargılansın' yazılı dövizler taşıyarak çeşitli sloganlar atan grup adına tiyatro sanatçısı Mahir Günşiray açıklama yaptı. Günşiray, Dink Cinayeti davasında ilk günden beri skandallar yaşandığını, katilleri azmettirenlerin korunduğunu söyledi. Bu arada duruşmayı TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, AB-Türkiye Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helen Fleutre, Brüksel ve Paris Barosu'nu temsilen iki avukat ile Norveç PEN Yazarlar Birliği'nden iki gözlemci de izledi.

yenişafak



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs