En Sıcak Konular

Bedava süt dağıtılacak

13 Ekim 2009 09:04 tsi
En son 2002 yılında uygulanan okul sütü projesi geri dönüyor. Ulusal Süt Konseyi, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa her gün 1 milyon çocuğa 200 mililitrelik paket süt dağıtacak.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Konsey camilerde süt tüketiminin önemi konusunda vaaz ve hutbe verilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı ile de anlaşmaya vardı. Öte yandan kışlalarda askerlere her gün süt içirilmesi için çalışma başlatıldı.

Geçen yıl çıkarılan Tarım Kanunu ile kurulan ve kamu kurumu niteliği taşıyan Ulusal Süt Konseyi dün ilk kez kamuoyu karşısına çıktı. Konseyin başkanı işadamı Ethem Sancak, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bu yıl yapılacak çalışmalar ve gelecek hedefleri konusunda bilgi verdi. Buna göre konsey ilk etapta önceki yıllarda birkaç defa yapılan okul sütü projesini yeniden hayata geçirecek. Medeni ülkelerde öğrencilere süt içirmenin devlet politikası olduğunu söyleyen Ethem Sancak, "Avrupa Birliği ülkelerinde günde kişi başına protein tüketimi ortalama 28 gram. Bizde ise sadece 8 gram. Bunu artırmanın en kolay yolu, okula giden çocuğa her gün süt içirmektir." dedi. Sancak'ın verdiği bilgiye göre proje kasım ayında pilot bölge seçilen 4 ildeki 4 okulda başlatılacak. Daha sonra yoksul kesimlerin yaşadığı bölgelerde 1 milyon çocuğa her gün süt dağıtılacak.

Süt Konseyi, projeye askerleri de dahil etmek istiyor. Bu amaçla Genelkurmay Başkanı'ndan randevu istediklerini ifade eden Ethem Sancak, kabul edilmesi halinde kışlalarda da Mehmetçik'e süt içireceklerini kaydetti. Süt tüketimini artırmak için başlatılan çalışmalar, okul ve kışlayla da sınırlı kalmayacak. Konsey, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan da bu konuda destek alacak. Sancak, "Cami, kilise ve havralarda din adamlarının toplumsal gelişim için sütün önemini anlatmalarını istedik. Kendileri de bize bu konuda destek vereceklerini söyledi." diye konuştu. Sancak, ücretsiz süt dağıtımının finansmanı için de çeşitli kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Türkiye'de koyun ve keçi sütü de dahil edildiğinde yılda yaklaşık 12 milyon litre süt üretiliyor. Ancak bunun 7 milyon litresini sokak sütü oluşturuyor.

'ET FİYATI DAHA FAZLA ARTMAZ'

Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Bakanlığı Büyük ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin Eyimaya, toplantıda et fiyatlarındaki artışa ilişkin soruları cevapladı. İran ve Irak'ın domuz gribi sebebiyle Avustralya'dan ithalatı durdurup eti Türkiye'den almaya başladığını anlatan Eyimaya, bu durumun da fiyatları yükselttiğini kaydetti. Fiyatlarda Kurban Bayramı sebebiyle bir miktar daha artış olabileceğini dile getiren Muhittin Eyimaya, ancak daha sonra olması gereken düzeye oturacağını söyledi. Eyimaya, et ihtalatını serbest bırakmayı da düşünmediklerini sözlerine ekledi. 

 



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,078 µs