En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu Van'da demokrasi üzerine konuştu

12 Ekim 2009 20:01 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonominin demokrasiden ayrı olarak düşünülemeyeceğini belirtti.

16. Van -Asya İpekyolu Fuarı, Van Kalesi yanındaki Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlenen törenle açıldı. Fuarın açılışına katılmak üzere özel uçakla Van'a gelen Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada,  25 yıl önce Türkiye'de sadece İstanbul'un sanayi şehri olduğunu, ancak günümüzde Anadolu'da 12 kentin sanayi şehri olarak ortaya çıktığını bildirdi. 

Bu şehirlerin sanayi ve refah düzeyinin yüksek olmasının tek bir gerçekten kaynaklandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''O şehrin valisi, milletvekili, belediye başkanları ve sivil toplum örgütleri birlikte hareket edebilme kültürüne sahipse, o şehir zenginleşir. Bu nedenle formül bizde. Zenginleşemediysek kusur bizde. Bizim kültürümüzde (Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var) diye güzel bir söz bulunmaktadır. Eğer birlikte hareket edebilirsek zengin oluruz.''

Hacı Bektaş Veli'nin (incitme incinsen de) sözünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''birbirimizi sevmedikçe insan olabilmemiz mümkün değildir. Sevginin olmadığı yerde hiç bir şey olmaz. Birbirimizi sevmesini öğreneceğiz. Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da zenginlik olmaz'' dedi.

Çin ve Hindistan dışında İpek Yolu üzerindeki ticaret hacminin, 500 milyar dolar olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, ''bu fuarla 500 milyar dolarlık pazardan pay almaya talibiz diyoruz. Ama bu iş çadırda olmaz. Bu nedenle fuar alanını kalıcı hale getirmeliyiz'' diye konuştu.

Van'ın komşu ülkeleriyle ticaretine de değinen Hisarcıklıoğlu, İran'ın zengin doğal kaynaklara sahip olduğunu, küresel krizden en az etkilenen ülke olan İran ile ticaretin önündeki engellerin kalkması gerektiğini söyledi.

''Ekonomi demokrasiden ayrı düşünülemez'' diyen Hisarcıklıoğlu,  güçlü bir ekonomi için demokrasi kalitesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Modern dünyadaki demokrasinin geldiği evrenin, Nazım Hikmet'in ''yaşamak bir ağaç gibi tek ve tür ve bir orman gibi kardeşçesine'' dizelerine dayandığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Bireysel olarak her türlü hakka sahip olmalıyız. Ama hareket ederken de bir orman gibi kardeş olabilmeliyiz. Güzellik ormandadır. Tek bir ağaç da güzellik olmaz. Demokrasinin kalitesini artırmadan güçlü bir ekonomi olamayız. Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer alma hedefini koyduk. Ülkeyi, 25 yılda 35. sıradan 17. sıraya getirdik. Bununla Türk özel sektörü müthiş bir başarı hikayesi yazdı. İlk 10'a girebilmek için yapısal tedbirler çok önemlidir. Bir taraftan ekonomik yapısal tedbirler alınmalı, diğer taraftan ise ekonominin kalitesi artırılmalıdır.''

Van Valisi Münir Karaloğlu da törende yaptığı konuşmada, yolların insanlık tarihi boyunca her zaman önemli olduğunu ifade ederek, bu yolların en önemlilerinden birinin de İpek Yolu olduğunu belirtti.

Vali Karaloğlu, ticaretin kalbinin bu yol üzerinde attığını bildirerek,  ''İpek Yolu, bugün için eski fonksiyonunu icra etmiyor. Ancak bana göre bu geçici bir süreçtir. Ve bu sürecin sonuna gelinmiştir. Yeni süreç Van'dan başlayarak, hayat bulacaktır'' diye konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu da Ermenistan ile imzalanan protokole değinerek, şöyle devam etti:

''Bu protokolün imzalanmasını olumlu buluyoruz. Ticaretin dili, dini, ırkı olmaz. Bu protokolü destekliyoruz. Azerbaycan bizim kardeşimizdir. Ancak tiracet ve siyaseti karıştırmamalıyız. Her zaman Azerbaycan'ı destekliyoruz. Ancak ticareti, siyasete karıştırmıyoruz.''

Demokratik açılım çalışmalarına da değinen Kandaşoğlu, ''bu bölgeye vereceğiniz en büyük teşvik, demokratik açılımdır. Buradan, bütün siyasi parti liderlerini Van'a davet ediyorum. Burada hep birlikte Van kahvaltısı yapalım. Size 30 yılda yaşadığımız sıkıntıları anlatalım. Bu açılıma her kesimin gerekli desteği vermesini bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Fuara, AK Parti Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer ile Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve davetliler katıldı. 

İki çadırdan oluşan fuarda stantları gezen Hisarcıklıoğlu, daha sonra Van Valisi Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. Vali Karaloğlu ile bir süre görüşen Hisarcıklıoğlu, Ankara'ya hareket etti.

aa



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs