En Sıcak Konular

Sigara 30 hastalığa öncülük ediyor

0 0 0000 00:00 tsi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gamze Çan, dünya çapında yapılan araştırmaların sigaranın yaklaşık 30 hastalığa öncülük ettiğini ve öldüren bir faktör olduğunu gösterdiğini söyledi.

Doç. Dr. Çan, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkede son 20-25 yılda sigara tüketiminin hızlı artış gösterdiğini belirterek, satın alınan sigaranın, sigara nedeniyle oluşan hastalıkların tedavisi gibi bir çok ekonomik kayıpları da beraberinde getirdiğini belirtti.

Sigaranın adeta Türkiye'yi yoksullaştırdığını ifade eden Çan, “Sigara, maalesef Türkiye'de yaygın sorun haline gelmiştir. Kadınlarda da sigara içme alışkanlığının artması, bu sorunu daha da büyütmüştür” dedi.

Çan, sigara bağımlılığının hastalık olduğunu, bu nedenle diğer hastalıklarda yapıldığı gibi bağımlılıktan kurtulmak için sağlık kurumlarına müracaat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Gençlere yasakçı olmayan anlayışla sigaranın zararları anlatılmalı. Sigara içenlere bırakmaları konusunda yol gösterilmeli ve destek verilmelidir. Gençlerin sigaraya başlamada birbirlerinden etkilenmeleri, anne, baba ya da öğretmenlerin sigara içmesi etkili faktördür. Dolayısıyla gençlerin sigaraya başlamasını önlemenin bir yolu büyüklerin sigara içmemesi ve sigara içenlerin sigarayı bırakmalarından geçmektedir.”

Dünya çapında yapılan araştırmaların sigaranın yaklaşık 30 hastalığa öncülük ettiğini ve öldüren bir faktör olduğunu gösterdiğini belirten Çan, “Sigaradan solunan dumanda 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunuyor. Bu maddelerin 50'sinin doğrudan kansere neden olduğunu bilinmektedir” diye konuştu.
hürriyet



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs