En Sıcak Konular

İsrail'in misillemme için kafası karışık

12 Ekim 2009 15:41 tsi
İsrail'in misillemme için kafası karışık Türkiye'nin, bazı NATO ülkeleri ile İsrail'in de katıldığı ve geçtiğimiz hafta gerçekleştirilmesi beklenen Anadolu Kartalı tatbikatını iptal etmesi ve dün de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İsrail'in tatbikattan çıkarıldığı yönündeki açıklaması i

 İsrail basınına açıklamalarda bulunan İsrailli yetkililer Türkiye'ye misilleme yapılıp yapılmaması gerektiği yönünde farklı görüşler ileri sürüyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri dün acil toplantı gerçekleştirirken, bir Dışişleri yetkilisi Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada iki ülke ilişkilerinin Gazze saldırılarından sonra büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Gazetenin haberine göre İsrailli yetkililer arasında Türkiye ne tür misillemede bulunulacağı konusunda iki ana görüş hakim.

Birinci görüşe göre iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler Türkiye'nin tek taraflı tutumuyla artık ortadan kalkmış durumda ve bu yüzden İsrail de Türkiye'ye misillemelerde bulunmalı. Bu görüştekilere göre Türkiye şu anda İsrail'le diplomatik ilişkiye sahip ülkeler arasında en düşmanca tavır takınan durumda.

Gazeteye göre ikinci görüşte olanlar ise olaylar serinkanlılıkla değerlendirilmeli. Gazze krizi sonrası İsrail'e yönelik eleştirilerini sertleştiren Türkiye'nin tepkisini ilk kez hayata geçirdiği belirten İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bunun Türkiye, İsrail ve ABD arasında daha once yapılan üçlü anlaşmalara aykırı olduğunu öne sürüyor.

İsrailli yetkililer son durumun bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan emir alan ordunun da artık Erdoğan'ın politikasını desteklediğini gösterdiğini öne sürüyor. Gazeteye göre Türkiye ordu ve hükümet arasındaki ihtilafı çözerek tek ses olarak konuşuyor. İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığını belirten Başbakan Erdoğan, Davos'ta da İsrail Cumhurbaşkanı'nın Gazze saldırılarını savunan sözlerine sert tepki göstererek salonu terk etmişti. Gazeteye göre Türkiye'nin İsrail'e yönelik politikası İslami bir temelden ya da Suriye ve İran'la gerçekleştirmek istediği ilişkilerden kaynaklanmıyor, tam tersine İsrail'e yönelik politikasını baştan beri çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Gazetenin konuyla ilgili başka bir haberinde ise İsrail'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği silah satışını bir an önce durdurması ve Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Türkiye'ye verdiği desteği kesmesi isteniyor. Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan habere göre Türkiye'nin halihazırda İsrail'den çok sayıda askeri talebi bulunuyor. Habere göre artık bu talepler, Batı'dan uzaklaşmaya başlayan bir ülke için yerine getirilemez.

Gazeteye açıklamalarda bulunan aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Bar İlan Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Efraim İnbar, Türkiye'nin İsrail'e ders vermek istediğini belirtiyor. İnbar İsrail'in bu yıl konuyla ilgili harekete geçmemesini ve oturup düşünmesini istiyor. Ancak İnbar Türkiye'deki toplumsal kaymaya dikkat edilmesi gerektiğini, Batı'dan koparak daha İslami çizgi izlemeye başlayan bir ülke karşı karşıya olduklarını öne sürüyor. Tüm bu karşı adımlara karşı çıkan diğer bir İsrailli yetkili ise hala ilişkilerin onarılması için zaman bulunduğunu kimsenin Türkiye'yi İran'ın kollarına atılmasını istemeyeceğini belirtiyor.

Jerusalem Post'a açıklamalarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı Yardımcısı Danny Ayalon ise tansiyonun düşmesi yönünde bir politika izlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Ayalon Türkiye'nin kendileri ve bölge barışı için çok önemli olduğunun altını çiziyor. Ayalon herşeye rağmen Türkiye'nin bölgede İran'ın antitezi olduğunu da belirtiyor.

Geçtiğimiz yıl Türkiye, İsrail'e 140 milyon dolarlık hedef sistemleri siparişi verirken, İsrail, daha önce imzalanan anlaşma çerçevesinde 700 milyon dolarlık tank yenileme projesini bitirmişti. İsrail Türkiye'ye sattığı insansız Heron uçaklarının teslimatını da bitirmişti. Türkiye savunma sistemleri konusunda geçtiğimiz ay açtığı ihaleye İsrail'i çağırmamış, Rus, Amerikan ve Çin şirketleri çağrılmıştı.

Cihan



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    30,552 µs