En Sıcak Konular

Faruk Çelik: Dini Diyanet yorumlar

12 Ekim 2009 13:57 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, dinin yeni toplumsal talepler dikkate alınarak nasıl yorumlanacağı, ilahi vahyin tabiatına halel getirmeden, bugünün modern insanının bilgi ve hikmetle nasıl buluşturulabileceği konusunda, Diyanet'i işaret etti.

Çelik, Bilkent Otel'de düzenlenen 4. Din Şurası'nda yaptığı konuşmada, değişimin, dönüşümün yoğun şekilde tartışıldığı, Avrupa Birliği sürecinin hızla ilerlediği, büyük coğrafyada Türkiye'nin ağırlığını artırdığı bir süreçte, ''Din ve toplum'' konusunun ele alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

Din ve dinlerin kurumsal varlıklarının, gerek Türkiye'de gerekse dünya ölçeğinde derin ve kapsamlı tartışmalara konu edildiğini söyleyen Bakan Çelik, geçen 200 yıl içinde ''Dinleri bütünüyle reddeden çıkışlar, dinlerin mesajlarına karşı haddi aşan eleştiriler ve gündelik hayatı en basit haliyle fukaralaştıran müdahaleler'' olduğunu ifade etti.

Tüm bu yaklaşımlardan dolayı insanlığın, tarihsel zamanın önemli bir bölümünü hisli, puslu ve muğlak bir şekilde tükettiğini söyleyen Çelik, ''Yaşanılan tam erozyondu. İnançlar, değerler, bağlar yerle bir oldu. Bütün bunlar tek kelimeyle insanlığımıza mal oldu'' dedi.

Bugün kaybedilen tatları hatırlamaya, tüketilen değerleri yeniden keşfetmeye ihtiyaç olduğunu ifade eden Bakan Çelik, ''Bakiyeyle tahayyül arasında bir denge fikrine ihtiyaç bulunduğunu'' dile getirdi.

-''DİN, DEMİRBAŞ TARTIŞMA KONULARI ARASINDA''-

Türkiye'de dinin, ''Demirbaş tartışma konuları'' arasında yer aldığını anlatan Devlet Bakanı Çelik, Cumhuriyet kurulurken dinin ve Diyanet'in statüsünün tam bir açıklıkla belirlendiğini, buna rağmen süreç içinde dinin, ya hiç yokmuş gibi davranılarak zayıflatılmaya çalışıldığını ya da kendi doğasına ters bir şekilde kullanıldığını ifade etti.

Faruk Çelik, bütün bunların başta din ve diyanet olmak üzere pek çok kişi ve kurumun kendini mağdur hissetmesine ve dinin temsil makamlarının ciddi bir itibar kaybına uğramasına neden olduğunu belirtti.

Başkanlığın, toplumun dini taleplerini karşılamak üzere kurulduğunu hatırlatan Çelik, ''Dinin, yeni toplumsal talepler dikkate alınarak nasıl yorumlanacağı, ilahi vahyin tabiatına halel getirmeden, bugünün modern insanının bilgi ve hikmetle nasıl buluşturulabileceği konusunda Diyanet İşleri Başkanlığına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir'' diye konuştu.

aa



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs